Какво е бок чой?

Понеделник 4 юли

Снимка: iStock
Какво е бок чой?

 

Бок чой (Brassica rapa) е зеленчук от семейство Кръстоцветни, към което принадлежат също зелето, броколите, карфиола, брюкселското зеле. Също така е много близко до рапините и ряпата. Зеленчукът е познат и с името пак чой (pak choi, pok choi), както и като диво китайско зеле.

Стъблата на бок чой са къси и бели или светлозелени, в зависимост от сорта, а лъскавите листа са тъмнозелени. Структурата на стъблата и листата е хрупкава. Този вид китайско зеле може да се консумира сурово в салати. Най-добре е обаче да го приготвите, преди да го изядете. За да изберете перфектния бок чой, препоръчително е да изберете този с твърди листа и неповредени стъбла.

В някои случаи бок чоя се бере преди да е достигнал пълното си узряване и се продава под наименованието „бейби бок чой“. Бейби зеленчукът е с дължина между 7 и 15 см, по-сладък е и може да се подлага на кулинарна обработка цял.

Бок чой е зеленчук, характерен за китайската и други азиатски кухни. Целият зеленчук е ядивен и може да бъде обработен чрез задушаване, запържване и печене.

Най-бързият и лесен начин за приготвяне на бок чой е запържването му (стир-фрай) в силно загрят тиган или уок с малко мазнина за 3-7 минути. Листата се сготвят по-бързо от стъблата, затова някои предпочитат да добавят зелената част на зеленчука в края на готвенето.

Задушаването е друг прекрасен начин за приготвянето на бок чой, както самостоятелно, така и заедно с месо. Дългото и бавно готвене с пара прави хрупкавите стъбла съвсем меки.

Друг кулинарен метод за приготвяне на бок чой е печенето. Стъблата могат да се запекат както цели, така и нарязани. Също така може целия зеленчук да се разполови на две и да се запече по този начин.  

Бок чой е много подходящ и за супи, като например за виетнамската супа Фо. Бейби зеленчукът се готви по същите начини. 

 

 

Като всички зеленчуци, и бок чой може да се консумира в суров вид. Той е идеален за салати, например тип колсло – наразян на ситно и комбиниран с настъргани моркови, кръгчета пресен лук и овкусен с лек винегрет.

Бок чой има хрупкава текстура, на вкус е леко горчив и наподобяващ вкуса на други видове зеле. По време на кулинарна обработка зеленчукът придобива леко ядков вкус. Както споменахме, бейби бок чой е по-сладък от напълно узрелия зеленчук, който е по-пикантен, подобно на зеленолистния зеленчук сарепска горчица. Бок чой се съчетава добре със соев сос, сусам, паста от люти чушки, джинджифил и чесън.

100 г бок чой съдържат 95% вода, 13 кКал, 1.5 г белтъчини, незначително количество полинаситени, 2 г въглехидрати и 1 г фибри. Бок чой е и източник на витамини А, К и С, както и на бета-каротин.

Когато купувате бок чой, избирайте свежи глави със свежи листа, без да са увехнали или покафенели. За разлика от други зеленчуци, бок чой не губи голяма част от обема си при готвене, така че една голяма глава е достатъчна за 2-4 порции.

Като всички листни зеленчуци, бок чой трябва да бъде консумиран колкото е възможно по-скоро след набавянето му, докато е пресен и хрупкав. Може да съхранявате бок чой в отделението за зеленчуци на хладилника, леко увит в прозрачно фолио, 2-3 дни. Ако, обаче, зеленчукът е прясно набран от собствената ви градина или закупен от фермерски пазар, той може да издържи до 1 седмица съхранение в хладилника по гореописания начин.

Разновидности

Има две основни разновидности на бок чой, обикновен и шанхайски. Обикновеният бок чой има бели стъбла и тъмни, леко грапави листа, докато шанхайският е със светлозелени стъбла и гладки листа с овална форма. Шанхайският бок чой е с по-мек и сладък вкус.

 

РЕЦЕПТА

Печен бок чой

 

Продукти:

340 г бейби бок чой, измит и разрязан на две по дължина

2 с.л. зехтин

прясно смлян черен пипер

1 ч.л. сусамово олио

1 с.л. соев сос

1 ч.л. червен винен оцет

1 ч.л. захар

1 ч.л. запечен сусам

 

Начин на приготвяне:

1. Загрейте фурната на 200 градуса. Подредете половинките бок чой в плоска тавичка. Поръсете със зехтин и малко прясно смлян черен пипер.

2. Печете 6-8 минути, докато стъблата омекнат.

3. В малка купа сипете сусамовото олио, соевия сос, оцета и захарта и разбъркайте добре.

4. Прехвърлете печения бок чой в голяма чиния и поръсете с дресинга и запечения сусам. Сервирайте веднага.

 

Съвет: Печеният бок чой е идеална гарнитура към печено, варено или пържено месо. Но най-вкусен е печеният бок чой поднесен с варен ориз, тъй като той ще попие от невероятния дресинг.

 

Източник: https://www.thespruceeats.com/