Лукума на прах

Сряда 26 август

Снимка: iStock
Лукума на прах

 

Лукума на прах представлява изсушени и смлени плодове лукума. Отглеждани в региона на Андите в Южна Америка, плодовете лукума са изключително богати на хранителни вещества и често се използват в кухнята на Чили, Еквадор и Перу. А светлокафявата пудра се е превърнала в предпочитан алтернативен подсладител по целия свят. Рекламиран като суперхрана, подсладителят на растителна основа с аромат на клен може да се добави както към напитки и коктейли, така и към десерти и супи.

 

Какво представлява лукума на прах?

Плодът лукума (известен още и като лукмо или яйчен плод) расте на дървото лукума, чиято родина е Южна Америка. Известен като „златото на инките“, плодът е култивиран в Чили, Еквадор и Перу. Плодът има мека жълта вътрешност със суха текстура и външна твърда зелена черупка, наподобяваща на нещо средно между авокадо и манго.

Пресни плодове лукума са достъпни само в Южна Америка. В останалата част на света лукума на прах (или брашно) се продава в здравословните магазини, като цената ѝ е сравнително висока. Прахът се получава чрез дехидратиране на вътрешната част на плода, която след това се смила на фина пудра. При този процес се запазва високата хранителна стойност на плодовете. Лукума на прах може да се използва директно, като се добавя в храни и напитки.

 

Употреба на лукума на прах

Лукума на прах е подсладител с ниско съдържание на захари и може да се използва като заместител на захарта. Много добре се съчетава с карамел, шоколад и различни видове плодове. Лукума на прах може да се използва при приготвянето на десерти и печива, а в Чили най-популярният сладолед е този с вкус на лукума. Всъщност лукума на прах е идеална за производство на сладолед, тъй като спомага за комбинирането и емулгирането на мазнините и маслата със захари и полизахариди.

Много хора използват лукума на прах като подсладител за напитки, особено за горещи напитки - кафе, чай, горещ шоколад. Лукума на прах се използва за подсладител и на фабрично произвежданите ядкови млека.  Лукума на прах е подходяща добавена към кисело мляко, зърнени закуски, овесени ядки или чия пудинг.

Когато използвате лукума на прах като заместител на пресните плодове, използвайте ¼ ч.ч. пудра вместо 1 ч.ч. пюре от плод лукума.

Използването на лукума на прах вместо захар в печива е малко сложно. Текстурата ѝ е подобна на тази на фината бяла кристална захар, но вкусът е по-близък до този на кафявата. Използвайте в съотношение 2:1 като заместител на кафявата захар. Най-добре е да използвате рецепта, в която се посочва точното количество лукума на прах, което трябва да се добави. За да постигнете предвидената в рецептата консистенция, може да замените няколко супени лъжици брашно с лукума на прах, като едновременно с това намалите с толкова и количеството използвана захар.

Лукума на прах не се разтваря лесно във вода като захарта. Затова при някои рецепти ще трябва да добавите допълнително течност (1 с.л. като за начало), ако сместа изглежда прекалено суха, докато постигнете желаната косистенция.

 

Какъв е вкусът на лукума на прах?

Естествено кремообразна и сладка, лукума на прах има повече естествена сладост от захарта. Вкусът на лукумата често се сравнява с този на кленов сироп, карамел и кафява захар, а някои видове имат и вкус на ядки.

 

Съхранение

Лукума на прах не изисква съхраняване в хладилник. След като отворите пакета, съхранявайте я в плик със затваряне с цип или в кутия с херметическо затваряне на сухо, проветриво и тъмно място. Ако бъде съхранявана близка до стайната температура, трайността на лукума на прах е до 2-3 години.

 

Полезни свойства

Лукума е добър източник на бетакаротин, калций, желязо, магнезий, витамин В3 и цинк. Освен това тя съдържа протеини, антиоксиданти и полезни фибри. 1 с.л. лукума съдържа 1.5 г захари, 2 г мазнини, 6 г въглехидрати и 30 калории.

Въпреки че изследванията за лукума са недостатъчни, смята се, че тя е полезна за имунната система, намалява възпаленията и кръвното налягане, спомага за добро храносмилане и здрава кожа. Въпреки че съдържа захари, лукума на прах има много по-нисък гликемичен индекс от традиционните подсладители.

 

Лукума на прах vs стевия

Растението стевия е един от най-известните алтернативни подсладители, предлаган в течна и прахообразна форма. За разлика от лукума на прах, стевията няма гликемичен индекс и не съдържа калории и въглехидрати. Вкусът на стевията, обаче, е този, който може да отблъсне някои, тъй като въпреки че е сладък, има горчив или метален послевкус. Наподобяващият на кленов сироп вус на лукума на прах е много по-приятен за повечето хора.

 

Източник: https://www.thespruceeats.com/