Как да отглеждаме и използваме цветовете от тиквички

Четвъртък 14 юли

Снимка: iStock
Как да отглеждаме и използваме цветовете от тиквички

 

Консумацията на цветове от тиквички е нещо обичайно единствено за хора, израснали в италианско семейство. Но през последните години все повече от нас научиха за този сезонен деликатес, който може да бъде открит по фермерските пазари или да бъде отгледан в градините ни.

Цветовете от тиквички са ядивните цветове на растението. Те са красиви и са обагрени в преливащи оранжево-жълти нюанси. Вкусни са както сурови, така и термично обработени.

Когато си купите или наберете цветове от тиквички, първо извадете зелените части около пъпките, наречени чашелистчета, а след това внимателно изтръскайте вътрешността им, за да ги почистите. Цветовете са много деликатни и имат кратък живот, затова ако са мокри, ще увехнат още по-бързо. Съхранявайте ги подсушени и ги използвайте в максимално кратък срок. Съхранете в чекмеджето за зеленчуци на хладилник, увити във влажна кухненска хартия. Така ще ги запазите за около два дни.

Имайте предвид, че цветята, които имат цветен прашец, могат да причинят алергични реакции при някои хора. Премахването на репродуктивните органи (тичинката и плодника) намалява риска, но не го елиминира.

Тиквичките имат както женски, така и мъжки цветове, като и двата вида могат да се берат и консумират.  Но единствено женските цветове могат да се превърнат в тиквички, затова избирайте да консумирате мъжките цветове. Те имат дълго, тънко стъбло и обикновено растат около външните краища на растението. Женските цветове имат по-късо стъбло и са склонни да се развиват по-близо до центъра.

Мъжките цветове имат единична, дълга тичинка, покрита с цветен прашец, а женските цветчета имат стигма с множество стъбла вътре. Мъжкият цвят има дълго и по-стройно стъбло, докато женският цвят е с по-късо стъбло. Само мъжкият цвят има тичинка в центъра на цветето. Мъжкият и женският цвят на тиквичките се отварят само за един ден -  сутрин и се затварят до следобед.

 

Полезни свойства

Цветчетата на тиквичките съдържат витамин C, който е важен за превенция от инфекции. Цветовете от тиквички са богати на антиоксиданти, фибри, витамините A, C, E, K, както и минералите цинк, магнезий, манган, калий, мед и калций. Сготвените цветове от тиквички могат да осигурят значителна част от ежедневната потребност от витамин C на организма.

Антиоксидантите спомагат за предотвратяване на застаряването на клетките в организма, както и за негативното действие на свободните радикали. Благодарение на фибрите и водата в състава, те имат слабителни и диуретични свойства, които пречистват тялото от токсини и насърчават храносмилането. От друга страна са много лека храна, която не съдържа мазнини и калории, затова са идеални за консумация при спазването на хранителни режими.

Елементите калций, калий, натрий, магнезий, фосфор и желязо, съдържащи се в цветовете, подпомагат дейността на сърдечно-съдовата система, укрепват имунитета, предпазват от появата на канцерогенни клетки и стимулират мозъчната дейност, а витамините подобряват здравето на очите и зрението.

Препоръчва се употребата им от хора, страдащи от атеросклероза, анемия, затлъстяване или стомашни заболявания. Те са добър източник на омега-3 мастни киселини, цинк и протеини, фолиева киселина, затова са подходящи за консумация от бременни жени и подрастващи.

Преди да консумирате цветовете от тиквичка, внимателно ги измийте под течаща студена вода и ги подсушете. Всички части на цветовете са ядливи.

Най-популярният начин за приготвяне на цветове от тиквички е пълнени и панирани. Това ги прави много хрупкави. В италианската кухня, цветовете от тиквички често се пълнят със смес от рикота, пармезан и пресни подправки, след това се потапят в смес за панировка и се изпържват в мазнина. Освен да се панират, цветовете от тиквички добре се съчетават с различни видове сирена и с яйца, като например във фритата. Могат също така да се добавят към пица, паста или ризото. Цветовете от тиквички могат да се ядат и сурови, в салати, но е важно да се добавят накрая, тъй като много бързо омекват.

 

 

Поради деликатността им, набавянето на цветове от тиквички е трудна задача. Ако купувате продукта от магазин или фермерски пазар, трябва да се уверите, че той е максимално свеж. Колкото по-пресни са, толкова по-вкусни ще са цветовете. Затова най-сигурният начин за снабдяване с цветове от тиквички е сами да ги отгледате в градината си. Това изобщо не е трудно. Засадете семена в редове, на разстояние от 1 м помежду им, през около 30 см. Тиквичките обичат добре дренирана, постоянно влажна почва, но за да избегнете болести и гъбички, е важно да не се преполиват. Тиквичките узряват за приблизително шест до седем седмици, но цветовете ще се появят много по-рано.

Щом се появят цветовете, откъснете мъжките, тези с дългите дръжки, с една тичинка в средата, покрита с прашец, като оставите няколко, за да могат да опрашват женските растения, тъй като единствене те плододават.

Запалените кулинари задължително откъсват и няколко женски цвята заедно с прикрепените към тях бейби тиквички.

Цветовете от тиквички могат да бъдат замразявани. За целта ги подредете в голяма пластмасова кутия, предварително измити и подсушени, на редове, като ги отделяте с кухненска хартия. Важното е цветовете да не се слепят помежду си и да образуват голяма буца. Преди употреба, извадете цветовете от тиквички и ги оставете да се размразят.

 

Панирани цветове от тиквички

4-8 порции (12-24 цвята), 15 минути