Какво представлява кокосовата вода

Понеделник 1 февруари

Снимка: iStock
Какво представлява кокосовата вода

 

Кокосовата вода, понякога наричана и кокосов сок, е прозрачната течност, съдържаща се в кокосовите орехи. Тя се образува по естествен път, докато косовият орех расте. Нискокалорична и съдържаща малко захари, кокосовата вода се е превърнала в популярна спортна напитка заради съдържанието на естествени електролити. Но освен за рехидратация, кокосовата вода може да се ползва и за готвене. Кокосовата вода има сладък, ядков, тропически вкус.

 

Как да готвим с кокосова вода

Кокосовата вода може да се използва както в сладки, така и в солени рецепти. Например, ако оризът се вари вместо с обикновена с кокосова вода, ще се получи пухкав ориз с мек, сладък вкус. Кокосовата вода може да се използва и в печива или да се добави в смути, дресинг за салата, севиче и различни видове къри.

В повечето рецепти, съдържащи вода, тя може да се замени с кокосова вода в съотношение 1:1. Ако, например, искате да намалите количеството мазнини в рецепта, изискваща използването на кокосово или кондензирано мляко, може да добавите малко кокосова вода към него.

 

Как да си набавим кокосова вода

На пазара се предлагат различни марки кокосова вода. Тя лесно може да бъде открита в супермаркетите в бутилки, картонени опаковки или кенчета. Но винаги трябва да се проверява съдържанието на напитката, описано в етикета. Избягвайте марките, които добавят захар в кокосовата вода.

Естествено, кокосовата вода може да се набави и от кокосов орех. За предпочитане е да се използват млади, зелени кокосови орехи, те лесно могат да се поръчат онлайн. В супермаркетите целогодишно се предлагат зрели кокосови орехи, но те съдържат по-малко кокосова вода. В процеса на зреене на кокосовия орех, кокосовата вода се превръща в твърдата бяла месеста част. Когато избирате кокосов орех, го разклатете, за да чуете дали вътре има вода.

 

Съхранение

Кокосовата вода се разваля лесно. За да издържи повече, независимо дали ще си я купите в кен или картонена кутия, или пък ще я набавите от кокосов орех, трябва да я пресипете в съд с херметическо затваряне и да я съхранявате в хладилник. Използвайте в рамките на ден-два. Кокосовата вода може да бъде замразявана за до 2 месеца.

 

Хранителни вещества и ползи

Кокосовата вода е известна като рехидратираща енергийна напитка. Една чаша кокосова вода съдържа 600 милиграма калий. Калият е електролит, който освен че помага на организма ни да е хидратиран, поддържа сърдечния ритъм, повишава мускулната сила, засилва метаболизма и др.

Кокосовата вода също така е добър източник на витамин С и фибри.

За да има всички тези полезни свойства, кокосовата вода не трябва да съдържа допълнително добавена захар. Търсете кокосова вода с 94% съдържание на вода.

Източник: https://www.thespruceeats.com/