Как да приготвим перфектен ориз

Неделя 19 януари

Снимка: iStock
Как да приготвим перфектен ориз

Варен, на фурна или в уред за варене на ориз

 

Не съществува един единствен начин за приготвяне на перфектен ориз. Приготвянето на ориза е въпрос на съотношението вода-ориз и зависи от използвания метод – варене, печене или в специален уред за варене на ориз. Много важна стъпка при приготвянето на ориз е измиването му под течаща студена вода, за да бъде отстранено нишестето от него.

 

Варен ориз

Започнете като отмерите 1 ч.ч. бял ориз, количеството е достатъчно за 4 порции. Пресипете ориза в цедка и го измийте под студена течаща вода, докато водата, която изтича отдолу, стане прозрачна. Измиването на ориза ще спомогне за това оризът да не стане прекалено лепкав.

Поставете добре отцедения ориз в тенджера със среден размер с двойно дъно и капак. Добавете 1 ¾ ч.ч. течност – вода или бульон. Ако не използвате бульон, добавете ½ ч.л. сол и разбъркайте.

Захлупете тенджерата и оставете ориза да заври на умерен огън. Веднага щом заври, намалете силата на огъня и варете 18 минути.

Дръпнете съда от котлона и оставете ориза захлупен за 5 минути.

С помощта на вилица разрохкайте сварения ориз, колкото да излезе парата. Това е важно да се направи, тъй като благодарение на парата оризът продължава да се готви и процесът трябва да бъде спрян, за да не се развари прекалено ориза.

 

Съвет: Не открехвайте капака по време на варене на ориза. Ако оризът се свари преди да сте готови да сервирате и се притеснявате да не стане на каша, отстранете капака и поставете сгъната чиста кухненска кърпа върху съда, след това поставете друг капак. Кърпата ще попие излишната влага и ще предотврати разкашкването на ориза.

 

На фурна

Предварително загрейте фурната на 180 градуса. Измийте 1 ч.ч. дългозърнест ориз под студена течаща вода до прозрачност на изтичащата вода.

Прехвърлете ориза в огнеупорен съд с капак и добавете 2 ч.ч. течност – вода или бульон.

Добавете 1 с.л. масло, сол и черен пипер. Поставете капака и пъхнете съда във фурната за 45-60 минути.

По средата на печенето, извадете съда и разбъркайте ориза. Захлупете и върнете отново във фурната.

Щом оризът е готов, извадете съда и го оставете захлупен за 5 минути. Отсранете капака и разрохкайте ориза с помощта на вилица.

 

В уред за варене на ориз

Измийте 1 ч.ч. ориз под студена течаща вода, докато водата, която изтича стане прозрачна.

В уреда за варене на ориза сипете добре изцедения ориз и 1 ч.ч. вода. Добавете и ½ ч.л. сол.

Включете уреда и задайте точното време за приготвяне според упътванията.

След като уредът се изключи, оставете ориза да постои 10-15 минути.

След това го извадете и го разрохкайте с помощта на вилица.

 

Съвет: Разучете добре уреда за варене на ориз преди да го използвате. Проверете отново инструкциите за употреба, за да сте сигурни, че използвате уреда правилно.

 

Възможни проблеми:

Как да направя ориза по-малко лепкав или кашест: Измийте ориза преди готвене, за да отстраните нишестето. Ако забравите да направите това, варете ориза в съд без капак или го пресипете в плоска тавичка, постлана с хартия за печене и го разстелете на един слой. Сложете го в слабо загрята фурна, за да изсъхне.

Оризът е недосварен: Добавете ¼ ч.ч. вода и гответе с капак на много тих огън за още 5 минути.

Горният слой на ориза е изгорял: Ако оризът е напълно черен отгоре и вкусът на изгоряло е преминал и в долните слоеве, трябва да го изхвърлите. Но, ако той е само леко препечен отгоре, добавете малко гореща вода, колкото да омекнат зърната.

 

Източник: https://www.thespruceeats.com/