Какво е готварски конец?

Понеделник 23 януари

Снимка: iStock
Какво е готварски конец?

 

Конецът за кулинарни цели или готварският конец представлява 100% памучен конец, който има различно приложение в кухнята, но най-често се използва при печене на птици и различни видове месо.

Обикновено готварският конец се използва за завързване на месо за печене във възможно най-компактна форма с цел предотвратяване от изгаряне и/или за равномерно готвене. Готварският конец не е ядивен, затова е важно той да бъде отстранен преди сервирането на храната.

При печенето на цяла птица – пиле, пуйка и дивечови птици, завързването на краката и крилата ще помогне горните части на крайниците да не изгорят. Също така съществува начин на връзване на птиците така, че да не изпадне плънката им.

Готварският конец се използва също и при печенето на парчета месо с неправилна форма като обезкостен агнешки бут, свинска плешка, телешко филе, за да създаде по-правилна форма и по този начин месото да се опече равномерно.

Готварският конец се използва и за оформянето на рула и руладини от пилешки гърди или свинско филе например, за да е сигурно, че плънката няма да изпадне.

В тези случаи плънката се разпределя върху плоско парче месо (филе, пържола), а след това месото се завива на руло и се завързва с готварски конец, за да може плънката да остане в рулото.

 

 

Високата темепература при печене причинява съкращения в мускулните фибри, затова завързването с готварски конец на месото предотвратява навиването и деформирането на месото. Това важи и за мембраните около някои части от разфасованото месо, като волските опашки, например. По време на приготвяне на осо буко е добре те да бъдат завързани.

Тъй като готварският конец се използва при готвене и е в пряк контакт с хранителни продукти, е важно той да е направен от естествени влакна, да не се топи или запалва при нагряване, нито да пренася аромати или цветове върху храната.

Готварски конец може да бъде закупен от големи супермаркети или сайтове за кулинарни принадлежности. Възможно е да използвате и 100% памучен конец, но най-сигурно е да се използва такъв за кулинарни цели.

 

 

За да разберете дали дали даден конец е готварски, например ако си спомняте, че сте си закупили такъв, но сте забравили къде сте го сложили, е необходимо да направите тест за горене. За целта хванете парче от конеца с пинсета и го движете върху пламък от единия до другия му край. Памучният конец ще се запали и ще изгори, превръщайки се във фина пепел. Докато синтетичният конец ще се извие от допира с пламъка или ще се стопи, при което ще се образуват малки бучки.

Почти винаги готварският канап е бял на цвят, но има разновидности, например такива за печива, които са раирани.

Използването на готварски конец в някои случаи може да бъде заменен от други методи. Например, може да затворите пълнени пилешки гърди с помощта на клечки за зъби.

Когато става въпрос за завързване на цяло пиле, някои готвачи използват шишчета, „въже“, направено от перата на пресен лук или дори ленти от кожата на пилето, за да завържат краката. В краен случай можете просто да увиете върховете на бутчетата и крилцата с алуминиево фолио.

Друга алтернатива е обикновеният, неароматизиран, невосъчен конец за зъби. Той върши добра работа не само при месата, но също така с него могат да се разрязват сладкиши и меки сирена.

Важно е да се отбележи, че вместо памучен канап може да се използва канап от лен, но не и от юта. Канапът от юта е кафяв, влакнест канап и въпреки че е направен от растителни влакна, той лесно изгаря и отделя влакна, което го прави неподходящ за използването му при готвене.

 

Източник: https://www.thespruceeats.com