Коя е победителката в "Бъдещите кулинарни звезди на Гордън Рамзи

Четвъртък 27 октомври

© Studio Ramsay Global & All3Media International
Коя е победителката в "Бъдещите кулинарни звезди на Гордън Рамзи

 

Телевизионното състезание „Бъдещите кулинарни звезди на Гордън Рамзи“ предостави на 12 участници – предприемачи в областта на храните и напитките възможността да се борят за парична награда от 150 000 паунда, лична инвестиция на Гордън Рамзи. И победител в състезанието стана Sunmo – снакс на основата на плантан, продукт, създаден от Виктория.

„Влизайки в състезанието, аз не знаех какво да очаквам“, споделя Виктория. „Чуствах се подготвена, тъй като вече имах натрупан опит в хранителната индустрия и познавам силните и слабите си страни, но приключението по създаването на Sunmo беше доста интересно.“

Икономическата криза, разтърсила света, когато Виктория е само на 14 години, кара младата лондончанка да разбере, че няма сигурност в работата и най-добрият начин да се препитаваш е да създадеш собствен бизнес.

„Sunmo е плод на желанието ми още в младежка възраст да направя нещо значимо, не само за моето бъдеще, но и за всички с подобен произход и житейска съдба, като моите“, споделя Виктория. „Исках да докажа, че човек като мен може да постигне успех точно толкова, колкото и всеки друг“.

Въпреки че в началото Виктория не знае върху какво точно да се съсредоточи, упоритата и борба със сериозна екзема и хранителните нетолерантности, от които страда, я карат да търси и да открие питателни храни, като плантана, който в крайна сметка я извежда до успеха.

Така с идеята си за създаване на хрупкав печен чипс от плантан, който е естествено сладък, Виктория успява да намери инвестиция от 100 000 паунда благодарение на стажа си в частна банка през 2019 г.

„Благодарение на тази инвестиция, само за две години продуктът ми започна да се продава в няколко вериги хранителни магазини - Selfridges, Whole Foods Market and Sainsbury’s, но бързо разбрах, че за да лансирам Sunmo в по-големи магазини, ще ми трябва инвестиция от седемцифрена сума. Минималното предварително поръчано количество и разходите за персонал в големите магазини са много високи“.

За да налее колкото се може повече средства в бизнеса си, Виктория работи без възнаграждение, но наема хора и работи нощно време, за да може да си плаща наема.

„В продължение на шест месеца аз учех редовно, работех през нощта като помощник болногледачка, а през деня работех на пълен работен ден за Sunmo. Съответно прегрях.“

Виктория удря дъното, когато супер изтощена, на връщане от работа през нощта,  катастрофира с колата си на магистрала.

„За щастие излязох от инцидента с няколко натъртвания и със смачкана кола. Много съм благодарна, че никой не пострада и че съм жива и здрава“.

Именно затова възможността да привлече като инвеститор един от най-известните готвачи в света е била за нея повече от просто сума пари.

„Кандидаствах за участие в „Бъдещите кулинарни звезди на Гордън Рамзи“ по имейл и на следващия ден с мен се свърза един от изпълнителните продуценти. Но всъщност процесът по избора ми за участие в шоуто отне 2 години, от началото на 2020 г.“

След провеждането на безброй интервюта по Zoom и отлагания на снимките на предаването, заради пандемията, все пак шеметното и участие в „Бъдещите кулинарни звезди на Гордън Рамзи“ започва.

„Чуствах се уверена от първия ден на снимките и знаех, че единственото, което трябва да направя е да покажа уменията си на Гордън Рамзи“.

„Той е изключително внимателен човек. Зад кадър той ни окуражаваше и ни даваше съвети как да изграждаме бизнеса и брандовете си. Бих искала повече хора да видят тази страна на Гордън. Той наистина иска най-доброто за хората“.

Известният готвач поставя пред състезателите серия от предизвикателства в продължение на 8 седмици, за да тества личните им качества и усета им за бизнес, сред които задачи, свързани с брандиране, готвене и много други.

„Един от най-важните уроци, които научих е колко е важно да вярваш в идеите си. Да работиш със силни личности означаваше, че идеите ми можеха да бъдат отхвърлени още на предварителен етап. Затова трябваше бързо да се науча да се доверявам на инстинктите си и да представям идеите си смело и уверено“.

Много от участниците изпитват трудност да се справят с темпото, включително Виктория.

„Имахме много кратки крайни срокове за неща, които обичайно отнемат седмици, като представянето на нови продукти, създаване на концепция за бранда и дизайна. В шоуто темпото беше зададено така, че трябваше да тестваме идеите си бързо и да се адаптираме, което всъщност беше страшно полезно“.

А също така шоуто повлиява веднага на бизнеса на Виктория. След започване на излъчването на „Бъдещите кулинарни звезди на Гордън Рамзи“ онлайн поръчките на Sunmo се увеличават с 300% на месец.

„Най-голямото увеличение на продажбите ни се случи след излъчването на последния осми епизод на предаването, в който беше представянето на продукта ми. А след като спечелих състезанието продажбите ни се увеличиха с 1.543%!“

В последния епизод Рамзи предизвиква тримата финалисти да „поправят“ слабите места на своите бизнеси. Задачата, поставена на Виктория, е да измисли нова продуктова категория. Резултатът е линия от високопротеинови и нискокалорични шейкове, които буквално предизвикват вълна от одобрение сред потребителите и професионалистите в индустрията.

„Всъщност никога не съм мислела да разширявам бизнеса си с напитки преди това финално предизвикателство. Фактът, че Гордън Рамзи успя да види потенциала на Sunmo, ме кара да оценявам времето, в което работихме заедно още повече“.

Оставяйки вярна на убежденията си, Виктория все още вярва, че работата с Рамзи далеч надхвърля финансовата „печалба“.

„Гордън Рамзи е развил успешен бранд в световен мащаб и да получиш достъп до този опит и знания е нещо безценно. Бизнес партньортството ми с Гордън Рамзи отвори много врати за бизнеса ми и многократно повиши доверието в продукта ми, много повече отколкото съм се надявала“.

Скоро след излъчването на шоуто Sunmo вече се изнася в САЩ и Кувейт и е партньор на веригата от киносалони Picture House и офисите на Блумбърг.

Освен с инвестицията, осигурена от Гордън Рамзи, която буквално катапултира бизнеса и, Виктория продължава да работи по осигуряването на капитал, за да превърне Sunmo в бранд за милиони.

„Иска ми се да вярвам, че Гордън е горд да бъде част от бизнеса ми, което ме вдъхновява да превърна Sunmo в глобален бранд и да осигуря огромна възвръщаемост на инвестицията“.

 

Източник: https://www.forbes.com