Как се приготвят консервирани лимони

Петък 24 декември

Снимка: iStock
Как се приготвят консервирани лимони

 

Консервираните лимони са основна съставка в мароканската кухня и се използват за подсилване на вкуса в много традиционни ястия - от тажини до салати. Те се приготвят само с две съставки – лимони и едра сол, която спомага за втвърдяването и консервирането.

Мароканските консервирани лимони имат уникален ферментирал вкус, който не може да бъде заместен чрез добавяне на прясно изцеден лимонов сок в ястията.

Колкото по-дълго стоят осолените лимони, толкова по-наситен става вкуса им.

Подходящите сортове лимони за приготвянето на консервирани лимони извън Мароко са „Майер“, „Еврика“ и „Лисабон“.

 

Продукти:

8 лимона, 30 минути

 

8 лимона със средна големина

½ ч.ч. едра готварска сол (без добавен йод)

 

Начин на приготвяне:

1. Измийте добре лимоните. Отстранете дръжките им и отрежете краищата им.

2. Разрежете всеки лимон на четвъртини по дължина, но не до долу. Парчетата трябва да останат свързани в основата си.

3. Като държите лимоните върху голяма купа, внимателно изтискайте сока на всеки резен, като натискате с палец. След това стиснете целия лимон и го изтискайте.

4. Като държите лимона над същата купа, го напълнете със сол. Цепнатините запълнете с много сол.

5. Подредете осолените лимони в предварително стерилизиран голям буркан, като ги натискате силно, за да не могат да се движат свободно. Притиснете отново, за да отделят и останалия си сок. Залейте лимоните със соления лимонов сок от купата. Добавете още лимонов сок, ако е необходимо, за да покриете лимоните. Поръсете щедро със сол и затворете буркана с винтова капачка.

6. Поставете буркана върху кухненски плот или на друго хладно и тъмно място за 30 дни. Всеки ден разклащайте и обръщайте буркана. През първата седмица, на всеки 2-3 дни отваряйте буркана и притискайте лимоните, за да отделят соковете си. Ако в следствие на това, се освободи място в буркана, добавете нови осолени лимони. Лимоните в буркана трябва да са покрити с лимонов сок.

7. Лимоните ще омекнат след 4-5 седмици и ще са готови за използване. Но можете да ги оставите и за срок до 1 година. След като отворите буркана, го съхранявайте в хладилник се до 6 месеца. Иначе кората омеква прекалено.

 

Преди да добавите осолени лимони в ястията, ги измийте и отцедете добре. В салати осолените лимони се добавят нарязани на много ситно. А преди използването им в яхнии, супи и сосове, се отстраняват семките на лимоните и се добавят цели резени (четвъртини) със или без кората. Добавени с кората, осолените лимони ще внесат силен лимонов вкус в ястието. При готвене винаги отчитайте, че консервираните лимони са солени, затова внимавайте с добавянето на сол.