Как да направим ньоки без яйца

Петък 27 януари

Снимка: iStock
Как да направим ньоки без яйца

 

Домашно приготвените ньоки са наистина невероятни. Приготвят се само с няколко евтини продукта, бързо се варят и се превръщат в ястие, доставящо истинско удоволствие. Залети с два бързи соса, приготвени с наличните продукти в хладилника, с ньоките можете да спасите положението за вечеря.

Интересно е да се знае, че италианските баби приготвят ньоки без да използват яйца и това значитено променя вкуса им към по-добро.

 

Ето и как да приготвите автентични ньоки в 7 стъпки.

 

6-8 порции, 90 минути

Продукти:

1 кг брашнени картофи (с приблизително еднакъв размер)

100 г брашно тип 00 + допълнително за поръсване

1 цяло индийско орехче

 

Начин на приготвяне:

1. Измийте добре картофите и ги сварете цели в голяма тенджера с подсолена вряща вода за 20-25 минути или докато омекнат.

2. Прецедете ги и ги оставете да изстинат. След това ги обелете.

3. Намачкайте картофите на пюре с помощта на преса за картофи. Прехвърлете ги върху чист плот.

4. Поръсете брашното и настържете фино половината индийско орехче върху картофите. Поръсете със сол и черен пипер. Омесете леко сместа с чисти ръце.

5. Може да се наложи да добавите още брашно, тъй като това зависи от сорта картофи, който използвате. Месете тестото върху поръсен с брашно плот 3-4 минути докато стане еластично.

 

 

6. Разделете тестото на 4 равни части. Оформете всяка част на тънко руло, като наденица, с дебелина около 2 см. Нарежете рулата на парченца с дължина 3 см. Това вече са ньоки. Можете да оформите каналчета в парченцата тесто с помощта на дъсчица за масло, обратната страна на вилица или фино ренде. Те ще спомогнат за по-доброто прилепване на соса към ньоките.

7. Варете по 2 порции пресни ньоки наведнъж, за да не се разпаднат. Варете ги 2-3 минути в тенджера с вряща подсолена вода. Щом изплуват на повърхността, ньоките са готови.

8. Извадете ньоките с помощта на решетеста лъжица и ги оваляйте добре в доматен сос (вижте рецептата по-долу), поръсете с фино нстърган пармезан и поднесете.

 

 

Бърз доматен сос

 

За да приготвите бърз доматен сос, поставете зрели чери домати на клонка в тавичка и ги поръсете със сол, черен пипер, щипка едър лют червен пипер, нарязана на тънки филийки скилидка чесън и зехтин. Разбъркайте добре и печете в предварително загрята фурна на 180 градуса 10-15 минути. След като доматите изстинат малко, ги откъснете от клонката, внимателно отделете кожата им и намачкайте с пръсти вътрешността им. Ще получите сладък доматен сос, в който да оваляте пресните ньоки.

Или пък може да направите песто от босилек, кедрови ядки и пармезан. Но, ако не разполагате с тези продукти, пробвайте алтернативни комбинации като следните:

- 50:50 босилек и рукола, орехи и сирене Пекорино;

- бадеми и рукола;

- лешници и магданоз;

- кашу, кориандър и лимонов сок

 

Съвет: Ако не разполагате с хаванче, използвайте кухненски робот или блендер за приготвянето на песто.

 

Източник: https://www.jamieoliver.com/