Как да приготвим аспержи в air fryer

Сряда 7 юни

Снимка: iStock
Как да приготвим аспержи в air fryer

 

Аспержи с лимон и пармезан в еърфрайър

4-6 порции, 20 минути

 

Еърфрайърът е уред, който е много подходящ за приготвяне на зеленчуци и тези печени аспержи в еърфрайър го доказват. Едно от предимствата да притежавате този уред е, че с него може да замените напълно ползването на фурната през лятото. Освен това зеленчуците се приготвят бързо и само с капка мазнина.

За приготвянето на аспержи са необходими около 5 минути за 1 връзка, но все пак това зависи от дебелината на стъблата. Аспержите трябва да са омекнали и леко хрупкави, а на цвят – светлозелени. Проверете аспержите 2-3 минути след началото на готвенето и ги разтръскайте леко. Така ще разберете още колко време е необходимо за приготвянето им.

Приготвените в еърфрайър аспержи са чудесна гарнитура към пържоли, пилешко или риба. Може също така да ги нарежете на малки парченца и да ги добавите към паста, ризото или картофена салата.

Когато избирате аспержи, гледайте те да са свежи, без наранявания по стъблата, с твърди краища.

 

Продукти:

700 г аспержи

1 с.л. зехтин

½ ч.л. чесън на прах

¼ ч.л. сол

¼ ч.л. прясно смлян черен пипер

1 с.л. лимонов сок

4 с.л. настърган пармезан

 

Начин на приготвяне:

1. Отрежете твърдите краища на аспержите.

2. Поставете аспержите в купа или дълбока чиния и ги поръсете със зехтин, чесън на прах, сол и черен пипер. Разбъркайте добре.

3. Подредете аспержите на един ред в тавичката/кошницата на еърфрайър.

4. Настройте температурата на 205 градуса и гответе 4-6 минути, в зависимост от дебелината на стъблата. По средата на готвенето разтръскайте кошничката.

5. Прехвърлете готовите аспержи в чиния за сервиране. Поръсете с лимонов сок и фино настърган пармезан.

 

Съвети:

Поръсете сготвените аспержи с предварително запържени дребни кубчета бекон.

Сервирайте аспержите с лимоново-чеснов дресинг за салата.

За да съхраните сготвените аспержи, ги прехвърлете в кутия с капак, до 2 часа от приготвянето им. Консумирайте в рамките на 4 дни.

За да замразите сготвените аспержи, ги поставете в торбичка с цип и я надпишете. Съхранявайте до 6 месеца.

 

 

Източник: https://www.thespruceeats.com/