Как да направим хляб с квас

Петък 30 август

Как да направим хляб с квас

 

Източник: JAMIEOLIVER.COM

Тази традиционната рецепта за хляб с квас обяснява всяка една стъпка подробно. Щом усвоите техниката, всеки следващ хляб ще става все по-добър от предишния!

ПРОДУКТИ:

За кваса:

600 г до 1 кг. бяло брашно за хляб

За тестото:

300 г бяло брашно за хляб

За оформяне на хляба:

350 г бяло брашно за хляб и още малко за поръсване

олио

 

Начин на приготвяне:

За да направите квас или по-точно, за да го захванете, вземете съд, който не е метален и смесете в него 200 г от брашното с 200 мл хладка вода. Оставете сместа да престои една нощ на топло място без да я покривате.

На следващия ден „нахранете” сместа, като я разделите на две и добавите още по 100 г брашно и 100 г хладка вода.

Повтаряйте този процес на „захранване” в продължение на няколко дни, докато не видите, че по повърхността на сместа започват да се появяват балончета. Може да отнеме няколко дни (или повече), но не губете надежда, ще се случи!

Отделете 100 г от кваса, а останалият покрийте, като оставите дупка, за да може той да „диша“ и го приберете в хладилника. Веднъж седмично захранвайте кваса, като извадите на стайна температура, изчакате го да набъбне и го оставите на топло за половин-един час. Възможно е да се появи слой вода по повърхността, разбъркайте го в сместа или го излейте.

Така съхранявания квас може да използвате за да направите още хлябове.

За хляба вземете отделения квас (100 г) и го оставете на стайна температура. Смесете го с 300 г брашно, ½ ч.л.сол и 300 мл хладка вода.

Покрийте го с кърпа или хавлия и оставете да втасва някъде на топло за 3-4 часа или докато си удвои размера.

През това време извадете кваса и към него добавете 50 г брашно и 50 мл хладка вода (за да получим същото количество, както преди и да отделим 100 г от него). Изчакайте отново да се появят балончета и го върнете в хладилника.

Когато тестото за хляба е готово, може да го ползвате веднага или да го покриете и съхраните в хладилника за една нощ.

За да направите хляба с квас, към втасалото тесто добавете 2 ч.л. сол и го извадете върху поръсен с брашно плот.

Започнете да месите тестото и не спирайте в продължение на 10 минути или докато не стане гладко и еластично. Поставете го в съд, намазан с олио, и оставете да втасва 2-3 часа или докато удвои размера си.


Отново поставете тестото на поръсена с брашно повърхност, извадете въздуха от него и го оформете в кръгла форма върху намазана с олио хартия за печене.

 

Покрийте го и го оставете на топло място за един час или докато спре да се „помръдва” при допир.

Загрейте фурната на 220°C.

 

Когато тестото е готово, поставете съд с вода в долната част на фурната (за да се получи хрупкава коричка). Направете ивици с остър нож по повърхността на тестото.

Печете 30-40 минути, докато хлябът придобие златист цвят и при потупване се чува кух звук. Оставете хляба да изстине върху решетка.