Как да направим перфектните бъркани яйца

Четвъртък 27 февруари

Снимка: iStock
Как да направим перфектните бъркани яйца

 

Ключът към приготвянето на идеалните бъркани яйца се крие в това яйцата да се разбият енергично преди да се готвят. Разбиването на яйцата допринася за вкарването на въздух в тях и в резултат на това се получават пухкави бъркани яйца, каквато е и целта.

Друг професионален кулинарен съвет е котлонът да се изключи преди яйцата да са напълно сготвени. Това ще помогне яйцата да не се пресготвят, което е и основният проблем при приготвянето на бъркани яйца. Никой не иска бърканите му яйца да загорят отдолу, защото ако това се случи, ще имате сухи и гумени яйца.

 

А най-важното нещо, което трябва да запомните относно бърканите яйца е това, че те ще продължат да се готвят още няколко секунди след като ги прехвърлите от тигана в чинията за сервиране. Този феномен, известен като остатъчно готвене, означава, че трябва да прехвърлите яйцата в чинията, когато те леко са се стегнали, а не когато придобият напълно стегнат вид, така, както искате да ги консумирате. Яйцата ще се стегнат още след прехвърлянето им в чинията.

 

БЪРКАНИ ЯЙЦА

4 порции, 10 минути

 

Продукти:

8 яйца

½ ч.ч. пълномаслено прясно мляко

2 с.л. пречистени масло гхи или масло

сол на вкус

прясно смлян бял пипер на вкус

 

Начин на приготвяне:

 

1.  Извадете всички продукти на работния плот.

2.  Счупете яйцата в стъклена купа и ги разбийте докато цветът им не избледнее.

 3.  На умерен огън загрейте тиган с дебело дъно и незалепващо покритие. Разтопете маслото.

4.  Добавете млякото към яйцата и овкусете със сол и бял пипер. Разбъркайте сместа много енергично в продължение на 1-2 минути.
Освен на ръка, можете да разбиете яйцата и с помощта на миксер или пасатор. Какъвто и уред да използвате, важното е да вкарате в сместа колкото се може повече  въздух.

5.  Излейте яйцата в тигана, когато маслото е толкова загрято, че ако падне капка вода в него, ще започне да съска. В никакъв случай не разбърквайте яйцата. Оставете ги  да се готвят за около минута, докато отдолу започнат да се стягат.

6.  С помощта на силиконова шпатула, внимателно побутнете яйцата от единия край към центъра на тигана, като едновременно с това леко наклоните тигана, за да може яйцата, които все още са течни да се движат отдолу. Продължете да побутвате яйцата внимателно от всички краища, докато не останат никакви течни яйца.

7.  Изключете котлона и продължете съвсем леко да разбърквате и да обръщате яйцата по краищата, докато всички яйца не се стегнат. Не разделяйте яйцата докато    правите това. Ако добавяте други съставки към бърканите яйца, сега е моментът.

8.  Пресипете яйцата в чиния. Те трябва да са стегнати, но в същото време да са влажни и меки. Яйцата са деликатен продукт, така че те ще продължат да се готвят след като сте ги прехвърлили в чинията.

 

СЪВЕТИ:

Добавянето на допълнителни съставки към бърканите яйца, като домати или лук, може да ги направят прекалено воднисти. Затова, най-добре е първо да сотирате допълнителните продукти, за да станат по-сухи и тогава да ги добавите към яйцата.

Улеснете сами себе си като използвате тиган с незалепващо покритие и термоустойчива силиконова шпатула. Това е важно, за да не се разтопи шпатулата и да не надраска тигана.

 

Източник: https://www.thespruceeats.com/