Консервиране: Печени чушки

Петък 23 септември

Снимка: iStock
Консервиране: Печени чушки

 

Чушките са един от най-консумираните и най-полезните зеленчуци. С наближаването на есента ароматът на печени чушки все по-често започва да се усеща от домовете.

При печенето чушките става по-богат. Печенето на чушки е и най-добрият вариант за съхраняването на този зеленчук през зимата. Този метод включва няколко лесни стъпки:

Изпичане на чушките от всички страни върху огън или скара, в чушкопек или фурна, задушаването им в съд с капак, найлонов или хартиен плик за поне 15 минути. Чушките се белят най-лесно след като изстинат. Но трябва да се знае, че печените чушки могат да се консервират или замразят и небелени.

За консервиране е най-добре да се изберат месести червени чушки или комбинация от червени и зелени чушки.

 

Консервирани чушки без белене

Първият вариант за консервирани чушки, който Ви предлагаме, е за небелени печени чушки в буркани. Необходимите продукти са чушки и сол.

Почистете чушките от дръжките и семките и ги изпечете. Подредете ги в буркани, като всяка една чушка се посолява с 1 ч.л. сол. Затворете бурканите с капачки и ги стерилизирайте 30 минути след като водата е завряла.

 

Консервирани белени чушки

Също така може и да консервираме белени чушки. Процедурата е същата – само обелваме пипера подреждаме плътно в буркана и стерилизираме за 20 минути.

 

Консервирани чушки без стерилизиране

Този вариант е подходяща за консервиране както на сладки, така и на люти чушки. Необходимите продукти са чушки, сол и 2 аспирина

На дъното на всеки предварително измит и подсушен буркан се слага по един аспирин. Чушките се подреждат в буркана веднага след изпичането им, поръсват се със сол, а най-отгоре се поръсва предварително счукания аспирин. Поставят се капачките на бурканите и те се обръщат с капачките надолу, докато напълно изстинат.

 

Консервирани мариновани чушки

Продукти:

8 кг червени чушки

1 л вода

1 л оцет

500 г захар

250 г сол

250 мл олио

 

Начин на приготвяне:

1. За маринатата в тенджера смесете водата, оцета, захарта, солта и олиото и поставете върху котлона.

2. Щом сместа кипне, потопете почистените от дръжките чушки за няколко секунди. Извадете ги с помощта на решетъчна лъжица и ги подредете в буркани.

3. Разпределете маринатата по равно във всички буркани. Поставете капачки.

 

Маринована салата от печени чушки

Още един вариант за консервиране на чушки за зимата е готовата маринована салата от печени чушки.

 

Продукти:

5 кг чушки

2 глави чесън

½ ч.ч. захар

½ ч.ч. винен оцет

магданоз

сол

 

Начин на приготвяне:

1. Измийте и почистете чушките. Изпечете чушките и ги задушете в тенджера. След това ги обелете и ги оставете да се изцедят.

2. За маринатата сипете захарта, оцета, олиото и солта. Бъркайте сместа докато захарта и солта се разтворят.

3. Нарежете печените чушки на парчета и ги добавете в маринатата. Добавете и нарязаните на филийки обелени скилидки чесън, като и магданоза. Разбъркайте.

4. Разпределете салатата в чисти и сухи бурканчета. Поставете капачки и стерилизирайте бурканите за около 20 минути. След това съхранявайте на тъмно и хладно място.

 

Мариновани печени чушки – ІІ вариант

 

Продукти:

1 кг месести червени чушки

1 среден морков

10 г сол

15 г захар

35 мл олио

20 мл оцет

магданоз

 

Начин на приготвяне:

1. Почистете чушките от семките и дръжките и ги изпечете. Задушете в голям съд с капак. След това ги обелете.

2. В дълбок съд – тава или тенджера поставете обелените чушки, обелените скилидки чесън, солта, захарта, нарязаните на кръгчета почистени моркови, олиото, оцета и нарязания на ситно магданоз.

3. Разбъркайте внимателно, за да не се разкъсат чушките. Покрийте съда с капак или прозрачно фолио и поставете в хладилника за 3 часа. През това врече ги разбъркайте 2-3 пъти.

4. Подредете печените чушки в чисти и сухи буркани, като между тях редите кръгчета морков и скилидки чесън. Бурканите се пълнят с чушки до ръба и се заливат с останалата марината.

5. Поставете капачки на бурканите и ги стерилизирайте за 10 минути след завирането на водата.