Коктейл "Аперол шприц"
Вторник 8 август
Аперол е италиански горчив аперитив с ярко оранжев цвят и леко сладък цитрусов аромат. Той се използва най-често в популярния коктейл „Аперол шприц“ (Aperol spritz).
Аперол е представен за първи път през 1919 г. в Падуа, Италия. Създаден от братята Барбиери, той първоначално се предлага на пазара като аперитив и дижестив. Аперол е направен по тайна рецепта, която включва горчиви и сладки портокали, ревен, тинтява и разнообразие от билки и подправки. В първите години Аперол се предлагал само в Падуа, но бързо набира популярност и става достъпен в цяла Италия. През 50-те години на миналия век Aperol се превръща в нарицателно име и не след дълго става и световен феномен.
„Шприц“ или както се произнася в Северна Италия – „сприс“, идва от немския глагол за “впръсквам” - шприцен (Spritzen). Датира от късния XIX век, когато Венеция и областта около нея са били част от Австрийската империя. Именно немски говорещите войници внасят шприц като вариант на напитка в италианските тратории, където разреждат белите вина със сода, за да постигнат нещо близо до алкохолния градус и газираността на любимата им бира. Постепенно към шприца се появява резенче лимон, портокал, а впоследствие и някакъв битер. Най-популярният битер в момента без съмнение е Аперол, а виното, което се слага най-често, е Просеко.
Aperol Spritz в момента се е превърнал в културен символ в Италия, където често се свързва с концепцията за "la dolce vita" или сладкия живот.
„Аперол шприц“ (Aperol Spritz) или просто „Шприц“ (Spritz) е най-популярният коктейл с Аперол. Той е освежаващ, лесен за приготвяне и идеален за всеки повод.
За да направите Aperol Spritz, ще ви трябват три части Prosecco, две части Aperol и една част газирана вода. Просто изсипете съставките върху лед в чаша за вино, добавете резен портокал и сте готови.
Можете обаче да си поиграете със съотношението, докато Вашият Аперол шприц пасне идеално на вкуса Ви.
Направете го по-малко горчив
Горчивите нотки на Аперол могат да изискват от небцето Ви известно време за свикване, така че можете да намалите горчивината, като използвате по-малко Аперол и повече Просеко.
Направете го по – малко алкохолен
Както е написано на етикета на бутилката, Аперол е с около 11% съдържание на алкохол. За да намалите алкохолното съдържание, използвайте пропорционално повече газирана вода и по-малко Аперол и Просеко.
Комбиниране с храна
Въпреки че Аперол обикновено се използва като аперитив, той може да се комбинира и с различни храни. Лекият му и освежаващ вкус се съчетава добре със солени закуски, като маслини или прошуто. Може да се комбинира и с морски дарове, като скариди или калмари, или с по-леки тестени ястия, като паста с лимон и чесън.
Съчетанието на Аперол със солени, кремообразни/мазни и сладки храни премахват горчивия му вкус.
Ето и няколко предложения:
- Маслини с бадемова ядка отвътре, целина и пармезан
- Козе сирене, прясна моцарела или бурата с хрупкав хляб (може би със зехтин и/или добро сладко)
- Пресни плодове, като грозде, портокали и ягоди
- Пуканки, поръсени със зехтин