Наръчник на ядливите цветя

Вторник 30 май

Снимка: iStock
Наръчник на ядливите цветя

 

Цветята могат да се използват не само за озеленяване. От хиляди години гърците, римляните и китайците употребяват цветята в своята кухня. Първоначално цветята са се консумирали с лечебна цел, но после хората са открили, че някои цветя имат и отличен вкус. Включването на цветя в храната е възможност за добавяне на цвят и вкус. Някои от цветята и цветовете на растенията са пикантни. Други наподобяват различни билки или са цветни и ароматни.

Цветята ще добавят вкус и текстура в чиниите, но най-добре е да се използват само за украса. Дори и ядливите цветя могат да причинят стомашен дискомфорт, ако се консумират по-големи количества.

Затова следвайте нашите съвети за безопасна консумация:

– Използвайте за ядене цветя, за които сте напълно сигурни, че са годни за консумация.

– Яжте цветя, които сте отгледали сами или за които знаете, че са безопасни за консумация. Цветята, закупени от градински центрове и цветарски магазини има верояност да са били третирани с пестициди или други химикали. Ако купувате ядливи цветя, най-добре е те да са органични.

– Не яжте крайпътни цветя или такива, които растат в обществени паркове.

- Берете цветята в пика им, за максимален вкус и цвят. Не откъсвайте цветя, които не са напълно отворени или които са преминали разцвета си. Отстранете плодника и тичинките преди консумация. Това значително снижава риска от алергична реакция при хора с поленова алергия.

– Ако страдате от алергии, започнете да ядете цветя постепенно.

-  Отстранете белия връх на листенцата от роза, карамфил, невен и хризантема, тъй като имат горчив вкус.

– За да запазите цветята свежи, поставете ги върху влажни хартиени кърпи и ги съхранявайте в херметически затворени контейнери в хладилник.

 

Ядливи цветя

теменуга/виола, бъз, люляк, латинка, глухарче, слънчоглед, лавандула, лайка, невен, роза, ехинацея, виолетов карамфил, хризантема, индрише, пореч, маргаритка, метличина, орлови нокти, детелина, валериана, манука, цитрус, хибискус, жасмин, цветя от грах, цветове от тиквички

 

 

Хризантема. Цветовете на хризантемата са малко горчиви с широка цветова гама и вкусове, вариращи от пикантни до люти. Използвайте само венчелистчета.

Гладиола. Гладиолите могат да бъдат пълнени с плънка или техните венчелистчета да бъдат отстранени за приготвяне на една интересна салата или гарнитура.

Цитрусови цветове (портокал, лимон, лайм, грейпфрут, кумкуат). Цветовете на цитрусовите дървета са силно ароматни и сладникави. Използвайте ги пестеливо и те деликатно ще парфюмират ястията ви.

Синя метличина. Притежава тревист вкус, венчелистчетата са годни за консумация. Избягвайте горчивата чашка на растението.

Ангелика. В зависимост от сорта, цветовете на растението варират от бледо лавандулово синьо до наситено розово и имат вкус на женско биле.

Пореч. Цветовете придават прекрасен син оттенък и вкус на краставица.

Невен. Невенът е чудесно цвете, подходящо за консумация. Цветовете на невена са пиперливи, остри и пикантни, а техния жизнерадостен златист цвят добавя акцент към всяко ястие.

Карамфил. Венчелистчетата са сладки, след като са почистени от основата. Цветовете имат сладък вкус и силен аромат.

Цикория. Леко горчивият вкус на земя на цикорията се проявява и в листенцата и цвета й; те могат да бъдат и леко кисели.

Детелина. Цветовете са сладки, с намек за женско биле.

Глухарче. Младите зелени глухарчета са нежни и вкусни, сервират се сурови в салати и сандвичи.

Английска маргаритка. Е не са най-вкусните венчелистчета – те са леко горчиви, но изглеждат страхотно.

Обичка. Островърхото цвете обичка се използва за приготвяне на красива гарнитура.

Хибискус. Известният като сух чай хибискус притежава оживен аромат на червена боровинка, кисел е и трябва да се използва пестеливо.

Ружа. Цветовете на ружата имат мек и растителен вкус, годни са за консумация като гарнитура.

Импатиенс (Циганче). Цветята не разполагат с много вкус. Най-доброто им приложение е като добавка към сладки.

Жасмин. Тези супер-ароматни цветове се използват за приготвяне на чай. Също така, можете да ги използвате и в сладки ястия, но пестеливо.

Люляк. Цветчетата притежават остър, но цветен цитрусов аромат.

 

 

Латинка. Латинката е едно от най-популярните ядливи цветя. Цветовете и са прекрасно оцветени и притежават сладък, цветен аромат, препълнени с пикантен остатъчен вкус на пипер. Когато цветята завържат семена, шушулка се използва за подправяне на сладки и пикантни храни. Можете да накъсате цветове и листа и да ги добавите към салати, туршии и гарнитури, в зависимост от предпочитанията ви.

Теменуга. Венчелистчетата са малко невзрачни, но ако ядете цялото цвете ще се насладите на изключителния им вкус.

Роза. Извадете бялата, горчива основа. Останалите листенца имат силно парфюмиран вкус. Те са идеални са за поставяне в напитки или за украсяване на различни десерти, както и за приготвянето на различни конфитюри. Всички рози са годни за консумация, като по-тъмните разновидности имат по-силно изразен вкус.

Слънчоглед. Венчелистчетата на слънчогледа могат да се ядат директно или да се задушат на пара, подобно на сърцевината на артишока.

Виолетки. Виолетките са сладки и красиви цветя, които могат се използват за гарнитури.

 

Подправки с ядливи цветове

див лук, копър, босилек, копър, мента, риган, магданоз, градински чай, розмарин, мащерка, майорана

 

 

Декоративен лук (Allium). Всички цветове от семейството Allium (праз, див лук, чесън, чесън, див лук) са ароматни и годни за консумация. Вкусовете им започват от деликатен при праза и стигат до много силен при чесъна. Всяка част от тези растения е годна за консумация.

Босилек. Босилека цъфти в разнообразие от цветове, от бяло до розово до лавандулово; вкусът на цветовете е подобен на листата, но по-мек.

Лайка. Цветовете са малки и с формата на маргаритки. Имат сладък вкус и често се използват за приготвяне на чай.

Лавандула. Лавандулата притежава сладост, пикантост и изключителен аромат, цветовете са чудесно допълнение към сладки и солени ястия.

Мента. Цветовете са с ментов вкус. Интензивността им варира в отделните сортове.

Риган. Цветовете на ригана имат деликатен аромат, по-леката версия на листата.

Розмарин. Цветовете притежават по-лека версия на вкуса на билката, използва се успешно като гарнитура за ястия, които се подправят с розмарин.

Копър. Жълтите цветове на копъра много се доближават до вкуса на листата на билката.

Рукола. Цветовете са малки, с тъмни центрове и с пиперлив вкус, който много прилича на листата. Те варират по цвят – от бял до жълт с тъмно лилави ивици.

 

 

Неядливи цветя

глициния, клематис, рододендрон, картофени цветя, азалия, делфиниум, ипомея (грамофонче), калия, растения от семейство Картофови – чушки, патладжани, домати, картофи, тютюн), зюмбюл, градински кукуряк (коледна роза), имел, момина сълза, сладък грах, бръшлян, хортензия, ирис, напръстник, нарцис, лютиче   

 

Източници: https://www.langbein.com/; https://zeleno.bg/