Кето тирамису

Сряда 4 септември

Снимка: iStock
Кето тирамису

 

Бишкоти, крем Сабайон и алкохол – това са няколко от съставките на традиционното тирамису, които не са подходящи при придържане към кето диета. Тирамисуто е италиански десерт, който представлява слоеве от бишкоти, напоени в силно кафе и крем от маскарпоне и яйца.

Голямото предизвикателство за отстраняването на въглехидратите от този десерт представляват бишкотите. Може да срещнете рецепти, които предлагат да замените бишкотите с кето кекс, но в резултат десертът се получава доста глетав. Затова тук ви предлагаме бишкотите да бъдат заменени с маслени бисквити, нарязани в продълговата форма. Така десертът и на външен вид, и на вкус се доближава повече до оригинала.

Също така, в този десерт е необходимо да се внесе промяна и в крема. Кремът Сабайон по принцип, като престои, има свойството да става по-течен. Освен това виното марсала, с което обикновено се овкусява кремът, съдържа захар, което е проблем за кето десерт. Затова тук кремът е от бита сметана и маскарпоне, добавено в последния момент. Така кремът е по-плътен, което прави тирамисуто със стабилна структура.

Рецептата е бърза за приготвяне. Може да не е тирамисуто, приготвено от италианска "нона", но със сигурност ще се насладите на вкусен десерт.

 

6 порции, 100 минути

 

За маслените бисквити:

1 ч.ч. бадемово брашно

½ ч.ч. кокосово брашно

¼ ч.ч. гранулиран подсладител (еритрол или др.)

½ ч.л. сол

½ ч.л. канела

6 с.л. безсолно масло (меко)

1 с.л. сироп алулоза

 

За крема:

1 ч.ч. пълномаслена течна сметана

1 ч.ч. маскарпоне

½ ч.ч. кафе еспресо

1 ч.л. екстракт от ром

1/2 ч.л. течна стевия

3 с.л. какао на прах

 

Начин на приготвяне:

1. Загрейте фурната на 165 градуса.

2. В купа смесете бадемовото брашно, подсладителя и канелата. Разбъркайте с вилица, за да няма бучки. Добавете мекото масло и сиропа алулоза и с помощта на 2 вилици смесете продуктите до образуването на маслени трохи.

3. Омесете леко сместа, за да се събере на топка и я прехвърлете в плоска тава, постлана с хартия за печене. Притиснете сместа, за да се образува правоъгълник с дебелина 1.5 см. Разрежете по средата, по дължина, тестото, след това го нарежете откъм късата страна, така че да се получат 20 продълговати бисквити.

4. Печете бисквитите 11-12 минути, докато краищата им станат златисти. Оставете бисквитите да изстинат напълно.

5. За крема разбийте сметаната с помощта на тел, до образуването на твърди връхчета. След това добавете внимателно маскарпонето и разбийте само до хомогенност на сместа.

6. Добавете екстракта от ром и стевията към кафето. Оставете настрани.

7. На дъното на форма за хляб (22.5х12.5 см) подредете 6 бисквити. С помощта на четка намажете бисквитите с кафе, докато те леко набъбнат. Изсипете 1/3 от крема с маскарпоне и го разпределете равномерно, с помощта на шпатула. Поръсете 1 с.л. какао с помощта на ситна цедка.

8. Направете още 2 реда от бисквити, крем и какао, като образувалите се дупки запълвате с парченца бисквити. Завършете като поръсите с какао. Поставете тирамисуто в хладилник за 1 час.

 

Съвети:

Маслените бисквити могат да бъдат изпечени 1 ден предварително.

Ако не разполагате с екстракт от ром, заменете го с ванилов, бадемов или анасонов екстракт.

Ако нямате сироп алулоза, смесете 1 с.л. сух подсладител (еритрол или др.) с ½ с.л. вода и добавете сместа в тестото за бисквитите.

Кето тирамисуто може да се съхранява в хладилник 2 дни, но е най-добре да бъде консумиран през първия ден, тъй като бисквитите ще омекнат прекалено.


Източник: https://www.thespruceeats.com/