Как да направим пюре от грах

Петък 13 октомври

Снимка: iStock
Как да направим пюре от грах

 

Пюрето от грах е идеална гарнитура за много основни ястия и е много лесно за приготвяне. Краткият сезон на пресния грах – от началото на юни до края на юли, е най-подходящото време за приготвянето на пюре от грах. Но замразеният грах, който е наличен целогодишно, всъщност е много по-лесен за използване.

В случай че използвате пресен грах за пюре, купете го непосредствено преди приготвянето му, тъй като захарите се изгубват бързо след откъсването на зеленчука.

 

Продукти:

500 г замразен грах

сол

лимонов сок

 

Начин на приготвяне:

1. Сипете вода в голяма тенджера и добавете 1 ч.л. сол. Щом водата заври, пуснете граха в тенджерата и бланширайте за 3 минути.

2. Прецедете граха като запазите част от водата от варенето и го прехвърлете в каната на блендер. Добавете и малко вода от варенето. Пасирайте, като добавят по малко вода, ако е необходимо. Пасирайте за не повече от 2-3 минути, докато получите гъсто и гладко пюре.

3. Прекарайте пюрето през фина цедка, като го натискате с обратната страна на лъжица. В резултат ще получите копринено гладко пюре.

4. Опитайте пюрето на вкус и овкусете със сол и лимонов сок.

5. Накрая охладете пюрето колкото се може по-бързо. Това ще предотврати избледняването на цвета му.

 

Съвети

Желаните гъстота и вкус на пюрето определят количеството и типа на добавената течност. Например, британският шеф-готвач Нейтън Аутлоу не добавя никаква течност към пюрето от грах и в резултат получава гъсто грахово пюре с интензивен вкус. А пък шеф Галтън Блекистън добавя масло в своята рецепта за по-богат вкус и повече гладкост.

Грахът може да бъде сварен в различни течности – от прясно мляко до пилешки бульон. Допълнителни съставки като мента, лук шалот или чесън също могат да бъдат включени в рецептата. Само трябва да се уверите, че вкусовете са съчетани добре.

 

Кулинарна употреба

Сладкият и свеж вкус на пюрето от грах го прави перфектно допълнение към ястия с риба и морски дарове. Също така пюрето може да се добави към паста или към ризото.

 

Източник: https://www.greatbritishchefs.com/