Какво е заатар?

Сряда 3 януари

Снимка: iStock
Какво е заатар?

 

Заатар е наименование както на вид дива мащерка, така и на смес от подправки.

Заатар е комбинация от мащерка, смлян сумак, печени семена от сусам и морска сол. Сместа е ароматна заради заатара, хрупкава заради сусамовите семена и леко цитрусова заради сумака. Използва се за поръсване на хляб, както и за овкусяване на различни пастети или печено пиле. Често към сместа се добавя зехтин и в нея се топи хляб.

Името заатар, с което е известна подправката, е всъщност общото наименование на подправките от семейството на ригана. Най-често се използва мащерка, но на места в Близкия изток комбинацията се прави с майорана, риган и дори чубрица, могат да се добавят и семена от ким, кориандър, кимион или резене към заатара. Другата популярна съставка е сумак и колкото повече има от нея, толкова по-тъмен е цветът и по-остър е вкусът на подправката. Висококачестваната смес от подправки заатар, която купувате, трябва да съдържа задължително дива мащерка, а не риган или обикновена мащерка. Въпреки това, ако приготвяте сместа вкъщи, заатарът може да бъде труден за намиране и в този случай риганът е добър заместител.

Заатар се поръсва върху плосък хляб, пържени яйца, хумус, кисело мляко, като добавя аромат, цвят и хрупкавост към почти всяко ястие от близкоизточната кухня.

Смесена с мазнина, заатар се използва за допълване на вкуса на риба, месо, птиче месо и зеленчуци. Разбъркайте в дресинг за салати или нискомаслено кисело мляко, за приготвяне на маринати, дипове или гарнитури за печени картофи, салати, риба на грил и печени меса.

 

ТОПКИ ОТ ЛАБНЕ

20 бр., 20 минути

 

Тези топки могат да бъдат приготвени предварително и да се сервират като част от по-голямо плато с мезета. Могат да се намажат върху хляб или да се потопят в зехтин.

 

Продукти:

900 г краве кисело мляко или смес от 450 г краве и 450 г козе кисело мляко.

500 мл зехтин

3 стръка прясна мащерка или риган, или и двете

1 ½ с.л. едър лют червен пипер

2 ½ с.л. заатар (смес от подправки)

Сол

 

Начин на приготвяне:

1. Постелете дълбока купа с парче тензух.

2. В друга купа смесете киселото мляко с 1 ч.л. сол и разбъркайте. Изсипете киселото мляко в подготвената купа с тензух. Съберете краищата на тензуха и завържете стегнато. Закачете вързопа с кисело мляко над купа или над висок съд като буркан или кана и оставете в хладилника за 24-36 часа, докато сместа стане напълно суха.

3. Друг метод за отделяне на водата от киселото мляко е като поставите вързопа в цедка, поставена над купа и го притиснете с нещо тежко.

4. С леко намазнени ръце, отделете малко от лабнето (цеденото кисело мляко), около 20 г, и го оформете на топче между дланите си. Поставете топчето в тавичка, постлана с чиста кърпа. Оформете топчета от останалата смес. Поставете ги в хладилник за няколко часа или цяла нощ.

5. Напълнете до половината висок съд или буркан (10 см широк и 12 см висок) със зехтин и потопете в него топчетата от лабне. Ако е необходимо, долейте още зехтин. Добавете листенцата прясна мащерка или риган. Затворете съда и поставете в хладилник. Когато решите да сервирате топките (може да го направите и 1 ден преди сервиране), извадете съда от хладилника и оставете на стайна температура. Извадете топчетата лабне и ги оваляйте в едър лют червен пипер или в заатар.

6. Останалите ви топчета върнете в съда със зехтин, затворете и съхранявайте в хладилник до 2 месеца.

 

Източник: https://www.greatbritishchefs.com/