Как да приготвим карамелизиран лук

Понеделник 4 декември

Снимка: iStock
Как да приготвим карамелизиран лук

 

Малко неща могат да взривят вкуса на ястието Ви така, както карамелизираният лук. Нежните, сладки и едновременно с това солени хапки са способни да превърнат всичко, от бургер до паста, в гурме ястие. За да сте сигурни във вкуса, направете си карамелизиран лук вкъщи – лесно е и са необходими само няколко глави лук, малко масло или зехтин, тиган и малко време.

Всеки сорт лук може да се карамелизира, така че смело експериментирайте. Жълтият, сладък лук се карамелизира най-лесно. Червеният карамелизиран лук е интересен с тъмнолилавия си цвят и е подходящ за пица и салати.

Използвайте три или четири големи глави лук, за да приготвите карамелизиран лук. Тъй като процесът отнема около 1 час, по-малко количество не си заслужава. Количеството, което няма да използвате, можете да замразите.

За да могат захарите в отделните слоеве лук да се карамелизират без да прегорят и лукът да стане златист и да развие вкуса си, карамелизираният лук трябва да се приготви бавно.

Това не означава, че трябва да стоите до печката през цялото време. Щом лукът започне да омеква, трябва да го разбърквате на всеки 10 минути, като обирате и леко изтъргвате лепкавия слой, образувал се на дъното на тигана. Температурата на готвене трябва да е равномерна, за да не се стигне до изгаряне на лука.

За карамелизиране на лук най-добре е да се използват чугунен тиган или такъв от неръждаема стомана. Въпреки че технически може да се използва и тиган с незалепващо покритие, в него не може да се обира образувалия се лепкав слой на дъното му, който всъщност е част от характерния вкус на карамелизирания лук.

Карамелизираният лук може да се съхранява в затворен съд за около седмица или може да бъде замразен за до 3 месеца. Замразен във форми за лед или такива за мъфини, или в пликчета с цип, карамелизираният лук може да бъде добавен към сандвич, салата или пица. А добавен към супи, стир-храй, яхнии, омлети, сосове за паста, той ще придаде невъобразим вкус, дори на вегетариански или вегански ястия.

 

 

Карамелизиран лук

Време за приготвяне: 40-45 минути

 

Продукти:

2-4 големи глави жълт лук*

2 с.л. безсолно масло, зехтин или смес от двете

¼ ч.ч. бяло или червено вино, зеленчуков или пилешки бульон, балсамов оцет или вода

½ ч.л. сол

1/8 ч.л. сода бикарбонат (по желание)

1 с.л. вода (по желание)

 

Друго необходимо:

голям тиган

дървена шпатула

купа

мерителни лъжички

 

Начин на приготвяне:

1. Отстранете корена и връхчето на всяка глава лук. След това я разрежете на две и ги обелете. Нарежете на тънки полумесеци всяка половина.

2. Загрейте мазнината – разтопете на умерен огън 2 с.л. масло в голям тиган или загрейте 2 с.л. зехтин.

3. Добавете цялото количество нарязан лук и разбъркайте внимателно, за да се покрие с мазнина.

4. Гответе лука, като го проверявате на всеки 5 минути. Разбърквайте го и обирайте образувалия се лепкав слой на дъното на тигана, с помощта на дървена шпатула. Точното време на приготвяне на карамелизиран лук зависи от количеството лук, както и от водното и захарното му съдържание.

Около 10-тата минута – лукът ще започне да омеква и да става прозрачен. Ще отдели много течност.

Около 20-тата минута – лукът вече ще е омекнал много и ще е започнал да се разпада. Някаква част от лука вече ще започне да се карамелизира и на дъното на тигана ще се образува лепкав слой. Лукът ще отделя миризма на карамелизация. Намалете силата на огъня, ако забележите, че процесът на готвене е прекалено бурен и забележите изгорели парченца.

Около 30-тата минута – Лукът трябва да е светлозлатист на цвят и да е започнал да се превръща в конфитюр, т.е. да е лепкав. Все повече започва да залепва за дъното на тигана, но трябва този слой лесно да може да се изтъргва.

Около 40-тата минута – лукът е станал златист и силно мирише на карамелизиран. Опитайте на вкус. Ако сте доволни от вкуса, дръпнете от огъня. Ако искате да постигнете по-дълбок вкус, продължете с готвенето.

5. Когато лукът е напълно сготвен, според вкуса Ви, добавете ¼ ч.ч. вино, бульон, балсамов оцет или вода. Докато течността бълбука, оберете всичко от дъното на тигана и разбъркайте добре. Овкусете с ½ ч.л. сол.

6. Добавете сода бикарбонат, ако желаете. За целта разтворете 1/8 ч.л. сода в 1 с.л. вода. Изсипете сместа при лука и разбърквайте, докато водата се изпари, за около 30 секунди.

 

*От 4 големи глави лук се получават 2 ч.ч. карамелизиран лук

 

 

Източник: https://www.thekitchn.com