Какво е лупина

Петък 26 май

Снимка: iStock
Какво е лупина

 

Зърната лупина са семената на Lupinus albus - растение, принадлежащо към семейство Бобови. То достига до един метър височина и има дланевидни листа. Много популярно е и се използва от древни времена в средиземноморския басейн и Близкия изток. Казват, че във времена на оскъдица и глад децата са обикаляли улиците с джобове, пълни с лупина, оставяйки обелки след себе си. В Италия пък все още се предлага в хартиени кошнички по празници и панаири, където се продава на сергии. Традиционно се яде по Коледа.

Интересен факт е, че археолозите са открили семена лупина в египетските пирамиди и тези на маите. Първите култури лупина могат да бъдат проследени преди около 4000 години, както в земите около Средиземно море, така и в района на Андите в Южна Америка.

Зърната лупина са подобни на боб и са изключително вкусни и полезни. Някога популярни като храна, „радост за бедните“ поради своята достъпност, с днешна дата те са си извоювали славата на изключително здравословен продукт и се консумират от всички.

В Португалия наричат зърната лупина „tremoços“ и се сервират в почти всеки бар заедно с бира, вино или друга алкохолна напитка. В Еквадор бобът лупина носи името „chochos“ и най-често се маринова в сок от лайм и се гарнира с натрошен бананов чипс и царевица.

В България зърната от лупина могат да бъдат открити консервирани в хипермаркетите и био магазините. Преди консумация е необходимо добре да ги изплакнете, тъй като съдържат много сол. След това може да ги овкусите допълнително с подправки и да ги поръсите леко със зехтин и лимонов сок. Могат да се използват и за добавка към салати, да се добавят към омлет или да се направи хумус – зърната лупина са първи братовчеди на нахута.

 

Зърната лупина се състоят от 10% вода, 40% въглехидрати, 38% протеини и 3,2% пепел, като останалият процент е за здравословни мазнини. Те съдържат цинк, който подпомага имунната функция. Манган, който неутрализира свободните радикали и предотвратява увреждането на клетките. Мед, селен, магнезий спомагат за перфектната костна плътност и подсилват мускулите. Други хранителни вещества са калций, фосфор, калий, натрий и желязо, както и витамин А, витамини от група В и витамин С.

Това бобово растение е отлична алтернатива на животинските протеини. Всъщност белтъчините в него са 38 г на всеки 100 г протеин - количество, сравнимо с това на месото и превъзхождащо това на яйцата.

Зърната лупина са лесносмилаеми, предпазват от хипертония, намаляват нивата на „лошия“ холестерол и повишават „добрия“ благодарение на своите омега- 3 мастни киселини. Съдържат токоферол, който помага за предотвратяване на диабет тип 2 и предпазва дебелото черво от натрупването на токсини и развитието на злокачествени заболявания. А също и протеинът конглутин, намиращ се в семената, който помага в борбата с натрупването на глюкоза в кръвта, имитирайки действието на инсулина.

Фибрите на лупина също изпълняват важна функция. Ускоряват чревния транзит, противодействат на запека, дават усещане за ситост. Те помагат за отслабване при нискокалорична и балансирана диета.

Лупината не съдържа глутен. Брашното от лупина се използва при приготвянето на хляб, паста, бисквити и крекери за хора с непоносимост към глутен. Друго кулинарно приложение на лупината е добавянето и в колбаси и месни консерви.

 

Противопоказания

Обърнете внимание, че семената могат да бъдат и вредни, когато не са накиснати правилно, тъй като съдържат алкалоиди и водят до интоксикация.

За да сте сигурни, че семената не са токсични, накисвайте по-продължително време и преди да ги консумирате се уверете, че нямате склонности към алергии. Необходимото време, в което трябва да приготвите сушените зърна е в продължение на седмица да държите зърната накиснати в студена вода, която сменяте 1-2 пъти на ден. Колкото по-дълго време стоят накиснати, толкова по-меки ще бъдат, а вкусът им няма да бъде горчив. След това може да сварите бобовите зърна и да ги използвате в различни ястия.