Какво количество сол трябва да консумираме

Четвъртък 26 септември

Какво количество сол трябва да консумираме

 

Количеството сол, което приемаме, е важен фактор за поддържане на добро здраве и балансирана диета.
От 1996 г. насам всяка година във Великобритания се отбелязва Национална седмица на солта, организирана от Консенсус по въпросите, свързани със солта и здравето (CASH), целта на която е да се намали количеството сол в диетата ни и в резултат на това да се подобри общественото здраве.

КОЛКО СОЛ ВСЪЩНОСТ ИМА В ХРАНАТА НИ?


Някои храни, особено полуготовите или готовите, са с добавена сол в тях. Някои продукти, като бекона, сиренето, кашкавала, скаридите, аншоата и маслините, както и соевия, рибния сос и горчицата, са естествено солени. От нас зависи да бъдем отговорни консуматори и да четем етикетите на продуктите, за да знаем колко сол съдържат порциите ни.

КАК МОГА ДА НАМАЛЯ ПРИЕМА СИ НА СОЛ?


Един от най-лесните начини да контролирате приема си на сол е като приготвяте храната си сами. Така ще знаете точно колко сол слагате в нея. 

Важно е също така да солите храната на вкус, а не по навик. Задължително опитвайте храната преди да и добавите сол, тъй като в много случаи просто няма нужда от нея. И помнете, винаги можете да добавите допълнително сол, но не може да отнемете.


Избягвайте да добавяте сол, когато използвате солени продукти и пробвайте да овкусявате ястията с пресни и смлени подправки, както и с цитрусови плодове като лимон, лайм и портокал, за да придадете по-наситен вкус.

Друг важен момент е да знаете колко сол има в продуктите, с които готвите и съответно да контролирате размера на порцията спрямо солта, която се съдържа в нея. Това е особено важно, когато готвите за малки деца, тъй като техните бъбреци не могат да се справят с голямо количество сол.

Друг лесен начин да знаете колко сол приемате е да четете етикетите на храните. Солта, обаче, често е скрита в продуктите. Например:
Консервирани зеленчуци – убедете се, че купувате зеленчуци в консерва, към които не са добавени сол или захар.
Кетчуп и сосове – въпреки че предполагаемата порция от тях е съвсем малка, повечето сосове съдържат много добавени сол и захар. Контролирайте количеството, което добавяте от тях към храната, за да не прекалите с приема на сол.
Зърнени закуски – въпреки че често те се свързват по-скоро с добавянето на захар към тях, не е за пренебрегване и количеството сол, което съдържат. Отново контролирайте размера на порцията.

Етикетите на хранителните продукти са достатъчно лесно разбираеми, когато знаете каква информация търсите в тях. Ето и какво означават цифрите в тях:


Голямо количество сол = 1.5 г сол на 100 г
Ниско количество сол = по-малко от 0.3 г на 100 г


Някои много солени продукти, като соевия сос, съответно имат голямо количество сол, посочено на етикета. Когато употребявате продукта, внимавайте отново за размера на порцията и при възможност избирайте негова вариант с по-ниско съдържание на сол.

И, разбира се, избягвайте бързата храна /fast food/ и храната за вкъщи – много често тя няма етикети, а съдържанието на сол в нея е много голямо. 


Автор: Джейми Оливър