Кимчи
Петък 20 септември
Кимчи представлява пикантна корейска туршия и в много региони е смятана за консервиран деликатес. Тя е традиционно корейско ястие и е част от местната кулинарна традиция от векове. Обикновено има силен вкус и наситена миризма на чесън и червени чушки.
Подобна на киселото зеле и маринованите краставички, кимчи се сервира предимно като гарнитура към основното ястие – в повечето случаи ориз. Неутралният му вкус се комбинира изключително добре с лютата и солена туршия.
Съществуват много различни видове кимчи в зависимост от техниката за приготвяне, подправките, които се добавят, времето за отлежаване, а дори и мястото на съхранение – важни са различни фактори като температура, светлина и влажност.
В миналото туршията кимчи се е съхранявала в големи глинени съдове, които били заравяни в земята. Заради порестата структура на глината, консервираният деликатес се запазвал в продължение на много време.
Туршията кимчи набира популярност в Западна Европа след Олимпийските игри в Сеул през 1988 г., когато много чуждестранни туристи имат възможност да се докоснат до корейската култура и кухня. През 90-те години на ХХ век бързо навлиза като гарнитура към разпространени из цял свят ястия като хамбургери, тако, пържени спагети, суши, хотдог и други.
Кимчито е изключително здравословна храна и съдържа жизненоважни за човешкото тяло витамини. Китайското зеле, червените чушки, репичките и праза, например, са много богати на витамин А. В лютия червен пипер се съдържа голямо количество витамин С, а целулозата в зелето подпомага доброто храносмилане. Солта в туршията потиска развитието на вредните микроорганизми и подпомага размножаването на полезните, а за специфичния ѝ вкус допринасят аминокиселините и млечната киселина, които се отделят по време на процеса на ферментация.
Освен стандартните зеле, чушка и чесън, в кимчито мога да се добавят още много, както екзотични, така и традиционни съставки като сусам, джинджифил, праз, круши, скариди, пресен лук, водорасли, ядки, охлюви и други.
Традиционна рецепта за кимчи
500 г
Продукти:
500 г китайско зеле
2 с.л. сол
4 ч.ч. студена вода
2 ч.ч. гореща вода
1 с.л. ситно нарязан чесън
1 с.л. ситно нарязан пресен джинджифил
1 с.л. ситно нарязан пресен лук
2 ч.ч. ситно стрити сушени червени люти чушки
2 ч.ч. захар
1 с.л. сол
Приготвяне:
1. Разделете зелевите листа и ги поръсете със сол. Залейте ги с вода и ги оставете да престоят на хладно поне 8 часа. След това ги изплакнете и изстискайте добре.
2. Поставете в купичка нарязаните пресен лук, чесън, джинджифил и стритите люти чушки и ги залейте с гореща вода. Разбъркайте добре и добавете сместа към зелевите листа в голяма купа. Ако се налага срежете листата на половина.
3. Покрийте купата с фолио и я оставете да престои на хладно два дни.
4. Отцедете листата, нарежете ги на малки парчета и ги затворете в буркани.