Как да се грижим за дървените дъски в кухнята

Четвъртък 14 януари

Снимка: iStock
Как да се грижим за дървените дъски в кухнята

 

Дървото

Дървеният материал е естествен продукт и той е „изрисуван“ красиво от майката природа. Дървото притежава непостоянни, естествени свойства, поради които то се разширява и свива в зависимост от влажността и температурата. Дървото е жив продукт, затова се нацепва или по повърхността му се появяват дупки. Освен че цепнатините и дупките не са естетически приятни, те също така осигуряват лесен достъп на бактерии до дървото. А това е нещо, което определено трябва да се избегне.

 

Антибактериален ефект

Някои хора твърдят, че дървените дъски не са хигиенични. Това всъщност не е вярно. Когато върху дъската се реже, се появяват малки цепнатини, в които се събират бактерии. Ако ползваме пластмасова дъска за рязане, тези улейчета частично ще се затворят и при миене, мръсотията ще остане вътре в тях. Но когато дървената дъска се измие, се почиства и мръсотията в жлебчетата, защото те даже се отварят още повече от водата. Освен това, танинът, съдържащ се в дървесината, убива голяма част от бактериите.

Почистване след употреба

Сед като сте използвали дървена дъска за рязане, най-добре е да я изплакнете и да я избършете с кърпа. Не е необходимо винаги да използвате препарат за съдове, но това е препоръчително в случаите, в които сте рязали сурово месо или риба. Много е важно дървото да бъде подсушено, тъй като оставено влажно, то ще продължи да „работи“. След подсушаване поставете дъската изправена. Важно е жилките на дървото да са във вертикално положение. Това значително намалява шансовете за изкривяване.

В никакъв случай не поставяйте дървените дъски в съдомиялна. В нея дървото ще бъде обилно намокрено и затоплено, а след това много рязко ще бъде изстудено и изсушено. Това е предпоставка за появяване на цепнатини.

 

Подхранване с масло

Освен че дървените дъски трябва да са чисти, има още едно важно нещо за поддържането им в отлично състояние. Ако дървото е обработено с масло, то го затваря и създава защитен слой върху него. За подхранване на дървените дъски най-добре е да се използва масло без вкус и миризма. Бадемовото или гроздовото масло са добър избор. Прозрачното минералното масло също е подходящо, но най-добре е да се използва специално масло за кухненски дървени дъски. Не използвайте зехтин, тъй като това ще направи дървото лепкаво и мазно.

 

Основна поддръжка

Преди да пристъпите към подхранване на дървената дъска с масло, първата стъпка е да почистите дъската. Натрийте дървото с лимонов сок или бял винен оцет. Поръсете морска или обикновена сол по повърхността и с помощта на кухненска хартия втрийте добре киселината и солта в дървото. Оставете да се накисне добре за около 15 минути. Това ще направи дъската скърцащо чиста и ще помогне за отстраняването на миризмата на лук и чесън от нея. Изплакнете дъската с вода и подсушете с текстилна или хартиена кърпа. Важно е дъската да е напълно суха преди намазването с масло, тъй като то ще се просмуче по-добре.

Сипете няколко капки масло върху дъската и я втрийте добре с помощта на чиста кърпа или кухненска хартия. Дайте достатъчно време на дървото да абсорбира мазнината преди да използвате дъската. Повторете втриването на масло и оставете дъската да го поеме. Продължете с процедурата докато дървото вече не поема мазнината.

По-честа поддръжка

Основната поддръжка, изискваща изтъркването на дъската с киселина и сол, както и намазването ѝ с масло, е необходимо да се извършва на всеки 2-4 месеца (в зависимост от честотата на употреба на дъската). По този начин, дървото ще бъде в идеална кондиция през този период от време. Но, в зависимост от това колко често употребявате дъската, можете да изпълнявате тези стъпки веднъж на седмица или на месец, например. Щом започнете да усещате, че дървената дъска е суха, значи е дошло време за нов защитен маслен слой.

 

 

Ако се отнасяте към дървените си дъски с любов и внимание, и ги третирате редовно с масло, ще имате дълга и щастлива връзка помежду си.

 

Източник: https://www.knivesandtools.com/