Мексиканска кухня - основни продукти
Четвъртък 20 януари

Когато става въпрос за мекскиканска кухня, всеобщото мнение е, че тя е популярна с две неща – такосите и текилата. Истината е, обаче, че мексиканската кухня е една от най-комплексните и сложни кухни в света. В мексиканската кухня се използва изобилие от продукти, както и най-различни кулинарни техники, които в съвремието са по-скоро присъщи на изтънчената кухня (фюжън), но всъщност са възникнали в миналото, когато храната се е приготвяла с наличните продукти на определено място и в определено време.
Всеки, който се запознае малко повече с мексиканската кухня, разбира, че тако не е наименование на вид ястие, а по-скоро начин да се консумират различни ястия – тези, които съставляват мексиканската кухня. Ако сте решили да поемете на кулинарно пътешествие, за да откриете мексиканската кухня, ето кои основни продукти ще ви бъдат необходими.
Дълготрайни продукти
Боб – черен или пинто
Бобът е основен продукт в мексиканската кухня и се използва много ястия. Видът боб зависи от това дали ще готвите рецепта от централната или южната част на Мексико (използвайте черен боб) или от северната (използавйте боб пинто). Разбира се, винаги може да използвате сварен боб от консерва или буркан, но сушеният боб има по-хубава текстура.
Сушени люти чушки
В мексиканската кухня сушените люти чушки са основнияj източник на вкус и аромат. Сушените чушки са придобили популярност във времето, най-вероятно, защото е било по-лесно да се съхраняват след като бъдат изсушени. Има много разновидности сушени люти чушки, но основните видове, които задължително трябва да имате в килера, за да готвите мексикански ястия са Анчо, Пасила, Арбол, Морита и Чипотле.
Шоколад
Мексиканският шоколад съдържа подправки, обикновено канела и понякога люти чушки. Големите блокове/калъпи се разтварят във вода или прясно мляко, за да се приготви напитката горещ шоколад, идеална за студените нощи. Най-добре е да ѝ се насладите в съчетание с пан дулче. Мексиканският шоколад също така се използва в някои видове моле.
Маса харина (Masa harina)
В Мексико, за приготвянето на царевични тортили, тако, гордитас, тамалес и др., се използва прясна маса, но тя може да се замени с маса харина - царевично брашно, направено от дехидратирана прясна маса. Маса представлява специално обработена царевица, която минава през процеса никстамилизация - накисване в силно алкализирана вода, с което се подобрява вкуса на царевицата, намалявя се фитиновата киселина и някои други токсини в нея и царевицата става по-полезна, като същевременно ѝ се придава характерният вкус.
Пилончило или Панела
Това е нерафинирана захар, подобна на меласата, оформена на тухлички, които се чупят и се разтварят в течност. Отскоро панелата е достъпна и смляна. Този вид захар има богат, по-карамелизиран вкус. В Мексико панелата се използва за подслаждане на кафето.
Ориз
Много хора не знаят, че оризът е изключително съществен продукт за мексиканската кухня, всъщност той се използва от мексиканците от 500 години. Оризът се използва в много супи, както и като гарнитура за моле.
Консервирани продукти
Чушки чипотле в сос адобо
Пушеният, сладък вкус и леката пикантност на тези люти чушки са идеални за добавяне на лека лютивина в различни ястия.
Царевица (хомини)
Тази разновидност на никстамилизирана царевица се използва за приготвянето на супа позоле и менудо. Позоле се приготвя за празници, като Коледа, Денят на независимостта или рожден ден.
Мариновани халапеньос
Подходящи са за допълнение към почти всички ястия от мексиканската кухня. Понякога се мариноват заедно с други зеленчуци като моркови и карфиол.
Доматено пюре
Важна съставка, която служи за основа при приготвянето на различни салци, супи, моле, ориз и месни ястия.
Подправки
Бахар
Това е соновна подправка, особено за южномексиканската кухня. Бахарът може да се използва и като заместител на черния пипер.
Букет (сушен дафинов лист, мащерка и майорана)
Тези три ароматни подправки се използват ежедневно в мексиканската кухня.
Канела
Използва се както в солени ястия, така и в десерти.
Кимион
Сушените семена на тази подправка се използват предимно в кухнята на Северно Мексико. За по-добър вкус, купете кимиона на семена, а не смлян. И винаги ги запичайте преди да ги използвате.
Млечни продукти
Сирене от Оаксака
Бяло полутвърдо сирене от Оаксака с текстура подобна на моцарела. Това сирене е идеално за кесадии, както и за всички ястия, за които е необходимо разтопено сирене.
Сирене Котия
Отлежало, сухо и ронливо сирене, което може да се поръси върху много ястия накрая. Може да се нарече мексиканският пармезан.
Прясно сирене или панела
Прясно, нежно сирене, което има много разновидности. Използва се нарязано на кубчета или на тънки резени в салати, супи и др.
Мазнина
Свинска мас
Свинската мас е една от тайните на вкуса на мексиканските ястия. Ако обичате вкуса на пържения боб и тамалес, най-вероятно това е заради свинската мас в тези ястия. Използвайте свинска мас за готвене в рецепти, които не изискват висока температура за пържене.
Растително олио
Олиото се използва основно за пържене в маслена баня. Мексиканците обичат олиото, тъй като то не променя вкуса на храната, която се приготвя.
Уреди
Комал
Комалът представлява стоманена, каменна или чугунена гладка плоча или тиган, който се използва за приготвянето на пресни тортили или за притоплянето на готови.
Ръчна преса за тортили
Ако искате да се насладите на най-вкусните тортили, винаги приготвяйте пресни, като използвате преса. Пресата може да се използва и за приготвянето на кесадии, гордитас и хуарачес.