Как да си направим бадемов тахан
Четвъртък 3 юни
Кой не обича голяма лъжица ядков тахан за хапване между храненията или смесен малко мед или сладко, намазан върху филия хляб?
След популярните сусамов тахан и фъстъчено масло, бадемовият тахан също ще се превърне във Ваш фаворит. Освен това бадемите са изключително хранителни и пълни с витамин Е.
Приготвянето на бадемов тахан е лесно, но ще Ви бъде необходим кухненски робот или блендер. Ако разполагате с малък уред, ще трябва да смелите ядките на няколко порции, като оставяте мотора да си почине след всяка. Но, ако разполагате с мощен кухненски робот, смилането ще отнеме няколко минути.
Изпичането на бадемите в тази рецепта не е задължително, но то определено ще придаде по-плътен ядков вкус на тахана, тъй като топлината помага за по-бързото освобождаване на мазнините от бадемите.
Домашен бадемов тахан
1 буркан, 25 минути
Продукти:
450 г органични сурови бадеми
Начин на приготвяне:
1. Загрейте фурната на 190 градуса.
2. Поставете бадемите в голяма тава за печене, постлана с хартия за печене и ги разпределете равномерно, на един слой. Печете ядките 10 минути, като наблюдавате цветът им да не стане прекалено кафяв, те трябва съвсем леко да потъмнеят.
3. Оставете бадемите да изстинат за 5 минути и ги прехвърлете в кухненски робот. Смелете за 15 минути, като спирате уреда често, за да си почине моторът и за да оберете ядките по стените. В началото сместа ще стане гъста и зърнеста, но постепенно мазнината ще започне да се отделя и тя ще стане лъскава. Бадемовото масло може да бъде готово за по-малко или за повече от 15 минути, в зависимост от мощността на мотора на кухненския робот.
4. Оставете бадемовия тахан да изстине напълно. Пресипете го в буркани с винтови капачки или го замразете. В хладилник бадемовото масло ще издържи до една седмица, а замразено – до три месеца.
Бадемовият тахан е идеален както за похапване самостоятелно, така и върху препечена филийка, в сандвичи, върху резени банан или ябълка. Може да добавите 1 с.л. към сутрешната си купа с овесени ядки или към смутито си.
Източник: https://www.thespruceeats.com/