Какво е ябълков сайдер?
Петък 13 декември
В началото на есента, в пика на реколтата от ябълки, магазините са буквално заляти от ябълков сайдер. За разлика от ябълкови сокове, които са допълнително подсладени или разводнени, при ябълковият сайдер е възможно да усетите сорта ябълки, от който е приготвен. Тази безалкохолна напитка, която често се сервира топла през студените месеци на годината, е харесвана заради сладкия си и свеж вкус. Ябълковият сайдер може да бъде пастьоризиран или непастьоризиран и често се сервира топъл, с инфузия от есенни подправки – канела, анасон, бахар, индийско орехче и карамфил.
Смята се, че сайдер може да се приготви от всеки сорт ябълки, но неговите характеристики и вкус ще проникнат в напитката. Така че сладкият ябълков сайдер от ябълки Pink Lady може да има по-добър вкус от този, направен с тръпчивите и кисели ябълки Granny Smiths. Преди векове, когато ябълковият сайдер е започнал да се прави, напитката не е била подслаждана със захар. Фермерите са притискали ябълките, за да се отцеди колкото се може повече течност и тя да ферментира по естествен начин, което да я направи алкохолна напитка. Преди 1916 г., когато Маделин Търнър създава преса за плодове, която едновременно нарязва и пресова плодовете, фермерите или занасят плодовете си в местната мелница за обработка, или правят свои собствени дървени преси за обработка на плодовете. Устройството на Търнър проправи пътя към по-добри форми на приготвяне на сайдер и други подобни напитки.
Ябълковият сайдер е вкусен както студен, така и топъл, натурален или с добавени подправки, но също така е чудесна съставка за готвене. Сладкарите и пекарите го използват при приготвянето на десерти, карамел, сиропи, торти, бонбони и понички. За солени ястия сайдерът се използва за мариноване заедно с подправки, например за свински пържоли, пилешко, агнешко или ребра. Много подхожда и на печени сладки картофи или кореноплодни зеленчуци, може да се добавя към дресинги за салати.
Ябълковият сайдер намира място и в рецептите за коктейли, смесен с уиски, бренди, коняк или ром. Добавен към пенливо вино, студеният ябълков сайдер придава есенен вкус на класическия коктейл „Мимоза“. Бавно затопленият ябълков сайдер с пръчка канела, резени портокал и звездички анасон е чудесна напитка за цялото семейство. А с малко добавен тъмен ром, напитката се превръща в такава само за възрастни. Децата пък могат да се наслаждават на моктейл, приготвен от сайдер с газирана вода и лимон.
Вкусът на ябълковият сайдер зависи от ябълките, които са използвани за направата му. Някои сайдери се правят само от един сорт ябълки, но повечето са приготвени от смес от различни видове ябълки. Затова вкусът на сайдера може да варира от много плодов и сладък, до тръпчив и остър.
Ябълковият сайдер е сезонна напитка, която се появява по пазарите и в магазините между октомври и декември. Сезонът обикновено продължава цяла зима или докато фермерите имат ябълки, които да смачкват с преса.
Непастьоризираният ябълков сайдер трябва да се съхранява в хладилник. Трайността му е до 1 седмица след отваряне. Пастьоризираният ябълков сайдер има по-дълга трайност и не трябва да бъде съхраняван в хладилник преди отваряне.
Източник: https://www.thespruceeats.com/