Как да приготвим аспержи в air fryer
Сряда 7 юни

Аспержи с лимон и пармезан в еърфрайър
4-6 порции, 20 минути
Еърфрайърът е уред, който е много подходящ за приготвяне на зеленчуци и тези печени аспержи в еърфрайър го доказват. Едно от предимствата да притежавате този уред е, че с него може да замените напълно ползването на фурната през лятото. Освен това зеленчуците се приготвят бързо и само с капка мазнина.
За приготвянето на аспержи са необходими около 5 минути за 1 връзка, но все пак това зависи от дебелината на стъблата. Аспержите трябва да са омекнали и леко хрупкави, а на цвят – светлозелени. Проверете аспержите 2-3 минути след началото на готвенето и ги разтръскайте леко. Така ще разберете още колко време е необходимо за приготвянето им.
Приготвените в еърфрайър аспержи са чудесна гарнитура към пържоли, пилешко или риба. Може също така да ги нарежете на малки парченца и да ги добавите към паста, ризото или картофена салата.
Когато избирате аспержи, гледайте те да са свежи, без наранявания по стъблата, с твърди краища.
Продукти:
700 г аспержи
1 с.л. зехтин
½ ч.л. чесън на прах
¼ ч.л. сол
¼ ч.л. прясно смлян черен пипер
1 с.л. лимонов сок
4 с.л. настърган пармезан
Начин на приготвяне:
1. Отрежете твърдите краища на аспержите.
2. Поставете аспержите в купа или дълбока чиния и ги поръсете със зехтин, чесън на прах, сол и черен пипер. Разбъркайте добре.
3. Подредете аспержите на един ред в тавичката/кошницата на еърфрайър.
4. Настройте температурата на 205 градуса и гответе 4-6 минути, в зависимост от дебелината на стъблата. По средата на готвенето разтръскайте кошничката.
5. Прехвърлете готовите аспержи в чиния за сервиране. Поръсете с лимонов сок и фино настърган пармезан.
Съвети:
Поръсете сготвените аспержи с предварително запържени дребни кубчета бекон.
Сервирайте аспержите с лимоново-чеснов дресинг за салата.
За да съхраните сготвените аспержи, ги прехвърлете в кутия с капак, до 2 часа от приготвянето им. Консумирайте в рамките на 4 дни.
За да замразите сготвените аспержи, ги поставете в торбичка с цип и я надпишете. Съхранявайте до 6 месеца.
Източник: https://www.thespruceeats.com/