Какво представляват антоцианините?
Вторник 22 октомври
Антоцианините и антоцианидините са растителни химикали със сходни характеристики, действие и употреба, но с различна химическа формула. И двете групи са пигменти, на които се дължи окраската на червените, сини и виолетови цветя, листа, плодове и зеленчуци, като цветът зависи и от специфичното им рН. Те са част от голямото семейство на флавоноидите. Открити са над 600 вида от тях и това обяснява огромното, фино нюансирано цветово разнообразие сред растенията. Разбира се, в природата нищо не е самоцелно. Антоцианините и антоцианидините се синтезират, за да осигурят по-добро опрашване и разпространение на семената, като защита срещу вредители и за по-добра устойчивост към неблагоприятните фактори на средата (UV, суша, студ).
Антоцианините са широко разпространени пигменти, които са разтворени в клетъчния сок на растенията. Антоцианините често определят цвета на венчелистчетата на цветята, обагрянето на плодовете и есенните листа. Нюансите варират според рН на клетъчното съдържание и може да се променят в процеса на узряване на плодовете или в резултат на есенния листопад.
Киселата среда на растенията придава наситен червен цвят, алкалната обагря кристалите на веществата в синьо, а неутралността се издава от виолетовите краски.
Знаейки това, лесно можем да определим киселинно-алкалния баланс на зеленчуците (включително и зеленолистните).
Храните, които съдържат антоцианини са много и са лесно достъпни. Къпини, малини, ягоди, череши, боровинки, патладжани, сини сливи, тъмно грозде, лилави моркови, тъмни чушки, червено зеле, лилав карфиол, нар, червен лук, касис – всички съдържат полезните багрила. При това са източник не само на антоцианини и антоцианидини, а на широка гама хранителни вещества – витамини, минерали, фитонутриенти, фибри, плодова захар и т. н. Обърнете внимание, че в повечето случаи полезните пигменти са съсредоточени в кората и външните части на плодовете и зеленчуците. Затова ги измивайте добре и по възможност не ги белете.
Тъмните и червени плодове и части от растения са използвани от народната медицина в различните краища на света от край време. Макар и за самите антоцианини и антоцианидини да не се е знаело нищо, червените, сините, лилавите и тъмните храни са се използвали като лек срещу чернодробни проблеми, инфекции, високо кръвно, нарушения на зрението, тревожност, умора, диария. Препоръчвали са се за подсилване на кръвта и подобряване на кръвообращението, увеличаване на енергията и т. н.
Консумирайте от червено-оранжевите, сини, лилави и тъмни храни поне по три порции седмично. Дори и всеки ден да присъстват на трапезата ви, те само ще обогатят храненето ви и ще го направят по-здравословно.
В промишлеността пигментите се извличат предимно от червеното зеле и ципата на гроздовите зърна. По този начин се получават червени и виолетови оцветители, които се използват при направата на напитки, сладолед, йогурт, различни сладкарски изделия. Наличието на растителни пигменти в продуктите се обозначава върху етикетите като Е-163. Такива вещества не са вредни за организма, дори са полезни.
От досегашните резултати от научни изследвания се смята, че антоцианините са мощни антиоксиданти, които пазят клетките от увреждане и действат като превенция срещу високо кръвно налягане, атеросклероза, сърдечно-съдови заболявания, нарушен имунитет, диабет, неврологични разстройства (Алцхаймер, деменция), влошаване на познавателните функции, проблеми с паметта и концентрацията, влошаване и загуба на зрението, различни видове рак, умора и лошо възстановяване, затлъстяване и т. н.
За някои видове са установени и други терапевтични ефекти, освен антиоксидантната защита. Така нареченият делфинидин (антоцианидин) е добре известен с борбата с меланомните клетки, лечение на инфекции със стафилококус ауреус, използва се също като източник на имуносупресивни активни съставки и др.
Източници: