Какво е "сляпо печене"?

Четвъртък 23 ноември

Какво е "сляпо печене"?

 

Всеки сладкар трябва да знае какво означава „сляпо печене“. Това е базова техника в сладкарството, тъй като това позволява да се използват течни пълнежи върху основа от тесто, без то да се навлажнява. Тази техника се използва най-вече при приготвянето на тартове.

Съществува дебат какво трябва да се използва за тежест върху основата от тесто по време на „сляпото печене“. Дали да са специални керамични топчета, които могат да бъдат закупени от специализирани магазини или зърна суров боб или ориз, които също могат да се използват поне няколко пъти за дадения метод. Някои тълкуват използването на зърна боб или ориз като разхищение на храна, тъй като тези зърна не могат да се използват за друго. И в двата случая, зърната се изсипват върху застланото с хартия за печене или алуминиево фолио тесто.

Един от най-удобните и устойчиви материали, обаче, който може да се използва за този кулинарен метод, е брашното, поставено върху лист от термоустойчиво прозрачно фолио. Гъвкавостта на фолиото и фината текстура на брашното спомагат за абсолютно равномерното разпределение на сместа върху тестото, което води до напълно гладко изпичане. Но най-важното нещо в този случай е да проверите няколко пъти дали използвате термоустойчиво фолио, а не обикновено, защото иначе то ще започне да се топи и резултатът ще бъде катастрофален.

След като сте изпекли тестото по метода „сляпо печене“, намажете го с помощта на четка със смес от разбит жълтък и малко прясно мляко и го върнете обратно във фурната за 1-2 минути, за да се образува допълнителен защитен слой, който няма да допусне течният пълнеж да се просмуче в тестото по време на печеното му. Ако се появят някакви пукнатини след „сляпото печене“, запълнете ги със сместа за намазване и върнете във фурната за кратко, за да се затворят.

Методът, описан по-долу е подходящ за всеки вид тарт, като се използва 1 количество сладко маслено тесто, с което да се покрие кръгла форма за тарт или форма с пружина. В зависимост от фурната, която използвате, може да се наложи да извадите тестото малко по-рано, за да предотвратите препичането му. Затова наблюдавайте основата по време на „сляпото печене“ и ще бъдете възнаградени с красиво и златисто тесто за тарт.

 

Метод „сляпо печене“

 

1. Загрейте фурната на 210 градуса.

2. Щом сте разточили и поставили във форма за тарт тестото, а след това сте охладили основата в хладилник, пригответе материала за „сляпото печене“ - керамични топчета, оризови зърна или брашно. Върху основата от тесто постелете лист термоустойчиво прозрачно фолио, като оставите достатъчно свободно висящо фолио по края, извън формата. Изсипете топчетата, ориза или брашното върху фолиото и ги разпределете равномерно върху тестото. Покрийте използвания материал със свободното фолио.

3. Поставете формата във фурната и печете докато цветът на тестото по края стане светлокафяв. Намалете температурата на 195 градуса и печете 15 минути, докато цветът на основата придобие наситен златист цвят.

4. Извадете формата от фурната и отстранете фолиото с материала за „сляпо печене“. Леко намажете с помощта на четка тестото с разбит жълтък и върнете във фурната за 2 минути, да се стегне.

5. Извадете основата от фурната и я оставете да изстине напълно.

 

Източник: https://www.greatbritishchefs.com/