Какво представлява дижонската горчица?
Петък 13 септември
Дижонската горчица е вид горчица, която първоначално се е приготвяла в град Дижон, Франция. Тя често се използва в сосове или за намазване в сандвичи. На цвят е бледожълта, а консистенцията и е леко кремообразна. Една от най-известните марки дижонска горчица е Grey-Poupon. Горчицата е продукт без глутен, но хората с хранителна непоносимост трябва все пак внимателно да четат етикетите. Веганите също трябва да имат предвид, че за приготвянето на дижонска горчица се използва вино, в процеса на производството на което се използват съставки за избистряне с животински произход.
Град Дижон е столица на областта Бургундия във Франция и се намира в източната част на страната. Бургундия има богата кулинарна история и е известна с вината си. Синапът се отглежда като почвопокривно растение между редовете лозя, като осигурява хранителни вещества на лозята.
До 1200 г. град Дижон се е смятал за водещо място по производство на горчица, а днес е признат за световната столица на горчицата. Крал Филип IV пръв използва горчицата през 1336 г., но продуктът става популярен 500 години по-късно, когато Жан Найжен създава рецептата, в която замества оцета със сок от неузряло грозде – verjus. Най-известната марка горчица е създадена през 1866 г. от майстора на горчицата Морис Грей, който използва вино в рецептата си, заедно с финансовия му съдружник Огюст Пупон.
По настоящем, всеки продукт, наречен „Дижонска горчица“, трябва да е произведен близо до град Дижон, т.е. тя има „защитено наименование за произход“. Горчицата, произведена на което и да е друго място по света, трябва да се нарича „горчица по дижонски“ или „дижонска горчица“ (с малка буква „д“).
От какво е направена?
Дижонската горчица се прави от кафяви синапени семена и бяло вино. Една от най-важните съставки на дижонската горчица е верджусът - сокът от зелено грозде. Той придава характерния вкус на този вид горчица. Оригиналната рецепта за дижонска горчица включва бяло вино от Бургундия, като Шабли или Бургон блан.
Съставките за дижонска горчица Grey-Poupon са:
оцет
синапени зърна
модифицирано нишесте
захар
сол
жълтъци
бяло вино
чесън
лук
Дижонската горчица има остър вкус с нотка на подправки. В рецептата за горчица, която се произвежда фабрично, към днешна дата се използва продукт с ниска киселинност, което позволява вкусът на синапа да се открои.
Дижонската горчица представлява подправка и съответно може да се използва за овкусяване на различни ястия. С нея може да се гарнира хот-дог, да се намаже печено месо или да се добави в сандвич с пуешко. Дижонската горчица се използва и в много различни рецепти, като сосове и винегрети, дресинги за салати. Често месото, което ще се пече на скара, първо се намазва с горчица.
Дижонската горчица е достъпна във всеки магазин и супермаркет. Сравнително до скоро тя се продаваше само в стъклени бурканчета, но вече е налична и в пластмасови или метални туби, за по-лесно използване.
Възможно е също така да си направите дижонска горчица у дома. За целта трябва да смелите зърна кафяв или черен синап и след това да ги превърнете в пюре, като добавите бяло вино, оцет и сол. Важно е зърната синап да се накиснат преди да ги използвате, както и да оставите готовата горчица за 24 часа в хладилник преди да я консумирате.
Ако искате да спазите автентичната рецепта за горчица, трябва да използвате verjus – сок от неузряло грозде, ако можете да откриете такъв. Но лимоновият сок или оцетът са добри заместители на гроздовия сок.
След като отворите бурканче с дижонска горчица, съхранявайте го в хладилник и тя ще издържи 1 година след посочената дата на опаковката. Неотворено бурканче горчица може да издържи 2 до 3 години след посочената дата на етикета, съхранявана на тъмно и хладно.
Източник: https://www.thespruceeats.com/