Как да направим коледна бисквитена къщичка
Четвъртък 21 декември
ДЖИНДЖИФИЛОВА КЪЩА
8 ч. и 15 мин.
Изработването на джинджифилова къщичка за коледните празници е супер забавно занимание, но изисква планиране и време. Ако подготвите необходимите продукти и оборудване няколко дни предварително, ще може да сглобите и декорирате къщичката в самия празничен ден, в компанията на семейството и приятелите си.
Тук ви предлагаме кратък план на подготовка:
3 дни преди Коледа – купуване на всички продукти
2 дни преди Коледа – омесване на тестото и изрязване на шаблони
1 ден преди Коледа – изпичане на частите на къщичката и проверка дали разполагате с всички необходимо за сглобяването и декорацията
Коледа – правене не глазурата, сглобяване и декориране
Необходими инструменти и оборудване:
изрязани шаблони за къщичка
тънък картон, от кутия корнфлейкс
хартия за печене, нарязана на парчета с размери 33х45 см
точилка
достатъчно място във фризера, за да се приберат блатовете
голям кухненски нож
миксер
няколко шприца или пош-торби с накрайници
малка шпатула за заглаждане
силиконова шпатула
правоъгълен поднос/дъска, върху който да се сглоби къщичката
Продукти:
За тестото:
340 г безсолно масло, на стайна температура
1 ¾ ч.ч. тъмнокафява захар
2 големи яйца
¼ ч.ч. + 1 с.л. меласа
2 с.л. вода
7 ¾ ч.ч. брашно
1 с.л. + 1 ч.л. канела
1 с.л. + 1 ч.л. смлян джинджифил
2 ч.л. бакпулмер
1 ч.л. смлян карамфил
1 ч.л. фина сол
За глазурата:
3 ч.ч. пудра захар
2 големи белтъка
1 ч.л. лимонов сок
1/8 ч.л. крем от тартар
За сглобяване:
чаени свещи, зърнени закуски, бретцели, захарни пръчици и др.
Начин на приготвяне:
1. В купата на стоящ (планетарен) миксер смесете маслото и кафявата захар. Разбийте с приставка лопатка на ниска скорост за около 10 секунди, след това увеличете скоростта и продължете да разбивате докато сместа не стане гладка и пухкава.
2. В кана с мерки смесете яйцата, меласата и водата и разбъркайте с вилица.
3. Спрете миксера, оберете сместа по стените на купата и включете отново миксера на ниска скорост. Добавяйте на струйка течните съставки. Сместа трябва да стане хомогенна.
4. Спрете миксера, оберете отново сместа по стените на купата и добавете брашното, бакпулвера, канелата, джинджифила, карамфила и солта. Разбийте на ниска скорост, докато се образува тесто.
5. Разделете тестото на две равни части. Оформете всяка на плоско правоъгълно парче, увийте в прозрачно фолио и поставете в хладилник за 30 минути.
6. Разточете всяко парче тесто между два листа хартия за печене, с дебелина 6 мм, така че да покрие колкото се може повече площ от хартията. Прехвърлете разточените листове тесто в тава и поставете във фризер за поне 3 часа или за 1 нощ.
7. Подгответе си шаблоните, изрязани от картон. Загрейте фурната на 180 градуса.
8. Извадете единия разточен лист тесто от фризера и отстранете горния лист хартия за печене от него. Върнете листа хартия върху тестото, като го покривате съвсем леко. Обърнете листа тесто наобратно и отстранете другия лист хартия за печене.
9. Подредете шаблоните върху тестото и внимателно изрежете тестото по тях, с помощта на нож. Прехвърлете изрязаните части на къщичката в тава, постлана с хартия за печене, на разстояние 2.5 см една от друга. Печете 12-15 минути, докато тестото е сухо и изпечено. Прехвърлете изпечените части върху решетка и ги оставете да изстинат напълно. Съхранявайте готовите части върху чисти листове хартия за печене и увийте в прозрачно фолио, докато сте готови за сглобяване и декориране.
10. За глазурата в купата на стоящ миксер смесете пудрата захар, белтъците, лимоновия сок и крема от тартар. Разбийте с приставки за разбиване, като започнете на ниска скорост и постепенно увеличавате до най-високата степен, докато се образуват меки връхчета. Сместа трябва да се стича от бъркалките. Пресипете част от глазурата в пош и отрежете края с ширина 1.25 см. Останалата глазура оставете в купата и покрийте с прозрачно фолио.
СГЛОБЯВАНЕ И ДЕКОРАЦИЯ
За сглобяването ще имате нужда от помощник. Така че, заедно с него поставете изправени четирите стени на къщичката по средата на дъска или друга основа – две по-високи стени една срещу друга и две ниски стени – една срещу друга. Отбележете къде точно ще бъде поставена къщичката върху дъската. След това поставете частите легнали на дъската, така че долните им краища да се докосват в ъглите, образувайки правоъгълник, който ще бъде „подът“ на къщичката. Очертайте този правоъгълник с химикалка.
С помощта на поша шприцовайте плътен слой от глазура по очертанията на „пода“. Поставете стените на къщичката върху глазурата, задръжте ги една до друга и ги натиснете надолу, докато помощникът ви шприцова още глазура за спойка между всеки две стени. Оставете така стените да изсъхнат за 1 час.
Шприцовайте дебели ленти от глазурата по горните краища на стените и поставете двете части на покрива. Шприцовайте плътна лента глазура между двете части на покрива, по средата на къщата. Оставете къщичката да изсъхне поне 1 час преди да я декорирате. Ако възнамерявате да украсявате покрива с тежки неща като свещи и много глазура, оставете къщичката да изсъхне за 3 часа.
Декорирайте къщичката според собствените си виждания и вкус. Може да оцветите останалата глазура и да изрисувате покрива или да нанесете глазурата равномерно с помощта на шпатула и върху нея да залепите бонбони, бисквити и т.н. Прозорците можете да оформите с помощта на глазура или пък да залепите бретцели. Накрая може да поръсите цялата къщичка с фин прах за зимен завършек.
Оставете декорираната къщичка да престои 24 часа.
Съвети:
Замразяването на тестото преди да оформите частите на къщичката ще ви позволи да работите по-лесно с него и да го режете по-лесно.
Не ви препоръчваме да използвате нож за пица за изрязването на частите на къщичката от тестото, защото линиите не се получават прави. Най-добре е да използвате голям и остър кухненски нож.
Ако след изпичане на частите на къщичката, краищата им не са равни, изравнете ги с помощта на назъбен нож. Само се уверете, че всички противоположни части са напълно еднакви.
Ако се случи да счупите някоя част от къщичката, не се притеснявайте. Залепете го с помощта на глазурата.
Прикрепяйте частите за декорация върху глазурата, докато тя все още е влажна.
Съхранявайте джинджифиловата къщичка на сухо и хладно място.
Къщичката е ядивна, но не препоръчваме да я консумирате след като са минали 3 дни от декорацията и. Декорацията ще издържи 1 месец.
ВЕСЕЛА КОЛЕДА!
Източник: https://www.thespruceeats.com/