Класически тиквен пай - рецепта

Вторник 12 декември

Снимка: iStock
Класически тиквен пай - рецепта

 

Тиквеният пай е класически десерт за есента и зимата. Освен това задължително присъства на трапезата за Деня на благодарността. Кремообразният пълнеж е балансирано сладък и идеално подправен с канела, индийско орехче и джинджифил.

Тиквеният пай е един от най-лесните пайове за приготвяне. Трябва да предвидите време за пълното изстиване на пая, тъй като това гарантира лесното разрязване на пая и красиви парчета за поднасяне.

За празнична декорация на пая шприцовайте бита сметана по ръба му и поръсете със захаросани червени боровинки. Или просто поднесете парчетата пай с подсладена бита сметана.

 

Тиквен пай

8 порции, 2 ч. и 40 минути

 

За основата:

1 ¼ ч.ч. брашно

2 с.л. захар

щипка сол

115 г безсолно масло (нарязано на кубчета)

3 с.л. леденостудена вода

 

За пълнежа:

1 ¼ ч.ч. пюре от тиква

¾ ч.ч. захар

1 ч.л. брашно

½ ч.л. сол

1 ч.л. канела

¼ ч.л. смлян джинджифил

щипка индийско орехче

2 големи яйца

1 ч.ч. неподсладено кондензирано мляко

2 с.л. вода

½ ч.л. ванилов екстракт

 

Начин на приготвяне:

1. За тестото сипете в голяма купа брашното, захарта и солта. Разбъркайте и добавете кубчетата масло. С помощта на пръсти, вилица или инструмент за месене на маслено тесто претрийте продуктите, за да получите маслени трохи с размер на грахови зърна.

2. Добавете 2 с.л. леденостудена вода в сместа и разбъркайте. Ако сместа е прекалено суха, добавете още 1 с.л. вода, за да се образува тесто. Извадете тестото върху поръсена с брашно повърхност и омесете един-два пъти, за да се получи топка. След това сплескайте тестото на кръгъл диск (с дебелина около 1.5 см), увийте го стегнато в прозрачно фолио и го поставете в хладилник за 30 минути или най-много 3 дни.

3. Загрейте фурната на 200 градуса. В купа смесете пюрето от тиква (за да направите пюре, отстранете семките и обелете тиквата, нарежете на парчета и ги сложете в тавичка, покрийте с капак или фолио и печете 45-60 минути в загрята на 180 градуса фурна, след това пюрирайте печената тиква до гладкост), захарта, брашното и подправките. Добавете предварително разбитите яйца и разбъркайте до хомогенност.

4. Добавете кондензираното мляко, водата и ваниловия екстракт и разбъркайте добре.

5. Изсипете тиквения пълнеж върху основата. Печете 15 минути. Намалете градусите на 170 и печете още 35-45 минути, докато пълнежът е напълно изпечен и неподвижен, само леко поклащащ се в средата.

6. Оставете пая да изстине напълно преди да го сервирате. Също така може да го охладите в хладилник преди да го поднесете.

 

Съвети:

За да не се напука пълнежът на пая по време на печенето, внимавайте да не прекалите с разбъркването на пълнежа, тъй като това довежда до влизането на много въздух в сместа, който пък причинява оформянето на пукнатини по време на печенето и на охлаждането на пая след това. Ако все пак се получат пукнатини, може да ги прикриете с бита сметана.

Може да заместите някакво или цялото количество от захарта с кафява за по-дълбок вкус.

Добавете 2 с.л. бърбън или ром вместо вода и ванилов екстракт за повече аромат.

Пълнежът за пая може също да приготвите предишния ден. Преди да го изсипете върху основата, го разбъркайте добре.

Съхранявайте останалия ви пай в хладилник, покрит с капак или фолио, до 3 дни.