Как да поднесем плато със сирена

Петък 21 май

Снимка: iStock
Как да поднесем плато със сирена

 

В зависимост от това какъв вид парти планирате да организирате и с колко пари разполагате, платата със сирена могат да бъдат както бюджетни, така и доста скъпи. Но сами по себе си те изискват само да набавите интересни видове сирена, да ги подредите върху подходяща дъска и да ги гарнирате с ядки, плодове, крекери и пушени колбаси, а гостите Ви ще останат очаровани.

 

Селекция от сирена

 

 

Независимо дали искате да поднесете висококачествени, ръчно изработени сирена, не особено скъпи сирена, но в по-големи количества, достатъчни за голяма компания или да съчетаете и двете, спазвайте тези основни съвети:

- Сервирайте между три и шест вида сирена;

- Изберете сирена с различни вкусове и текстури;

- Всеки човек ще консумира по 60 г от всеки вид сирене. Ако, обаче, ще сервирате други ястия и ще поднесете сирената след вечеря, предвидете по 30 г от всеки вид сирене на човек. Това ще Ви помогне да прецените какво количество от всеки вид сирене да закупите.

 

Плата и прибори за сирена

 

 

Сирената могат да бъдат поднесени по различен начин – в голяма чиния, върху дървена дъска, в съд за съхранение на сирена с прозрачен капак или мраморна плоча. Бъдете креативни!

Ако сервирате сирената на големи парчета, задължително до тях трябва да има специални ножчета, за да може гостите сами да се обслужват. В случай че не разполагате със специални ножове за сирена, използвайте малък кухненски нож за твърдите сирена и нож за мазане на масло за меките сирена. Най-добрият вариант е към всеки вид сирене да има отделен нож, но спокойно няколко вида от един тип сирена могат да споделят един нож. Например, за гауда и чедър може да се използва един нож, но никой не би искал да смесва вкусовете им със синьо сирене или сирене Манчего.

Гостите със сигурност ще оценят, ако всяко сирене има етикетче. Това ще Ви освободи и Вас, като домакин, да обяснявате многократно кое сирене какъв вид е.

Разбира се, може да поднесете сирената и нарязани на слайсове или на кубчета.

 

Подредба на платото със сирена

 

Със сигурност не трябва да сте завършили кулинарна академия, за да подредите различни видове сирена в плато. Просто следвайте тези насоки:

- Първо подредете сирената, а след това запълнете празните пространства с допълнения. Ако използвате квадратно или кръгло плато, запълнете центъра му с гарнитури, като нарязани плодове и подредете сирената около тях. Ако платото е правоъгълно, подредете сирената в редици, с отстояние помежду им от 4-5 см и запълнете празното пространство с плодове, ядки, крекери.

- Ако сервирате парче сирене, което има кора от трите си страни, отстранете кората от двете страни, за да може гостите лесно да си режат от сиренето.

- Ако сервирате цяло малко парче сирене, като например триъгълно парче сирене Камембер, отрежете едно малко парче, за да може гостите да са наясно по какъв начин се реже този вид сирене.

- Ако поднасяте повече от три вида сирене, не е задължително всички сирена да присъстват в платото.

- Ако сервирате индивидуални плата със сирена на всеки човек, трябва да подредите сирената от меки към твърди. Ако ги сервирате в голямо плато, това правило не е от значение.

- По време на партито, проверявайте платото - дали има нужда от допълване и дали сирената не са тотално разбъркани.

 

Плато със сирена и плодове

 

 

Сладостта на плодовете много добре си подхожда със сирена. Плодовете могат да бъдат поднесени под формата на сладко, например от смокини или чътни, например от ябърки и зелени домати. Ако поднасяте пресни плодове, подберете сезонни.

Плато със сирена и колбаси

 

 

Пушените колбаси могат да превърнат поднасянето на плато със сирена в едно по-стабилно похапване. Най-популярните видове колбаси, които се добавят в подобни плата са италиански салам, прошуто и други деликатеси като печено свинско и пуешко. Други видове колбаси, които идеално си подхождат със сирене, са канадски бекон, Кулатело, хамон и брезаола.

Поднесете колбасите, нарязани на много тънки слайсове и леко навити, или заедно със сирената, или в отделно плато.

 

Допълнения в платото със сирена

В специализираните магазини за сирена ще откриете най-различни допълнения, които идеално си пасват с вкуса на сиренето.

Най-популярните допълнения към сирена са плодово сладко, чътни, ядки, мед и маслини. Но този списък може да бъде допълнен от домашно приготвена тапенада от черни маслини, желе от вино и пикантни ядки.

 

Сирене и вино

Сервирането на различните видове сирене с различни видове вино или други напитки допринася за още по-пълното удоволствие от храната.

Например, с вино Шардоне е подходящо да се поднесат сирената Камембер, Фонтина и синьо сирене. С Пино ноар пък си отиват сирената Абай дьо Белок (полутвърдо овче сирене), Roucoulons (меко сирене), Zamorano (твърдо овче сирене) и Комте. С вино сорт Сира поднесете синьо сирене, Камембер и козе сирене Гауда.

 

Източник: https://www.thespruceeats.com/