Как да направим ньоки без яйца
Петък 27 януари
Домашно приготвените ньоки са наистина невероятни. Приготвят се само с няколко евтини продукта, бързо се варят и се превръщат в ястие, доставящо истинско удоволствие. Залети с два бързи соса, приготвени с наличните продукти в хладилника, с ньоките можете да спасите положението за вечеря.
Интересно е да се знае, че италианските баби приготвят ньоки без да използват яйца и това значитено променя вкуса им към по-добро.
Ето и как да приготвите автентични ньоки в 7 стъпки.
6-8 порции, 90 минути
Продукти:
1 кг брашнени картофи (с приблизително еднакъв размер)
100 г брашно тип 00 + допълнително за поръсване
1 цяло индийско орехче
Начин на приготвяне:
1. Измийте добре картофите и ги сварете цели в голяма тенджера с подсолена вряща вода за 20-25 минути или докато омекнат.
2. Прецедете ги и ги оставете да изстинат. След това ги обелете.
3. Намачкайте картофите на пюре с помощта на преса за картофи. Прехвърлете ги върху чист плот.
4. Поръсете брашното и настържете фино половината индийско орехче върху картофите. Поръсете със сол и черен пипер. Омесете леко сместа с чисти ръце.
5. Може да се наложи да добавите още брашно, тъй като това зависи от сорта картофи, който използвате. Месете тестото върху поръсен с брашно плот 3-4 минути докато стане еластично.
6. Разделете тестото на 4 равни части. Оформете всяка част на тънко руло, като наденица, с дебелина около 2 см. Нарежете рулата на парченца с дължина 3 см. Това вече са ньоки. Можете да оформите каналчета в парченцата тесто с помощта на дъсчица за масло, обратната страна на вилица или фино ренде. Те ще спомогнат за по-доброто прилепване на соса към ньоките.
7. Варете по 2 порции пресни ньоки наведнъж, за да не се разпаднат. Варете ги 2-3 минути в тенджера с вряща подсолена вода. Щом изплуват на повърхността, ньоките са готови.
8. Извадете ньоките с помощта на решетеста лъжица и ги оваляйте добре в доматен сос (вижте рецептата по-долу), поръсете с фино нстърган пармезан и поднесете.