Какво трябва да знаем за алтернативите на месото

Петък 27 март

Снимка: iStock
Какво трябва да знаем за алтернативите на месото

 

Все повече хора търсят заместители на месото, избирайки да станат вегетарианци, вегани или суровоядци по различни причини – здравословни, екологични и етични.

Но независимо дали консумираме или не консумираме месо, важно е диетата ни да е добре балансирана по отношение на белтъчини, въглехидрати, полезни мазнини, плодове и зеленуци.

Ще разгледаме няколко основни вегетариански източници на протеини.

 

Добри източници на растителни протеини

Бобовите растения, грахът, лещата, както и всички варива, са богати на белтъчини и са най-добрата алтернатива на месото, тъй като са бедни на мазнини, съдържат фибри, белтъчини, витамини и минерали. Други добри източници на белтъчини са тофуто, яйцата, ядките и семената.

С достатъчно разнообразие от тези растителни храни, богати на протеини, можем да си набавим всички аминокиселини чрез храната.

Ако спазвате режим без прием на месо, препоръчително е да включвате изброените храни в менюто винаги, когато можете.

 

Соев и грахов протеин

Протеинът от соевите семена, както и граховият, широко се използват при направата на вегетариански бургери, наденички и кайма. Тези два протеина също така се продават като хранителни добавки на прах.

Отглеждането на соя и грах често се смята като по-добра алтернатива от животновъдството за околната среда, тъй като при него се отделя по-малко метан. Но преди да консумирате продукти, съдържащи соя, се уверете, че тя не е генномодифицирана.

Соевият и граховият протеин на прах съдържат голямо количество протеини, затова могат да бъдат добър техен източник при спазване на растителна диета. Но ние бихме препоръчали да консумирате соя и грах в тяхната естествена форма, тъй като те съдържат важни хранителни вещества и фибри. Не забравяйте да внимавате за съдържанието на сол във всички храни, които консумирате.

Салата от водорасли

 

Морски водорасли

Употребата на водораслите спирулина и хлорела като източници на протеини се увеличава все повече. Повечето водорасли на прах имат специфичен вкус, затова хората или ги харесват, или не.

Отглеждането на водораслите е много по-малко мащабно, затова се приема като добра алтернатива на месото, въпреки че все още не е ясно какво е отражението му върху живота в океаните.

Морските водорасли са богати на протеини и съдържат важни микронутриенти, най-вече йод, който спомага за нормалната функция на щитовидната жлеза, но тъй като съдържат много сол, трябва да се консумира малко количество от тях. Също така, поради високото съдържание на йод, не трябва да се консумират по-често от веднъж седмично. Консумацията им не е препоръчителна по време на бременност.

 

ЗАМЕСТИТЕЛИ НА МЕСОТО 

Сейтан

Сейтанът се прави от пшеничен глутен, който е богат на протеини. Сейтанът има твърда текстура и се използва при производството на продукти, наподобяващи месо, като кайма, бургери и кебапи. Въпреки че сейтанът се произвежда от натурален хранителен продукт, той трябва да бъде разглеждан като „преработена храна“. Също така той съдържа натриев глутамат и други добавки, които не са препоръчителни за консумация.

Хранителният профил на сейтана зависи от другите съставки във всеки отделен продукт. Например, бургерите от сейтан, освен сейтан, съдържат още пшенично брашно, грахов или соев протеин и овкусители. Ако купувате продукт със сейтан, изберете продукт с по-ниско съдържание на сол.

Кюфтета от сейтан

 

Микропротеин

Микропротеинът се използва широко при производството на вегетариански и вегански продукти като наденички, кайма и бургери. Той се извлича от ферментирали гъби.

Микопротеинът е богат на фибри и протеини и е с ниско съдържание на наситени мазнини. Той може да бъде добра алтернатива на месото с цел намаляване на консумацията на месо, тъй като много наподобява вида, текстурата и вкуса на месото.

Важно е да се обърне внимание, обаче, че някои продукти, съдържащи микропротеин, съдържат и много сол, затова винаги трябва да се чете хранителната информация на етикета на  продукта преди той да се консумира. Припомняме, че един възрастен човек трябва да приема не повече от 6 г сол на ден, т.е. около 1 ч.л.

 

Източник: JAMIEOLIVER.COM