Как да си направим студен чай

Четвъртък 5 август

Снимка: iStock
Как да си направим студен чай

 

Студен и освежаващ, студеният чай е квинтесенцията на летните напитки. Студеният чай е лесен за приготвяне вкъщи – запареният чай просто се излива в чаша, пълна с кубчета лед или към него се добавят резени плодове, или естествен подсладител. Изборът на вида чай, от който да направим студен чай, както и методът на запарване на чая са ключът към перфектната напитка.

 

Най-добрите видове чай за приготвяне на студен чай

 

 

Характерният вкус на студения чай се дължи на черния чай, който представлява основата. Всички видове черен чай са подходящи за приготвянето на запарка за студен чай – Асам, Цейлон, Дарджилинг. Чаят Ърл Грей освен черен чай съдържа и цитрусова нотка, която изпъква при сервирането му като студена напитка. Чаят Оолонг пък притежава естествена сладост, а зелените чайове са с по-мек вкус. Билковите и плодовите чайове се отличават със свежите си вкусове, идеални за лятото.

Освен видът чай е важно да се има предвид и качеството на чая. Евтините пакетчета черен чай са пълни с остатъци от процеса на обработване на листата чай, което силно влошава вкуса. Затова, за да се получи вкусен студен чай, е необходимо да се използва висококачествен черен чай на пакетчета или насипен.

Някои производители на чай предлагат специални чайове за приготвяне на студен чай, с добавки от подсладител и пектин или такива, които могат да се „запарват“ със студена вода.

Качеството на водата има значение за вкуса на студения чай, колкото качеството и на самия чай. Независимо по кой начин ще приготвите студения чай, използвай филтрирана или изворна вода.

 

3 начина за приготвяне на студен чай