Как да приготвим песто от див чесън

Неделя 25 април

Снимка: iStock
Как да приготвим песто от див чесън

 

В сезона на дивия чесън, идеален вариант да се порадваме на деликатния му вкус, е като приготвим песто. Добавено към паста или намазано върху брускета, гарнирана с моцарела, или пък поръсено върху парче сготвено на пара парче риба, това песто е истинска вкусотия.

Пригответе това лесно песто и се възползвайте максимално от сезона на дивия чесън.

 

 

Продукти:

30 г див чесън

100 г ядки – кедрови, бадеми, лешници

3 с.л. зехтин екстра върджин

50 г твърдо сирене – пармезан, пекорино, чедър

½ лимон

 

Начин на приготвяне:

1. Отделете листата на дивия чесън от дръжките, запазете цветовете за по-късно.

2. Поставете листата в хаванче заедно с щипка сол и счукайте на едро.

3. Добавете ядките и счукайте отново.

4. Добавете зехтина и стрийте до гладка паста.

5. Накрая настържете сиренето, добавете го в хаванчето и разбъркайте.

6. Изтискайте сока на лимона.

7. Продължете да стривате пестото до гладкост, след това овкусете с морска сол и прясно смлян черен пипер. Декорирайте с цветовете на дивия чесън.

 

Поднесете пестото от дивия чесън със салата от домати, към печени на скара месо или риба, върху препечена филийка хляб или просто го добавете към сварена паста.

 

Източник: https://www.jamieoliver.com/