Как да си направим бадемов тахан

Четвъртък 3 юни

Снимка: iStock
Как да си направим бадемов тахан

 

Кой не обича голяма лъжица ядков тахан за хапване между храненията или смесен малко мед или сладко, намазан върху филия хляб?

След популярните сусамов тахан и фъстъчено масло, бадемовият тахан също ще се превърне във Ваш фаворит. Освен това бадемите са изключително хранителни и пълни с витамин Е.

Приготвянето на бадемов тахан е лесно, но ще Ви бъде необходим кухненски робот или блендер. Ако разполагате с малък уред, ще трябва да смелите ядките на няколко порции, като оставяте мотора да си почине след всяка. Но, ако разполагате с мощен кухненски робот, смилането ще отнеме няколко минути.

Изпичането на бадемите в тази рецепта не е задължително, но то определено ще придаде по-плътен ядков вкус на тахана, тъй като топлината помага за по-бързото освобождаване на мазнините от бадемите.

 

Домашен бадемов тахан

1 буркан, 25 минути

 

Продукти:

450 г органични сурови бадеми

 

Начин на приготвяне:

1. Загрейте фурната на 190 градуса.

2. Поставете бадемите в голяма тава за печене, постлана с хартия за печене и ги разпределете равномерно, на един слой. Печете ядките 10 минути, като наблюдавате цветът им да не стане прекалено кафяв, те трябва съвсем леко да потъмнеят.

3. Оставете бадемите да изстинат за 5 минути и ги прехвърлете в кухненски робот. Смелете за 15 минути, като спирате уреда често, за да си почине моторът и за да оберете ядките по стените. В началото сместа ще стане гъста и зърнеста, но постепенно мазнината ще започне да се отделя и тя ще стане лъскава. Бадемовото масло може да бъде готово за по-малко или за повече от 15 минути, в зависимост от мощността на мотора на кухненския робот.

4. Оставете бадемовия тахан да изстине напълно. Пресипете го в буркани с винтови капачки или го замразете. В хладилник бадемовото масло ще издържи до една седмица, а замразено – до три месеца.

Бадемовият тахан е идеален както за похапване самостоятелно, така и върху препечена филийка, в сандвичи, върху резени банан или ябълка. Може да добавите 1 с.л. към сутрешната си купа с овесени ядки или към смутито си.

 

Източник: https://www.thespruceeats.com/