Какво е акай бери?

Четвъртък 16 септември

Снимка: iStock
Какво е акай бери?

 

Плодът акай бери е дребен и кръгъл с размери от 1 до 1,5 сантиметра. Той се среща в дъждовните гори на Амазония. Плодчетата растат на големи гроздове под широките листа на палмови дървета и имат тъмнолилава повърхност и жълта вътрешност, заобикаляща голямо семе. Само кожата около семенцето е годна за консумация. Вкусът на акай се описва като кръстоска между къпини и горчив шоколад.

 От древни времена акай е основна храна на хората, живеещи близо до и около устието на река Амазонка, от Бразилия до Перу. Традиционната му употреба изисква плодчетата да се накиснат във вода, докато омекнат, за да може кожата им да се отстрани по-лесно от твърдата част. След това се преработва до получаването на тъмнолилаво пюре, което се съчетава с риба, дивечово месо, добавя се в супи.

Плодчетата акай растат само в устието на река Амазонка, както и в Тринидад и Тобаго, така че не могат да бъдат намерени в пресен вид. Те се развалят много бързо, затова се използват предимно в замразен  вид или сушени, на прах.

Акай бери се смята за един от суперплодовете заради уникалната комбинация от мощни антиоксиданти и незаменими омега мастни киселини, без захар, което е изключително рядко за плодовете. Освен това съдържат огромно количество антиоксиданти. Някои от най-мощните ползи за здравето на акай бери идват от растителните съединения. Най-забележителните сред тях са антоцианините, които придават на плодовете на акай наситенолилавия цвят и действат като антиоксиданти в тялото, като неутрализират вредното въздействие на свободните радикали в тялото. Ако свободните радикали не бъдат неутрализирани от антиоксиданти, те могат да увредят клетките и да доведат до редица заболявания, включително диабет, рак и сърдечни заболявания.

100 грама замразена плодова каша от акай бери има следния хранителен състав: 70 калории, 5 грама наситени мазнини, 1,5 грама въглехидрати, 4 грама захар, 2 грама фибри, 2 грама витамин А, 15% калций и някои други микроелементи, включително хром, цинк, желязо, мед, манган, магнезий, калий и фосфор.

 

 

Най-лесният начин за консумация на акай е като се добави в замразен вид към купа с пюре от банан, гранола, пресни или сушени плодове, ядки и семена.

В Бразилия е много популярен сладоледа от акай, с добавена нотка орхидея и поръсен с нарязани ядки и зърна какао.

Най-лесният начин да опитате вкуса на акай е като го добавите под формата на прах към смути с кисело мляко, банани и горски плодове или добавите 1 с.л. към сместа за печива – кекс, бисквити и др.

Подобно на други дребни плодчета, вкусът на акай не е сладък, а леко стипчив, с нотка на малина, нар и земя. Високата киселинност на плодчетата се съчетава много добре с други по-сладки плодове и вкусове. В рецептите с акай обикновено се изисква и добавянето на мед или друг вид подсладител.

Акай под формата на прах може да бъде добавен на практика към всичко с кремообразна консистенция, както и към различни смеси за печива.

Замразените плодчета трябва да се съхраняват във фризер, като се използват без предварително размразяване. Ако се случи да се размразят, избягвайте повторното размразяване, тъй като в този случай ще се изгубят част от хранителните вещества. Под формата на прах акай може да се съхранява до 1 година в буркан с херметическо затваряне, на сухо и хладно място. Задължително проверявайте срока на годност на опаковките, тъй като акай е изключително нетраен продукт.