Как да съхраняваме зеленчуци

Неделя 31 май

Снимка: iStock
Как да съхраняваме зеленчуци

 

Повечето хора пазаруват за няколко дни напред, което ги изправя пред проблема как да съхранят пресните зеленчуци колкото се може по-дълго.

Тъй като не всички зеленчуци са еднакви, не съществува един-единствен начин за правилно съхранение на всички видове. Пресните зеленолистни зеленчуци, като зелената салата, например, не може да се съхранява по начина, по който се съхраняват кореноплодните, като червено цвекло, картофи, моркови. Различни методи - обелване или измиване, например, могат да удължат или да съкратят живота на зеленчуците, в зависимост от различни фактори. Съхранението на различни видове зеленчуци заедно също така се отразява на трайността им. Ето и някои съвети за това как да запазите по-дълго свежи зеленчуците.

Проветриво, сухо и тъмно място

Някои зеленчуци се запазват за по-дълго на прохладно място или на такова със стайна температура, далеч от влага, топлина и светлина. В някои случаи, това място може да е кухненски шкаф, който не е в непосредствена близост до печката или килер, ако имате такъв. Идеалната температура в килера е между 10  и 15 градуса.

Ако са изложени на слънчева светлина, зеленчуците прорастват. Това е причината килерите винаги са тъмни.

Зеленчуци, които може да държите в килера са:

Лук

Чесън

Тиква

Всички видове картофи, включително сладки

Ряпа

Тези зеленчуци ще издържат поне седмица в килера. Може да издържат и над месец, ако температурата не е по-висока от 15 градуса.

Имайте предвид, че зеленчуците, съхранявани в килер, ще издържат повече през студените месеци в сравнение с топлите. Не съхранявайте лука и картофите едни до други, тъй като картофите по-лесно ще прорастнат. Причината за това е, че лукът отделя влага и по този начин спомага за прорастването на картофите.

В хладилника

Повечето хладилници разполагат с прозрачно чекмедже за съхранение на зеленчуци и плодове. Някои от тях дори позволяват регулиране на влажността чрез отваряне (за по-малка влажност) и затваряне (за по-висока влажност) на малки въздушни отвори на чекмеджето. И докато ниската влажност е подходяща за някои видове плодове, то зеленчуците трябва да се съхраняват при висока влажност, т.е. въздушните отвори на чекмеджето трябва да са затворени. Температурата на хладилника трябва да е между 0 и 5 градуса по Целзий.

Аспержите имат доста кратък живот, дори и съхранявани в хладилник. Ще познаете, че аспержите са започнали да увяхват, когато връхчетата на стъблата им започнат да изсъхват. В прозрачното чекмедже в хладилника аспержите могат да се съхранят за 2-3 дни, но има начин трайността им да бъде удължена.

Патладжаните, целината, чушките, граха, артишока, тиквичките и краставиците могат да се запазят до 1 седмица в хладилник.

А жълтите тиквички, броколито и зеления фасул – от 3 до 5 дни. Карфиолът ще издържи до 1 седмица.

Морковите, пащърнака, ряпата, цвеклото и репичките могат да се съхраняват в пластмасовата опаковка, в която са купени до 2 седмици.

Зелената салата и другите зеленолистни зеленчуци могат да издържат от 3 дни до една седмица в хладилник, зависи колко деликатни са листата им.

Гъбите трябва да се съхраняват в хартиена торбичка и ще издържат между 3 и 5 дни.

Ако кочаните царевица се съхраняват заедно с листата, ще издържат 1-2 дни в хладилник.

Върху плота

Както много плодове, включително костилковите плодове, лимоните, бананите, които трябва да бъдат съхранявани на стайна температура, доматите също трябва да се държат върху плота.

Това е така, защото технически доматите всъщност са плодове. Такива са също и чушките, патладжаните, тиквичките, краставиците и царевицата. Тъй като доматите се приготвят и консумират като останалите зеленчуци, а не като ябълките, бананите и крушите, те са причислени към групата на зеленчуците.  Затова дръжте доматите на стайна температура, далеч от слънчева светлина. Съхранението им в хладилник ще промени структурата им в зърнеста.

Съхранявайте зеленчуците и плодовете отделно

Известно е, че ако поставите ябълка и авокадо в хартиена торба, то ще узрее по-бързо. Причината е, че ябълките и крушите, както и много други плодове, образуват газ, наречен етилен, който ускорява процеса на зреене на други плодове и зеленчуци.

Това, че някои плодове могат да узряват след като бъдат откъснати, не важи за зеленчуците. За тях узряването означава разваляне – покриване с петна, увяхване, пожълтяване и т.н. Затова дръжте зеленчуците далеч от плодовете. Ако разполагате с две прозрачни чекмеджета в хладилника си, в едното съхранявайте плодове, а в другото – зеленчуци.

Освен ябълките и крушите, кивито, прасковите, нектарините, сливите и кайсиите също отделят голямо количество етилен.

И друго важно нещо, всеки цял плод или зеленчук може да издържи по-дълго време съхраняван в хладилник, отколкото ако е обелен или нарязан.

Съхранение на стеблени зеленчуци

Тук се имат предвид най-вече аспержите и пресния лук. Най-добре е те да бъдат съхранявани в еднолитров стъклен буркан.

Подрежете с 2 см долните краища на аспержите и ги поставете изправени в стъклен буркан, без да го препълвате. Една връзка може да се разпредели в два буркана. Напълнете буркана почти до половината с вода. Поставете найлоново пликче върху стръковете и съхранявайте в хладилник до 1 седмица.

Този начин на съхранение може да се използва и за пресния лук, но без да се режат краищата им. Възможно е даже във водата те да прорастнат, което ще ви позволи да засадите стръковете в градината и да разполагате с пресен лук през следващите две години. Може да си откъсвате зелени пера, но ако искате да ползвате и бялата част, ще трябва да я изкопаете.

 

Специален случай: Зелена салата

Както много зеленчуци, зелената салата се нуждае от влага, за да остане свежа за по-дълго време. Но освен от влага, тя се нуждае и от циркулация на въздуха. Това означава, че ако бъде съхранявана в пластмасова опаковка в прозрачното чекмедже на хладилника, тя няма да издържи дълго. Затова най-добре листата на салатата да бъдат измити, а след това подсушени в специална центрофуга за целта. Поставени в подходяща кутия с малки дупчици в хладилник, ще издържат по-дълго.