Как да почистим аспержи?

Вторник 26 април

Снимка: iStock
Как да почистим аспержи?

 

Аспержите са пролетен зеленчук, смятан за супер храна поради съдържащите се в него много полезни витамини и минерали. Консумацията на аспержи спомага за изхвърлянето на излишните течности от организма, бори се със свободните радикали и укрепва имунната система. Аспержите също така са смятани за афродизиак, тъй като съдържат витамин В6 и фолиева киселина.

В повечето рецепти за аспержи се изисква само да бъдат отчупени твърдите краища на зеленчука. Но за да се насладите на наистина крехки аспержи в приготвеното от вас ястие, са необходими малко допълнителни усилия.

Обелването на аспержите не само прави зеленчука по-приятен на външен вид, но и допринася за крехкостта на стъблото му и съответно се отразява на вкуса при кулинарната му обработка. Независимо дали смятате да използвате аспержите за супа или печене на скара, обелването им ще помогне за по-пълноценната му употреба, като намалите обема на изхвърлените от него части.

Независимо по какъв начин ще приготвите аспержите, най-важното условие е да използвате пресни зеленчуци. За целта избирайте твърди аспержи със свежи краища и стегнати и компактни връхчета. Избягвайте аспержи със смачкани или мокри върхове, както и такива с отрязани краища, които са твърде сухи или са напукани. Също така е важно, когатовземете връзката аспержи в ръка, тя да тежи достатъчно.

 

 

За да отрежете краищата на аспержите, ги подредете легнали един до друг, напълно изравнени. С помощта на остър нож отрежете около 2 ½ см от долната част на стръковете.

Ако използвате съвсем пресни аспержи от собствената си градина, например, може да пропуснете стъпката с отрязването на краищата. Подберете аспержи с еднакъв размер, за да може да изглеждат максимално елегантно в чинията ви.