Как се замразяват ябълки

Понеделник 30 октомври

Снимка: iStock
Как се замразяват ябълки

 

Да, ябълките наистина могат да се замразяват. Замразените ябълки са идеални за печива и за приготвяне на ябълков сос. По-долу ще разберете как.

Ако през есента се окаже, че разполагате с по-голямо количество ябълки, независимо дали от собствена реколта или от разпродажба на пазара, един от начините да ги съхраните за дълго време е като ги замразите. Ако подготвите ябълките както трябва, може да ги съхраните замразени за няколко месеца и да се наслаждавате на свежия им вкус. Важно е, обаче, да се знае, че замразените ябълки е най-добре да бъдат използвани за готвене или за приготвяне на печива, а не да се консумират сурови, тъй като замразяването променя текстурата им.

Всички видове ябълки могат да бъдат замразявани. Съществуват няколко различни начина за замразяване на ябълките – цели, нарязани или като готов пълнеж за пай.

 

Замразяване на цели ябълки

Най-лесният начин за замразяване на ябълки е да ги замразите цели. Първо, измийте много добре ябълките. След това ги поставете в плоска тавичка и ги сложете във фризера. След като замръзнат напълно, прехвърлете ябълките в пликчета за фризер и ги върнете във фризера. Така, при изваждане, ябълките няма да са залепнали за пликчето и лесно ще се размразят.

 

Замразяване на резени ябълки

Ако разполагате с повече време и ще ви бъдат необходими резени ябълки за конкретни рецепти, най-добре е да подготвите ябълките преди да ги замразите. Обелете ги, отстранете семките и твърдата им част и ги нарежете на резени с предпочитания от вас размер. За да не покафенеят ябълковите резени, ги поставете в купа със солена вода и лимонов сок преди да ги замразите. Друг вариант е да бланширате резените за минута-две, за да спрете действието на ензимите, които причиняват покафеняването им.

Подредете резените ябълки на един слой в плоска тава за печене и ги поставете във фризера. След като замръзнат, ги прехвърлете в пликчета за фризер. Мигновеното замразяване ще предпази парчетата от слепване, така че по-късно ще можете да извадите само онези парчета, от които се нуждаете.

 

Замразяване на пълнеж за ябълков пай

Ако възнамерявате да ползвате ябълките за пай след месец или два, например по време на коледните празници, може да приготвите пълнежа от ябълки и да го замразите веднага. Трябва да имате предвид, че ароматът на някои подправки се губи след като бъдат замразени, затова по-добър вариант е да не добавяте подправки в пълнежа, който ще замразите, а да ги добавите непосредствено преди добавянето му към пая. Опаковайте форма за пай (керамична или стъклена) с прозрачно фолио и сипете на равномерен слой пълнеж за пай. Поставете във фризер. Щом пълнежът замръзне, прехвърлете го в плик за фризер и върнете във фризера.

 

Замразените цели и нарязани ябълки могат да се използват за приготвянето на ябълково масло, ябълков сос, сладко, желе, пайове, кексове, коблери, печени ябълки, както и за готвене във всякакви ястия.

За да използвате пълнежа за пай без да го размразявате, го поставете върху основата от маслено тесто, а отгоре го покрийте с втори лист разточено тесто. Не забравяйте да пробиете дупки, за да излиза парата и изпечете пая (имайте предвид, че ще ви трябват допълнителни 20 минути за печене заради замразения пълнеж).Източник: https://www.thespruceeats.com/