Летни рецепти с диня
Сряда 18 август
Няма нищо по-освежаващо от диня в горещ летен ден. Резените диня са абсолютното олицетворение на лятото. Но освен че може да се консумира самостоятелно, динята все по-често се включва в различни рецепти, като салати, маринати, коктейли, десерти и др.
Тук ще ви запознаем с няколко добри идеи за включването на свежия и сладък вкус на динята в лятното ни ежедневие.
Гранита от диня
Гранитата от диня представлява нещо средно между пюре от диня и сорбе, но при всички случаи е един освежаващ десерт. Той съчетава вкуса на динята със свежестта на лайма. Гранитата е супер лесна за приготвяне, трябва да разполагате само с блендер.
Продукти:
6 ч.ч. нарязана на кубчета диня, без семки
3 лайма, сок
1/3 ч.ч. захар
Начин на приготвяне:
1. Сложете кубчетата диня, захарта и изтискания сок от лайма в блендер.
2. Пасирайте на най-високата степен до образуването на гладко пюре.
3. Поставете голяма фина цедка върху голяма купа и прецедете пюрето. Може да се наложи да правите това на порции, за да не се препълва цедката. С обратната страна на лъжица притискнете пюрето, за да се отдели течността от него. Изхвърлете пюрето, което е останало в цедката.
4. Пресипете течността в тавичка (23х33 см). Покрийте с прозрачно фолио и поставете във фризер. Замразете за поне 4 часа, докато сместа се втвърди.
5. С помощта на вилица остържете гранитата до получаването на отделни скрежинки.
6. Сервирайте гранитата от диня в малки стъклени купички. Поръсете с фино настъргана кора от лайм и гарнирайте с листенца босилек.
Съвети:
Ако динята е достатъчно сладка, може да пропуснете добавянето на захар. За целта трябва да опитате динята, а след това и пюрето, което сте направили.
Може да стържете замръзналата смес на няколко пъти. След като мине 1 час откакто сместа е във фризера, остържете горния слой и замразете отново. След още 1 час, повторете процеса и така още 2 пъти.
„Космополитън“ с диня
Станалият популярен от сериала „Сексът и градът“ коктейл „Космополитън“ може да се преобрази в лятна напитка, която да докаже, че не е нужно да сте барман, за да сервирате изискани коктейли в домашни условия.
Продукти за 1 коктейл:
23 мл водка
45 мл ликьор Диня
23 мл сок от червени боровинки
8 мл захаре сироп
1 с.л. лимонов сок
Начин на приготвяне:
1. Напълнете шейкър с кубчета лед. Налейте водката, ликьора, сока от червени боровинки и захарния сироп. Добавете и прясно изцедения лимонов сок.
2. Разклатете енергично.
3. Прецедете напитката в охладени стъклени чаши на столче.
Гаспачо с диня
Студената супа гаспачо с диня е здравословна и е подходяща за горещите летни дни, в които не искате дори и да си помислите да включвате котлоните. Кубчета диня без семки плуват във вкусно пюре, овкусено със свежа кора и сок от лимон.
Продукти:
4 ч.ч. диня, без семки (1 ч.ч. нарязана на кубчета от по 1.5 см)
2 с.л. лимонов сок
1 с.л. настъргана кора от лимон
1 ч.л. сол
1-2 скилидки чесън
1 ч.ч. зрели домати, нарязани на кубчета от по 1.5 см.
1 ч.ч. краставица, без семки, нарязана на кубчета от по 1.5 см.
½ ч.ч. жълта или оранжева чушка, нарязана на кубчета от по 1.5 см.
3 с.л. нарязан червен лук
1 с.л. балсамов оцет
¼ ч.ч. зехтин Екстра върджин
1 с.л. нарязана на ситно люта чушка Халапеньо, без семки
прясно смлян черен пипер
2 с.л. нарязан кориандър, копър или магданоз
щипка захар
Начин на приготвяне:
1. В блендер пюрирайте 3 ч.ч. диня. Пресипете в неметална купа. Добавете лимоновия сок, кората от лайм/лимон, солта, чесъна, доматите, краставицата, чушката, лука, оцета, зехтина, пресните подправки, захарта и лютата чушка, по желание.
2. Добавете 1 ч.ч. нарязана на кубчета диня. Разбъркайте добре.
3. Охладете супата преди да я сервирате. Сервирайте гаспачо с диня в стъклени чаши и гарнирайте с резен лимон и стрък прясна подправка.
Съвет:
Гаспачото може да се сервира в чашки за шот, като ордьовър или в по-голяма купа, като супа.
Някои хора добавят малко водка в порция гаспачо, за отскок.
Салата с диня, сирене Фета и прясна мента
В тази лятна салата студената и хрупкава диня чудесно си подхожда със свежестта на ментата и остротата на сиренето.
Продукти:
½ средно голяма диня
½ нарязани листа мента
¼ ч.ч. натрошено сирене Фета
¼ глава червен лук
3 с.л. зехтин Екстра върджин
1 с.л. балсамов оцет
50 г бейби зеленолистни зеленчуци – рукола, спанак, манголд, зелена салата
Начин на приготвяне:
1. В стъклена купичка разбийте енергично зехтина и балсамовия оцет.
2. Нарежете динята на резени, отстранете кората и отделете само най-сладката част. Нарежете на кубчета от по 2 см. и отстранете семките.
3. В голяма купа смесете кубчетата диня, нарязания на тънки полумесеци лук и други зеленчуци по ваш избор – краставици, домати, маслини. Добавете нарязаните на едро листа мента, както и зеленолистните зеленчуци по ваш избор. Добавете и натрошеното сирене.
4. Полейте с дресинга и внимателно разбъркайте.
Здравословни близалки от диня