Как се приготвя артишок

Сряда 24 юни

Как се приготвя артишок

 

Артишокът представлява неразцъфналата пъпка на бодливо растение. Т.нар. глава на артишока е основната ядлива част. Листата на артишока покриват мъхест център, който е разположен над „сърцето“ - най-вкусната част на зеленчука.

Артишокът може да бъде приготвен по различни начини – варен, на пара, печен във фурна, на скара или пълнен.

За да приготвите артишок, първо махнете стъблото, като го отчупите. После отрежете дъното и малко от горната страна на главата. Основата на артишока бързо ще потъмнее, затова сложете на дъното филийка лимон. Завържете артишока заедно с парчето лимон с готварски конец, като пакет. Пуснете го във вряща подсолена вода и го оставете да се вари 30 минути.

Сварен на пара, обаче, артишокът поема точното количество влага, за да остане той сочен. Затова това е може би най-подходящият начин за приготвянето му. Добавете няколко дафинови листа, скилидка чесън и резен лимон във водата за варене за по-богат вкус.

Сервирайте артишока цял. Гарнирайте със сос – майонезен, салатен дресинг, винегрет.

При яденето на артишока се отделя листо по листо, като се яде месестата им част, потапяйки я в сос. Така постепенно се стига до мъхестата част. След като тя се отстрани, се стига до сърцевината – „сърцето“ на артишока, което е истински деликатес.

 

Как да изберем артишок

Избирайте артишок, който е тежък, когато го вземете в ръка. Ако ви се стори лек, това означава, че е изсъхнал и не е толкова месест, колкото трябва да бъде.

Ако стиснете артишока, листата трябва да издадат скърцащ звук. Това е друг начин да разберете, че артишокът е свеж.

Също така листата на артишока трябва да са затворени, а не широко отворени.