Лесно меню за пикник

Понеделник 10 май

Снимка: iStock
Лесно меню за пикник

 

Когато времето е хубаво, пикникът винаги е чудесна идея, независимо дали ще е в парка в града, на плажа или в планината. Храненето навън – под слънчевите лъчи и на свеж въздух – определено увеличава удоволствието.

Но за да бъде преживяването наистина приятно, е важно да сме добре подготвени. Например, по-добре е да имаме специална кошница или хладилна чанта за пикник, в който да подредим нещата, отколкото да напълним няколко торби.

Ето и няколко основни съвета как да подготвим лесно меню и да организираме добре един пикник.

 

 

Ако не разполагате с много време за подготовка или сте любители на по-семплото меню, заложете на френския стил.

Задължителна част от френското меню за пикник са кроасаните. Можете да ги направите сами, ако искате да впечатлите приятелите си или да ги купите от близката пекарна. Разрежете кроасаните на две, запечете ги леко и ги гарнирайте с парче козе сирене и пресни чери домати. Или ги напълнете с по един слайс сирене и шунка и ги запечете леко. Хрупкавото тесто на кроасаните се съчетава идеално със салати.

Типична френска салата е тази с леща. Сварете леща, прецедете и охладете или използвайте готова сварена леща. Добавете ситно нарязани пресни подправки, като магданоз и овкусете с лек лимонов дресинг. Освен че е хранителна и съдържа растителни протеини, тази салата и се пренася лесно.

Задължително вземете няколко парчета подбрано сирене, което да поднесете след основното. Имайте предвид, че не случайно французите съчетават алкалните сирена с киселиността на виното.

Десертът е едно от най-предизвикателните неща за пренасяне, но след маслените кроасани, може би най-подходящо е да поднесете плодова салата или фурми, „облечени“ в шоколад. Ако носите фурми с шоколад, поставете ги в хладилна чанта, за да не се разтопи шоколада.

 

Следвайте тези правила за още по-добре организиран пикник:

1. Пригответе дресинг за салатата в буркан с капачка на винт. Овкусете салатата с дресинг от балсамов оцет, зехтин, сол и черен пипер на място, като преди това добре разклатите бурканчето.

2. Вземете кубчета лед в термос, за да охлаждате напитките си.

3. Набавете си емайлирани чинии вместо картонени. Те са леки, нечупливи, а и мазнината от салатата няма да попива в хартията.

4. Носете охладени напитки, като сок, вино, бира и т.н. Много добра идея е да приготвите овкусена вода, например със зърна нар и резени джинджифил.

5. Не забравяйте да вземете мокри кърпички и торбички за боклук. По време на пикник те са изключително необходими.

6. Пригответе и нещо здравословно за хапване, като домашно приготвен хумус, поднесен с нарязани на лентички сурови зеленчуци за топене.