Какво представлява златния сироп?

Сряда 26 януари

Снимка: iStock
Какво представлява златния сироп?

 

Въпреки че на външен вид прилича на мед, златният сироп всъщност представлява съвсем различен подсладител, получен от инвертна захар по време на процеса на рафиниране на захарта. Златният сироп е смес от вода, захар и лимонена киселина, която се сгъстява и се използва за подслаждане на печива и други видове ястия. Златният сироп е създаден във Великобритания, където се използва повече от 100 години. Той може може да бъде закупен от супермаркет или поръчан онлайн, но може да бъде направен и в домашни условия.

Гъстата, жълта течност, която представлява златният сироп, е страничен продукт от процеса на инвертиране във вода на захар от захарна тръстика или червено цвекло, като към сместа се добавя лимонов сок или винен камък. Процесът също така предотвратява лесната кристализация на сиропа, като го прави гладък и лесен за употреба. Заместителите на златния сироп са сироп от агаве, мед, захарен сироп, сироп от кафяв ориз.

 

Първата версия на златния сироп е създадена от Ейбрам Лайл през 1881 г. Лайл е бил собственик на захарна рафинерия и е искал да открие друго приложение на страничния продукт от процеса по рафиниране на захарта, освен да храни прасетата с него. През 1883 г. Лайл наема химика Чарлс Йистик, който заедно с брат си започва да експериментира с процеса по рафиниране на захарта и в крайна сметка стига до получаването на точния продукт, който става известен като „Златния сироп на Лайл“.

Тъй като златният сироп и медът изглеждат приблизително по един и същ начин, хората често смятат, че става въпрос за един и същ продукт. Вярно е, че те са взаимозаменями, доколкото и двата продукта се използват като подсладители, но медът се произвежда от пчелите, а златният сироп се получава от захарна тръстика или червено цвекло. Освен това медът е натурален продукт, докато златният сироп е фабрично обработен продукт. Златният сироп, обаче, е веган продукт, докато медът не е.

 

 

Най-популярното приложение на златния сироп е при приготвянето на тарт с меласа (Treacle tart), известен десерт в Англия. Тартът се приготвя с основа от маслено тесто и пълнеж от златен сироп, джинджифил, джинжифилов сироп, лимон и хлебни трохи. Златният сироп може да се използва като заместител в рецепти, в които се изисква добавянето на царевичен сироп или течен мед. Той също така може да се използва за подслаждане както на топли напитки - кафе и чай, така и на студени, тъй като лесно се разтваря в студени течности. А най-лесният начин за използването на златен сироп е като с него се поръсят палачинки, топъл хляб или кифлички.

Както споменахме, златният сироп може да бъде приготвен и в домашни условия. За целта започнете с варене на слаб огън на 3 с.л. вода с ½ ч.ч. захар, докато сместа придобие златист цвят. Тогава добавете гореща вода и 2 ½ ч.ч. захар и изчакайте сместа отново да започне да къкри. Добавете парче лимон или 1 ч.л. лимонов сок. Разбъркайте и варете на слаб огън още 45 минути. Отстранете парчето лимон и пресипете сиропа в стерилизиран буркан с херметическо затваряне. Докато изстива, сиропът ще се сгъсти допълнително.

Неотворените консерви или бутилки със златен сироп трябва да се съхраняват на тъмно и хладно място. След като се отворят, трайността на златния сироп е от 3 до 6 месеца, но съхраняван правилно – далеч от слънчева светлина. Домашно приготвеният златен сироп може да издържи повече, но също се препоръчва да се използва до 6 месеца от приготвянето му.

 

Източник: https://www.thespruceeats.com/