Как да сварим перфектното яйце?
Сряда 16 април

Популярността на варените яйца е толкова голяма, че дори достига до комичност. Рохко сварените яйца се превърнаха в звезда в Instagram и TikTok, а измислянето на начини как да се обелят сварени яйца без черупката да се залепи за белтъка се превърна в мания за много кулинарни автори. Почти всеки е варил яйце, затова и почти всеки има мнение как да го направи правилно.
Тук ви предлагаме най-добрите съвети и любими техники за варене на яйце.
Колко дълго се вари едно яйце?
Това, за съжаление, зависи от няколко неща. Основното, от което зависи, е начинът на варене, големината на яйцето и как искате да го сварите – твърдо или рохко.
При твърдо сварените яйца е по-лесно да се направи грешка, отколкото при рохко сварените. Принципно, яйце, добавено в съд с вряща вода, дори и то да е най-голям размер, ще бъде твърдо сварено след 10 минути. Ако яйцето е със среден размер, са му необходими 9 минути, но 10-те минути няма да му навредят.
Ако наистина преварите едно яйце, то може да се оцвети в сивкаво около жълтъка. Това се дължи на реакцията на сярата в белтъка с желязото в жълтъка. Макар и малко неугледно, обезцветяването е безобидно и яйцата са годни за консумация.
За рохко сваряване на едно яйце със среден размер са необходими 5 минути, 6 минути – за размер L и 6 минути и 30 секунди – за размер XL. За яйцата, които трябва да бъдат рохко сварени, е много важно да се нагласи таймера в момента, в който яйцето бъде поставено във водата, тъй като за много кратко време жълтъците преминават от напълно течно състояние към по-твърдо.
Последният фактор, на който трябва да обърнем внимание, е температурата на самото яйце. Ако поставим яйце, извадено от хладилника да се вари, това ще отнеме малко повече време отколкото, ако използваме яйце на стайна температура. Посоченото в тази статия време за сваряване се отнася за яйца на стайна температура.
Инструкции:
1. Поставете тенджерка с вода (колкото да покрие едно яйце) да заври.
2. Поставете голямо яйце в лъжица и бавно го потопете във водата, на дъното на съда. Внимателно извадете лъжицата.
3. Нагласете кухненски часовник на 10 минути, ако искате твърдо сварено яйце и 6 минути, ако искате рохко яйце. Ако яйцето е размер М, ще му бъдат необходими само 5 минути за рохко сваряване.
4. Щом часовникът звънне, извадете яйцето от водата. Може да го охладите в ледена баня, в купичка, под течаща вода или просто да го оставите да изстине на стайна температура. Жълтъкът се втвърдява, когато изстине. Затова рохко сварено яйце, престояло една нощ в хладилник, ще е по-твърдо отколкото, ако го изядете още топло.
5. Обелете напълно яйцето или само горната му част. Най-лесният начин да обелите яйце е като първо го потъркаляте с лек натиск върху плота, за да се начупи черупката му. След това обелете черупката или под течаща вода, или в купичка с вода. Водата ще помогне черупката по-лесно да се отдели от яйцето, а също така ще отмие парченцата черупка, които остават залепени за белтъка.
Черупката на яйцата може да се спука при поставянето им в гореща вода. Напукванията може да изглеждат много сериозни, докато яйцата са в съда, в който се варят, но щом изстинат, те ще се свият отново в черупката си и пукнатините ще станат едва забележими.
Някои хора предпочитат да поставят яйцата си в студена вода, за да избегнат напукването на черупките, но по този начин, обелването на яйцата ще бъде много по-трудно.
Ако половината ви яйце излезе извън черупката си вместо да образува деликатни пукнатини, това може да се дължи на факта, че е паднало на дъното на тенджерката, а не е поставено внимателно и съответно се е образувало по-сериозно разцепване на черупката. Най-добрият начин да разрешите това е като внимателно поставите яйцето в съда с решетъчна лъжица. Спуснете яйцето до дъното на съда в лъжицата и след това го изплъзнете от лъжицата. По този начин черупката му няма да се разцепи, докато потъва на дъното.
Ако наистина искате да избегнете всякакви пукнатини и също така да намалите шансовете яйцето да залепне за черупката, можете да варите яйцата на пара, т.е. в яйцеварка, но това леко ще промени препоръчителното време за готвене.
Можели да се свари яйце в микровълнова фурна?
В социалните медии е пълно с вайръл видеа, показващи как яйца, поставени в микровълнова фурна, драматично експлодират. Те доказват, че поставянето на яйце с черупка в микровълнова фурна е доста рисково.
Ако едно яйце е напълно покрито с вода, теоретично е безопасно то да бъде поставено в микровълнова фурна. Но реално, това не е най-добрата идея. Ако водата се изпари, има риск яйцето да експлодира и като се има предвид, че всяка микровълнова фурна е различна, е трудно да се каже колко дълго трябва да се вари едно яйце.
Може ли да се свари яйце в еър фрайър или във фурна?
Въпреки че яйцата биха могли да се сварят както във фурна, така и в еър фрайър, има смесени отзиви относно подобна идея. Отнема много повече време да се свари яйце чрез сух въздух и някои тестове показват, че печените във фурна яйца се белят много трудно, освен това силно се напукват и не се сготвят добре. Имайте предвид също така, че чекмеджето на еър фрайъра може да побере не повече от 4 яйца наведнъж.
Източник: https://www.greatbritishchefs.com/