Как да си направим студен чай

Сряда 26 юли

Снимка: iStock
Как да си направим студен чай

 

Студен и освежаващ, студеният чай е квинтесенцията на летните напитки. Студеният чай е лесен за приготвяне вкъщи – запареният чай просто се излива в чаша, пълна с кубчета лед или към него се добавят резени плодове, или естествен подсладител. Изборът на вида чай, от който да направим студен чай, както и методът на запарване на чая са ключът към перфектната напитка.

 

Най-добрите видове чай за приготвяне на студен чай

 

 

Характерният вкус на студения чай се дължи на черния чай, който представлява основата. Всички видове черен чай са подходящи за приготвянето на запарка за студен чай – Асам, Цейлон, Дарджилинг. Чаят Ърл Грей освен черен чай съдържа и цитрусова нотка, която изпъква при сервирането му като студена напитка. Чаят Оолонг пък притежава естествена сладост, а зелените чайове са с по-мек вкус. Билковите и плодовите чайове се отличават със свежите си вкусове, идеални за лятото.

Освен видът чай е важно да се има предвид и качеството на чая. Евтините пакетчета черен чай са пълни с остатъци от процеса на обработване на листата чай, което силно влошава вкуса. Затова, за да се получи вкусен студен чай, е необходимо да се използва висококачествен черен чай на пакетчета или насипен.

Някои производители на чай предлагат специални чайове за приготвяне на студен чай, с добавки от подсладител и пектин или такива, които могат да се „запарват“ със студена вода.

Качеството на водата има значение за вкуса на студения чай, колкото качеството и на самия чай. Независимо по кой начин ще приготвите студения чай, използвай филтрирана или изворна вода.

 

3 начина за приготвяне на студен чай

 

 

Има няколко начина да направите запарка за студен чай. При всички случаи е добре да се направи по-силна запарка, отколкото за горещ чай, тъй като когато бъде сипан върху лед, той ще разреди наситения му вкус. По-силната запарка също така е по-подходяща за добавяне на подсладител, както и за добавяне към безалкохолни или акохолни коктейли.

Запарката с гореща вода е предпочитан метод за приготвянето на студен чай. Този начин отнема само няколко минути, а студеният чай ще има наситен цвят и ще е готов само след 1 час.

При този метод трикът е да се приготви силна запарка с малко количество гореща вода, да се остави да изстине леко, а след това да се разреди със студена вода на вкус. Ако прекалено бързо охладите чая, като налеете горещ чай върху кубчета лед, това ще освободи стипчиви танини, ще направия чая мътен, а вкусът му по-горчив.

За да приготвите 1 литър студен чай, загрейте 2 ч.ч. вода до 93-100⁰С. В чайник пуснете 4 пакетчета чай или сипете 4 ч.л. листа в чайник с цедка или кана с преса и запарете за 3-4 минути. След това извадете чая от чайника и оставете течността да изстине до стайна температура за около 5 минути. Добавете 2 ч.ч. студена вода и поставете в хладилник (най-добре за 2 часа) или добавете кубчета лед и сервирайте веднага. Може да разредите чая с още студена вода, за да омекотите напитката по ваш вкус. Ако приготвяте друг вид чай като основа за студен чай – зелен, билков или плодов, запарвайте според указанията на опаковката.

 

Запарка със студена вода

Този начин на "запаряване" на чая е практичен и много лесен, но всъщност отнема повече време. Що се касае до вкуса, студеният чай, приготвен чрез този вид "запарка", има по-мек и лек вкус, тъй като при заливането с гореща вода се освобождават повече от натуралните танини, съдържащи се в листата чай. Така че, ако не сте особен любител на типичния „изсущаващ устата“ вкус на чая, това е добра алтернатива.

В голяма кана с плътно прилепващ капак, поставете по 1 пакетче чай (или по 2 ч.л. насипен чай в чайник) за всяка чаена чаша вода. За по-силен вкус, удвоете количеството чай. Поставете капака на каната и дръжте в хладилник от 8 до 12 часа – вкусът на чая ще бъде толкова по-силен, колкото по-дълго се е „запарявал“. След това отстранете пакетчетата чай или листата и студеният чай е готов за пиене.

 

Слънчев чай

Слънчевият чай е изключително популярен в Америка и много хора приготвят студен чай само по този начин. Да видиш кана с чай, който се запарва на верандата, от една страна предизвиква чуство на носталгия, а от друга е сигурен знак, че е лято.

Слънчевият чай всъщност се приготвя по същия начин като този със студена „запарка“, но съдът, в който се запарява, се държи навън, за да се използва слънчевата светлина и топлина. Проблемът е, че чаят не достига повече от 55⁰С. Освен ако не е съхраняван в хладилник, в чай, запарен под 90⁰С, могат да се образуват вредни бактерии. Затова здравните експерти, както и производителите на чай препоръчват да не се приготвя чай по този метод.

Ако все пак изберете този метод за приготвяне на студен чай, „запарявайте“ го не повече от 4 часа в предварително добре дезинфекциран съд и в количество, което ще бъде консумирано в рамките на деня. След „запаряването“, веднага поставете чая в хладилник.

 

 

Съхранение на домашно приготвения студен чай

Независимо кой начин на приготвяне на студен чай ще изберете, при всеки от тях съществува потенциалната възможност от възникване на вредни бактерии в него. Затова следвайте тези стъпки, за да сте сигурни, че консумирате пресен студен чай:

- Ако забележите сгъстяване на студения чай или усетите някаква миризма, това са признаци за появата на бактерии, съответно напитката трябва да бъде изхвърлена веднага;

- Най-добре е да се приготвя такова количество студен чай, което ще бъде консумирано в рамките на 1-2 дни;

- Съхранявайте студения чай в съд с плътно прилепващ капак;

- Не оставяйте студения чай на стайна температура, дръжте го винаги в хладилник;

- Добавянето на подсладители, плодове, листа на пресни подправки намалява срока на годност на студения чай. Най-добре добавяйте изброените неща във всяка чаша или в кана, която ще се изпие в рамките на деня.

 

Източник: https://www.thespruceeats.com/