Как да направим ликьор от тиква
Петък 20 декември
Напитките с вкус на тиква не са мода или тенденция. Те са свързани със сезонността на тиквата. Всяка есен хората искат да пият лате с подправки за тиква, но желанието за вкус на тиква може да бъде задоволено и с направата на домашен ликьор от тиква. Тази рецепта е лесна за приготвяне и най-важното, ще имате тиквен ликьор още същия ден.
Ликьорът от тиква е популярна добавка към всякакъв тип есенни напитки. Наричан още ликьор „Тиквен пай“, някои негови версии дори изключват съставката тиква напълно и залагат само на подправките за тиква. Тиквеният ликьор рядко може да бъде открит в магазините, тъй като освен че е сезонен продукт, само няколко марки за алкохол го предлагат. Затова най-добре е да го приготвите сами у дома.
Рецептата за тиквен ликьор, която ви предлагаме, е реплика на вкуса на истинския тиквен пай. Приготвя се с пюре от тиква и с емблематичните за зимния сезон подправки като канела, карамфил, бахар и джинджифил. В началото се приготвя богат тиквен сироп с бяла и кафява захар, и подправки. След като той престои няколко часа с подправките, се прецежда и се смесва с ром. За целта е подходящ както тъмен, отлежал ром, така и бял ром.
Предложените количества на продуктите са за приготвянето на 1 литър тиквен ликьор, който може да съхранявате месец-два. Така че ще можете да добавяте тиквен ликьор към всички напитки през есенно-зимния сезон, които желаете. Също така, домашно приготвеният тиквен ликьор, налят в бутилки от по 250 или 500 мл е чудесен подарък.
Тиквен ликьор
1 литър, 3 ч и 20 мин.
Продукти:
2 ч.ч. вода
1 ч.ч. захар
1 ч.ч. тъмнокафява захар
1 ч.ч. пюре от тиква
4 бр. пръчки канела
4 гвоздейчета карамфил
4 зърна бахар
2 парчета корен джинджифил х 2.5 см
2 ч.ч. тъмен ром
1 ч.л. ванилова паста
Начин на приготвяне:
1. В средно голяма тенджера пригответе сиропа като сипете водата и я оставите да заври на умерен огън. Добавете двата вида захар и разбъркайте, докато тя се разтопи напълно.
2. Намалете силата на огъня и добавете предварително приготвеното пюре от тиква (от печена или варена тиква). Добавете пръчките канела, карамфила, бахара и джинджифила. Оставете сместа да къкри 5 минути. След това дръпнете от огъня и захлупете. Оставете настрани за 2-3 часа, докато сместе изстине.
3. Прецедете сместа през фина цедка, постлана с парче тензух. Тъй като сместа е гъста, може да си помагате с лъжица. Трябва да получите около 2 ½ ч.ч. тиквен сироп.
4. Към прецедения сироп добавете рома и ваниловия екстракт и разбъркайте хубаво.
5. Разпределете готовия тиквен ликьор в чисти бутилки или буркани с херметическо затваряне.
Варианти на рецептата
Може да използвате водка вместо ром, тъй като тя е добра основа за всякакъв вид ликьори.
Вместо ванилов екстракт, добавете ½ шушулка ванилия към сиропа, като я разделите на две по дължина.
Ако желаете кремообразна текстура на ликьора, експериментирайте с приготвянето на малка доза от рецептата, като добавите прясно мляко или течна сметана (пробвайте и с алтернативни млечни продукти). Например, измерете 1 ч.ч. тиквен ликьор и добавете 1/8 ч.ч. течна сметана, разбъркайте много добре и опитайте на вкус. След това добавете още сметана, ако желаете.
Употреба
Този тиквен ликьор с подправки има много приложения. Той е вкусен, сервиран с бучки лед. Но също така може да го добавите към чаша кафе или ябълков сайдер, или да поръсите сладолед с него. Тиквеният ликьор си отива много с ром, уиски и водка, така че го използвайте за приготвянето на различни коктейли.
Съхранение
Ромът играе ролята на консервант в рецептата, но най-добре е да съхранявате ликьора в хладилник, в добре затворени бутилки, до 2 месеца.
Източник: https://www.thespruceeats.com/