Летни рецепти с диня

Сряда 18 август

Снимка: iStock
Летни рецепти с диня

 

Няма нищо по-освежаващо от диня в горещ летен ден. Резените диня са абсолютното олицетворение на лятото. Но освен че може да се консумира самостоятелно, динята все по-често се включва в различни рецепти, като салати, маринати, коктейли, десерти и др.

Тук ще ви запознаем с няколко добри идеи за включването на свежия и сладък вкус на динята в лятното ни ежедневие.

 

Гранита от диня

 

 

Гранитата от диня представлява нещо средно между пюре от диня и сорбе, но при всички случаи е един освежаващ десерт. Той съчетава вкуса на динята със свежестта на лайма. Гранитата е супер лесна за приготвяне, трябва да разполагате само с блендер.

 

Продукти:

6 ч.ч. нарязана на кубчета диня, без семки

3 лайма, сок

1/3 ч.ч. захар

 

Начин на приготвяне:

1. Сложете кубчетата диня, захарта и изтискания сок от лайма в блендер.

2. Пасирайте на най-високата степен до образуването на гладко пюре.

3. Поставете голяма фина цедка върху голяма купа и прецедете пюрето. Може да се наложи да правите това на порции, за да не се препълва цедката. С обратната страна на лъжица притискнете пюрето, за да се отдели течността от него. Изхвърлете пюрето, което е останало в цедката.

4. Пресипете течността в тавичка (23х33 см). Покрийте с прозрачно фолио и поставете във фризер. Замразете за поне 4 часа, докато сместа се втвърди.

5. С помощта на вилица остържете гранитата до получаването на отделни скрежинки.

6. Сервирайте гранитата от диня в малки стъклени купички. Поръсете с фино настъргана кора от лайм и гарнирайте с листенца босилек.

 

Съвети:

Ако динята е достатъчно сладка, може да пропуснете добавянето на захар. За целта трябва да опитате динята, а след това и пюрето, което сте направили.

Може да стържете замръзналата смес на няколко пъти. След като мине 1 час откакто сместа е във фризера, остържете горния слой и замразете отново. След още 1 час, повторете процеса и така още 2 пъти.

 

„Космополитън“ с диня

Станалият популярен от сериала „Сексът и градът“ коктейл „Космополитън“ може да се преобрази в лятна напитка, която да докаже, че не е нужно да сте барман, за да сервирате изискани коктейли в домашни условия.

 

Продукти за 1 коктейл:

23 мл водка

45 мл ликьор Диня

23 мл сок от червени боровинки

8 мл захаре сироп

1 с.л. лимонов сок

 

Начин на приготвяне:

1. Напълнете шейкър с кубчета лед. Налейте водката, ликьора, сока от червени боровинки и захарния сироп. Добавете и прясно изцедения лимонов сок.

2. Разклатете енергично.

3. Прецедете напитката в охладени стъклени чаши на столче.

 

Гаспачо с диня

 

 

Студената супа гаспачо с диня е здравословна и е подходяща за горещите летни дни, в които не искате дори и да си помислите да включвате котлоните. Кубчета диня без семки плуват във вкусно пюре, овкусено със свежа кора и сок от лимон.

 

Продукти:

4 ч.ч. диня, без семки (1 ч.ч. нарязана на кубчета от по 1.5 см)

2 с.л. лимонов сок

1 с.л. настъргана кора от лимон

1 ч.л. сол

1-2 скилидки чесън

1 ч.ч. зрели домати, нарязани на кубчета от по 1.5 см.

1 ч.ч. краставица, без семки, нарязана на кубчета от по 1.5 см.

½ ч.ч. жълта или оранжева чушка, нарязана на кубчета от по 1.5 см.

3 с.л. нарязан червен лук

1 с.л. балсамов оцет

¼ ч.ч. зехтин Екстра върджин

1 с.л. нарязана на ситно люта чушка Халапеньо, без семки

прясно смлян черен пипер

2 с.л. нарязан кориандър, копър или магданоз

щипка захар

 

Начин на приготвяне:

1. В блендер пюрирайте 3 ч.ч. диня. Пресипете в неметална купа. Добавете лимоновия сок, кората от лайм/лимон, солта, чесъна, доматите, краставицата, чушката, лука, оцета, зехтина, пресните подправки, захарта и лютата чушка, по желание.

2. Добавете 1 ч.ч. нарязана на кубчета диня. Разбъркайте добре.

3. Охладете супата преди да я сервирате. Сервирайте гаспачо с диня в стъклени чаши и гарнирайте с резен лимон и стрък прясна подправка.

 

Съвет:

Гаспачото може да се сервира в чашки за шот, като ордьовър или в по-голяма купа, като супа.

Някои хора добавят малко водка в порция гаспачо, за отскок.

 

Салата с диня, сирене Фета и прясна мента

 

 

В тази лятна салата студената и хрупкава диня чудесно си подхожда със свежестта на ментата и остротата на сиренето.

 

Продукти:

½ средно голяма диня

½ нарязани листа мента

¼ ч.ч. натрошено сирене Фета

¼ глава червен лук

3 с.л. зехтин Екстра върджин

1 с.л. балсамов оцет

50 г бейби зеленолистни зеленчуци – рукола, спанак, манголд, зелена салата

 

Начин на приготвяне:

1. В стъклена купичка разбийте енергично зехтина и балсамовия оцет.

2. Нарежете динята на резени, отстранете кората и отделете само най-сладката част. Нарежете на кубчета от по 2 см. и отстранете семките.

3. В голяма купа смесете кубчетата диня, нарязания на тънки полумесеци лук и други зеленчуци по ваш избор – краставици, домати, маслини. Добавете нарязаните на едро листа мента, както и зеленолистните зеленчуци по ваш избор. Добавете и натрошеното сирене.

4. Полейте с дресинга и внимателно разбъркайте.

 

Здравословни близалки от диня

 

 

Близалките от диня са много лесни за приготвяне и са прекрасно лятно удоволствие.

Парчетата диня се пасират в блендер, след това се замразяват в специални формички, с или без добавянето на други вкусове.

 

Продукти:

2 1/3 ч.ч. диня без семки

Допълнителни вкусове:

1 ч.л. ванилов екстракт

2 ч.л. лимонов сок

1 ч.л. розова вода

 

Начин на приготвяне:

1. Сложете нарязаната на парчета диня в блендер и добавете допълнителен вкус по ваше желание. Също така може да добавите и подсладител – сироп от агаве, оризов сироп или др. Пасирайте.

2. Разпределете сместа във формички за близалки. Замразете за 3-4 часа.

3. Извадете близалките на стайна температура 5 минути преди консумация, за да може да ги извадите от формичките по-лесно.

 

Студен чай с диня

 

 

Това е една освежаваща напитка, която с удоволствие може да сервирате на близки и приятели. Пълна с плодове, гарнирана с пресни подправки и много ароматна.

 

Продукти:

6 ч.л. насипен черен чай (Цейлон или Нилгири)

3 ч.ч. гореща вода

3 ч.ч. кубчета лед

¼ диня, нарязана на кубчета

2 с.л. лимонов сок

1 с.л. пудра захар

1 стрък прясна мента

 

Начин на приготвяне:

1. Сипете листата черен чай в чайник и ги залейте с гореща вода. Захлупете и оставете чаят да се запари за 3-5 минути.

2. Прецедете чая и го поставете в хладилник.

3. Сложете в блендер кубчетата диня, пудрата захар, листата мента и лимоновия сок. Пасирайте за 30 секунди или до гладкост на сместа.

4. Черният чай и сместа с диня трябва да се комбинират непосредствено преди поднасяне на студения чай. За целта първо сипете черния чай в кана или гарафа, пълна с кубчета с лед. След това сипете сместа с диня и разбъркайте добре. След известно време ще се образуват различни слоеве, което е напълно нормално, затова разбъркайте отново.

5. Сервирайте студен чай с диня във висока стъклена чаша, като добавите още кубчета лед и украсите със стрък мента по желание.

 

Сладко-солен барбекю сос с диня

 

 

Сосът за барбекю с диня се отличава с остър, пикантен вкус с добавка на сладост за да е още по-вкусен. Сосът може да се използва и като марината и глазура за печени свински ребра, печено пире, пилешки крилца или печени на скара зеленчуци.

 

Продукти:

½ ч.ч. сок от диня

½ ч.ч. балсамов оцет

¼ ч.ч. кафява захар

¼ ч.ч. соев сос

2 с.л. олио

2 с.л. дижонска горчица

2 скилидки чесън, нарязани на ситно

2 ч.л. едър лют червен пипер

 

Начин на приготвяне:

1. В купа смесете прясно изцедения сок от диня (пасирайте нарязана на малки парчета диня без семки за 30 секунди в блендер), балсамовия оцет, кафявата захар, соевия сос, олиото, дижонската горчица, чесъна и лютия червен пипер. Разбъркайте много добре.

2. Залейте със соса месото или зеленчуците, които ще печете на скара, като си запазите сос и за мазане по време на печенето. Поставете покритото с марината месо в хладилник за 1 нощ.

 

Сандвичи от печено халуми и диня

Диня, домати и прясна мента между две плочки запечено на скара сирене халуми. Тези миниатюрни сандвичи по средиземноморски са супер вкусни и са страхотно лятно предястие тип хапка.

 

Продукти:

225 г сирене Халуми

1 ч.л. зехтин

1 малка диня

2-3 домата

Прясно смлян черен пипер

1 стрък прясна мента

1 връзка пресен босилек

балсамова глазура

 

Начин на приготвяне:

1. Нарежете халумито на четвъртинки по ширина. От всяка четвъртинка нарежете на 3-4 филии.

2. Намажете с олио добре загрята скара или грил-тиган. Запечете парчетата халуми от двете страни, за по 2-3 минути.

3. Нарежете динята и доматите на квадратни парчета, с приблизително същия размер като халумито.

4. За да оформите сандвичите, върху парче печено халуми поставете парче диня, върху него листенце мента, след това парче домат. Поръсете с черен пипер, балсамова глазура и пресен босилек и затворете сандвича с второ парче халуми.

 

Източник: https://www.thespruceeats.com/