Как се замразява бамя

Сряда 11 август

Снимка: iStock
Как се замразява бамя

 

Бамята е вкусен летен зеленчук и присъства по-често в кухните на южните страни. Добра идея е в сезона на бамята, тя да бъде замразена, за да можем да ѝ се наслаждаваме и през зимата. Българите казват, че истинският гювеч не е вкусен без бамя.

Най-доброто време за закупуване на прясна бамя е в края на юли и началото на август. Тънките, зелени, мъхести шушулки съдържат множество бели семенца. Бамята има характерна слузеста текстура, но много приятен вкус. Колкото по-дълго се готви бамята, толкова повече се отделя слузестото вещество. Бамята има високо съдържание на разтворими фибри и е богата на витамини и минерали.

 

Как да замразим бамя

10-13 порции, 6 ч. 9 мин.

 

Продукти:

2 ч.ч. бял винен оцет

2 ч.ч. вода

1400 г бамя

1 ч.ч. фино царевично брашно (по желание)

 

Начин на приготвяне:

1. Сипете вода в голяма тенджера и я оставете да заври.

2. Смесете равни части оцет и вода в голяма купа и добавете бамята (шушулките трябва да са без наранявания и съвсем пресни). Киселинността на оцета убива всякакви бактерии и разтваря остатъците от восък, пестициди и торове. Оставете бамята да постои в сместа 1-2 минути, след това я изплакнете под хладка течаща вода.

3. Отрежете дръжките с малко от капачето на всяка шушулка, като запазвате целостта ѝ. Ако видите семенцата вътре, значи сте отрязали твърде много.

4. Внимателно пуснете бамята във врящата вода. Бланширането ще спре действието на ензимите и шушулките ще запазят зеления си цвят, вкуса и текстурата си. Ако бъдат замразени без да се бланшират, ензимите могат да оцелеят във фризера и да продължат процеса на гниене. Малките шушулки бланширайте 3 минути, а по-големите – 4 минути.

5. Щом приключи бланширането, прехвърлете бамята в голяма купа със студена вода и кубчета лед, за да се запази зеления ѝ цвят. След 5-10 минути ги прецедете добре.

6. Изстиналите шушулки бамя подсушете с кухненска хартия или кърпа. Оставете шушулките цели или ги нарежете на не много тънки кръгчета.

7. Ако възнамерявате да пържите някакво количество от замразената бамя, оваляйте шушулките в царевично брашно.

8. Ако искате шушулките да останат отделени една от друга при замразяването, подредете ги върху лист хартия за печене и ги замразете по този начин. Иначе поставете бланшираната бамя в малки пакетчета и ги надпишете с датата на замразяване.

 

 

Когато готвите бамя, не е необходимо да я размразявате предварително. Просто добавете желаното количество към ястието.