Как да направим хлебни трохи (галета)

Понеделник, 10 февруари

Снимка: iStock
Как да направим хлебни трохи (галета)

 

Хлебните трохи са уникален продукт. Те могат да придадат невероятна текстура на паста със сос или на зеленчуков пай, например. Освен текстура, хлебните трохи обогатяват и вкуса на ястията.

Да си направим хлебни трохи (галета) вкъщи е не само по-евтино, но и ще ни помогне да намалим изхвърлянето на храна.

Затова слледващият път не изхвърляйте останалия ви твърд хляб, а просто го смелете на трохи.

 

Как да направим хлебни трохи в 4 прости стъпки

 

Ще ви бъдат необходими:

1 стар хляб

кухненски робот или блендер

чист, сух буркан с херметично затваряне

 

1. Накъсайте стария хляб на малки късчета и ги сложете в кухненски робот или блендер.

2. Смелете парчетата хляб за 1 минута. Спрете да мелите, когато сте получили желаната от вас текстура на хлебните трохи.

3. Пресипете хлебните трохи в чист и сух буркан с херметично затваряне.

 

 

 

Как да използвате хлебните трохи?

След като вече имате домашно приготвени хлебни трохи, можете да ги използвате, за да оваляте в тях рибно филе.

Но не само за това.

 

Допълнителна коричка

Използвайте фино смлени хлебни трохи вместо брашно, за да поръсите тавата, когато приготвяте пица. Помагат тестото да не залепва, а и придава допълнителна хрупкавост.

 

Билкови хлебни трохи за поръсване

Смелете по-жилавите хлебни корички заедно с вече приготвени хлебни трохи. Разпръснете ги в тава и ги поръсете със зехтин, сол, черен пипер и предпочитаните от вас пресни подправки – мащерка, салвия, розмарин и т.н. Изпечете трохите под грила във фурната. Използвайте ги за поръсване върху салати, паста, супи, ризото или яхния за по-добро овкусяване или допълнителна текстура.

 

Направете по-лека каймата за кюфтета и бургери 

Добавете фино смлени хлебни трохи към каймата за кюфтета и бургери за по-добра плътност. Добавянето на нарязани на ситно пресни и сухи подправки ще обогати още повече вкуса на домашната галета.

 

За още вдъхновение разгледайте рецептите:

https://www.24kitchen.bg/recipe/salata-s-domati-motsarela-i-hlebni-trohi

https://www.24kitchen.bg/recipe/pasta-s-hlebni-trohi

https://www.24kitchen.bg/recipe/ribni-kiuftentsa-s-portokalovo-aioli

https://www.24kitchen.bg/recipe/svinski-kotleti-s-aromatni-trohi

 

Източник: www.jamieoliver.com