Как да съхраняваме хляб

Понеделник 30 ноември

Снимка: iStock
Как да съхраняваме хляб

 

Правилното съхранение на хляба може да предотврати разхишението му

Не съществува строго определено правило относно съхраняването на хляб и хлебни произведения, но за да се запазят пресни за по-дълго, те трябва да се държат в сух и херметически затворен съд или зона, за предпочитане не в най-топлата част на кухнята.

Топлият хляб не трябва да се поставя в затворен контейнер преди да изстине, тъй като парата ще образува влага, която от своя страна ще допринесе за по-бързата поява на плесен. Наличието на малко въздух не е проблем за хляба, обикновено кутиите за хляб имат дупки за циркулация, но ако бъде оставен изцяло на открито, хлябът ще изсъхне.

Хлябът може да бъде съхраняван по няколко начина, но кой точно ще предпочетете зависи най-вече от удобството, не толкова от стила на кухнята ви. Но е истина, че отличителната черта на стилната кухня е нейната подреденост и изчистеност, затова намерете най-подходящото място за съхранение на хляба, като запазите кухнята си спретната.

 

Върху плота

Ясно е, че да съхраняваме хляба, поставен в торба, върху плота или масата е супер удобно, но за съжаление това придава хаотичен вид на цялата кухня, освен това задръства плота. А когато работният плот е пълен с какво ли не – от декоративни  предмети до хранителни продукти, това не ни действа много вдъхновяващо за пристъпване към готвене или печене.

Всъщност тази гледка води до потискане на креативността, тъй като разчистването на плота и създаването на подходящи условия за готвене отнема твърде много време.

За съжаление, кутиите за хляб, които са предназначени предимно да стоят върху плота, спадат към предметите, които го задръстват, въпреки че е възможно да се открият и кутии, които могат да бъдат прикрепени под горен шкаф.

Когато се налага хлябът да бъде съхраняван върху плота, изберете място далеч от работното ви пространство.

Въпреки че е много разпространено, поставянето на хляба върху хладилника не е препоръчително. Обикновено хладилниците излъчват доста топлина в горната си част, което може да стане причина или за по-бързото изсъхване на хляба, или за образуването на конденз в торбичката, в която е поставен, което ще доведе до по-бързото му разваляне.

 

В кухненски шкаф

Много хора съхраняват хляба и други хлебни произведения на долния рафт на горен шкаф, близо до мястото, на което се приготвя закуската или обяда. Въпреки че това само по себе си е добро място за съхраняване на хляба, то има два недостатъка – отнема част от полезното пространство на шкафа, на което може да се съхраняват стъклени чаши или друга посуда, а и придава неподреден вид на шкафа, когато той бъде отворен.

Ако разполагате с достатъчно място в горен кухненски шкаф, този вариант би бил добър за вас, но следете за това той да е подреден и редовно го преглеждайте и почиствайте, за да избегнете възможността от привличане на вредители.

 

В чекмедже

Дизайнът на много кухненски плотове включва специално дълбоко чекмедже за съхраняване на хляб с лесна за почистване вътрешност. Когато чекмеджето е затворено, то не се отличава от останалите части на кухненския модул. Това е най-добрият вариант за съхранение на хляб. Затова когато решите да подмените кухнята си, изберете средно чекмедже в модула с чекмеджета, тъй като то е най-удобно за целта. Чекмеджето също така трябва да е близо до основното ви работно пространство.

Ако в скоро време не предвиждате подмяна на кухненските шкафове и разполагате с по-дълбоко чекмедже, може да поставите пластмасова кутия или кош с подходящи размери в него или направо самата торбичка с хляб. Когато използвате чекмеджета за съхранение на хляб, редовно ги преглеждайте и почиствайте.

 

В кутия за хляб

Кутиите за хляб продължават да са все така популярни, както и преди десетилетия. На пазара се предлагат различни по стил, размер и вид кутии за хляб, които могат да бъдат един великолепен акцент в кухнята. Изберете по-голям размер кутия, за да може в нея да побирате всички хлебни изделия. Изберете подходящо място, на което да я поставите, близо до работната ви площ в кухнята.

Има модели кутии за хляб, които се поставят под горен кухненски шкаф и по този начин плотът остава свободен. За съжаление, този вид кутии се намират трудно и изборът им е доста ограничен. Би могло обикновена кутия за хляб да се пригоди за поставяне под шкаф.

Когато избирате кутия за хляб, помислете за мястото, на което ще я поставите и колко пространство ще отнеме тя. Проверете стабилността на материала, от който е изработена, като имате предвид, че вратичката ѝ ще се отваря много често. От дизайна на кутията също така зависи дали ще можете да съхранявате и по-малки хлебни произведения върху хляба.

 

Разширяващи се кутии за хляб

Прозрачните пластмасови разширяващи се кутии са чудесен вариант за съхраняване на хляба, особено за прясно изпечен. Кутията може да се удължава колкото е необходимо, но не повече от дължината на един хляб или две-три малки хлебчета. Ако сами печете хляба си, това е много добър начин да го запазите. Кутията може да поставите върху плота или на долния рафт на горен шкаф.

 

Съвети за съхраняване на хляба във фризер

Препоръчително е да се съхранява пресен хляб, колкото е необходимо за 2-3 дни. Останалото количество хляб може да бъде замразено. Въпреки че хлябът и хлебните произведения нямат проблем да бъдат замразявани, те образуват лед от вътрешната страна на торбичката, в която са опаковани, много по-бързо от други продукти. Затова не е препоръчително да замразявате голямо количество хляб. Следете хляба да не се заседява прекалено във фризера и използвайте първо най-отдавна замразеният.

 

Източник: https://www.thespruceeats.com/