Как да направим майонеза и сос айоли без яйца
Сряда 6 декември
Може да се каже, че тази рецепта е истинско чудо, защото никой не вярва, че може да се направи майонеза без яйца, но това е напълно възможно. Ако сте веган или сте алергични към яйца, или сте бременна и избягвате консумацията на сурови яйца, тази рецепта ще ви бъде от много голяма полза.
Веган майонеза
1 ¼ ч.ч., 5 минути
Продукти:
3 с.л. аквафаба*
2 с.л. бял винен оцет
2 ч.л. дижонска горчица
¾ ч.л. сол
¼ ч.л. бял пипер
1 ч.ч. растително олио (от гроздови семки или слънчогледово)
Наин на приготвяне:
1. Поставете всички съставки във висок съд или буркан, подходящ за пасиране. Пасирайте сместа с пасатор в продължение на 10 секунди, докато тя се сгъсти и стане кремообразна.
2. Пресипете сместа в съд с херметическо затваряне и съхранявайте в хладилник до 2 седмици.
*Аквафабата е течността от консерва нахут (водата, в която е сварен).
Варианти:
За да направите сос Айоли, добавете 3 счукани в хаванче скилидки чесън, 2 с.л. листа естрагон и 1 с.л. лимонов сок към майонезата и разбийте отново. Овкусете със сол и черен пипер и съхранявайте в херметически затворен съд в хладилник до 2 седмици.
За да направите чипотле майонеза, добавете към майонезата 2-3 с.л. люти чушки чипотле в сос Адобо и пасирайте добре.