Как да направим перфектните сладки

Петък 22 май

Снимка: iStock
Как да направим перфектните сладки

 

Ако сте начинаещ в печенето, никой няма да очаква сладките ви да са идеални. Но ако вече сте запознати с основните правила на печенето, съветите по-долу ще ви помогнат да избегнете неправилни навици и да постигнете по-добри резултати при печенето на сладки.

Да започнем с универсалните правила при печене, а именно:

1. Следвайте рецептата.

2. Загрейте предварително фурната.

3. Не отваряйте фурната по време на печенето.

 

Ето и допълнителните осем съвета: 

Не мажете с мазнина тавата за печене

Когато печете бисквити, използвайте тава с незалепващо покритие, но не я мажете с мазнина. Ако намажете с мазнина тавата, това ще спомогне за прекаленото разстилане на сладките. Възможно е дори да се образува една гигантска бисквита.

Ако сладките залепват за тавата, причината може да е в не добре отстранените натрупвания по нея в следствие на употребата ѝ. Затова при печене на сладки постелете лист хартия за печене или силиконова подложка на дъното на тавата. Добър вариант е и да си купите нова тава.

 

Използвайте тави в светъл цвят

По-добър вариант е тавата, в която ще печете сладките, да е светла на цвят, а не тъмна. Сладките, изпечени в тава с тъмен цвят, може по-лесно да изгорят отдолу. Това е така, тъй като тъмният материал абсорбира повече топлина, отколкото светлият. Имайте предвид това, когато си купувате нова тава за печене на сладки.

 

Измервайте количеството брашно с точност

Измерването на количеството брашно чрез използване на обема на съдове, като чаени чаши например, не е съвсем точно.  Ако загребвате с чашата направо от пакета с брашно, е възможно да увеличите количеството с до 30 процента повече от необходимото. Затова най-добре е да измервате количеството брашно с помощта на кухненска везна. Ако в рецептата е посочена 1 ч.ч. брашно, по-добре измерете 140 г брашно.

 

Оставете маслото на стайната температура за 15 минути

15 минути – нито по-малко, нито повече. Ако маслото е твърде студено, то няма да се разбие добре и сладките ще станат прекалено плътни. Ако пък маслото е прекалено меко, по време на разбиването в него няма да може да влезе достатъчно въздух и в резултат на това ще се получи вместо пухкаво, тежко и мазно тесто.

 

Използвайте висококачествено масло

 

Евтиното масло може да съдържа до 19 процента вода, което ще затрудни процеса по получаване на емулсия при разбиването на яйцата и маслото. Също така ще допринесе за прекаленото разстилане на сладките. Маслото, което използвате, трябва да съдържа повече мазнини и по-малко вода, каквито са и европейските стандарти. Не използвайте разбито масло за мазане в тубички, защото съдържа много вода, а и предварително е разбито, което ще наруши целия процес по приготвянето на сладки.

  

Работете много внимателно с тестото

Това се отнася за сладките, за които тестото трябва да бъде разточено. При разточването с точилка натискайте съвсем леко. Колкото повече разточвате, толкова по-твърди ще се получат сладките. За да избегнете това, може да направите следното:

- Поръсете повърхността, върху която разточвате, с пудра захар вместо с брашно, защото допълнителното количество брашно, което ще поеме тестото, ще го втвърди. Ако правите шоколадови сладки, поръсете повърхността с какао;

- Разточете тестото във възможно най-неправилна форма;

- Когато използвате формички за рязане, поставяйте ги съвсем близо до края на тестото и близо една до друга. Това ще намали количеството тесто, което ще трябва да се разточи отново.

 

Не въртете тавата по време на печенето

Някои пекари смятат, че във фурната има определени горещи точки и въртенето на тавата по време на печене помага топлината да се разпредели по-равномерно. Но дори и да има някакъв минимален ефект от въртенето на тавата, той се обезмисля от факта, че отварянето на фурната позволява на цялата топлина да излезе навън. Като се има предвид, че сладките се пекат средно по 10-12 минути, ако фурната бъде отворена по средата на печенето, няма да има достатъчно време температурата да се върне до необходимото ниво. В резултат, сладките няма да покафенеят и да се надигнат достатъчно.

 

Използвайте решетка за охлаждане

 

Ако оставите изпечените сладки да изстинат в тавата, те ще продължат да се готвят. Освен това, ще станат по-клисави, тъй като няма как цялата пара да излезе докато те са в тавата. Затова, след като изстинат за 2-3 минути в тавата, прехвърлете сладките с помощта на шпатула върху решетка, под която има свободно пространство от поне 2 см., за да може въздухът да циркулира.

 

Източник: https://www.thespruceeats.com/